ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Στην κόψη του ξυραφιού και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσ/νίκης


Η έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών καθιστά οριακή τη λειτουργία του
Το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη
Το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη
Στο Ιπποκράτειο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσαν περισσότερες από 1.100 κλίνες νοσηλείας. Με τον τελευταίο οργανισμό, ο αριθμός των κλινών μειώθηκε στις 790. Το 2009 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου ήταν 75 εκατ. ευρώ και για το 2015 θα πρέπει να λειτουργήσει με 33 εκατ. ευρώ.Στο «Ιπποκράτειο» λειτουργούν περίπου 30 κλινικές και τμήματα, 55 εργαστήρια και δεκάδες εξωτερικά ιατρεία. Μεταξύ αυτών λειτουργούν το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Ηπατος, το Εργαστήριο Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας, το Αιμορροφιλικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας, Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας, Παιδοογκολογικό Τμήμα, δυο Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και μια Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παίδων, μια ΜΕΘ Ενηλίκων, Νεφρολογική Κλινική και Τεχνητός Νεφρός, Χειρουργικές, Παιδιατρικές, Παθολογικές, Καρδιολογικές, Γυναικολογικές Κλινικές, Ορθοπεδική Κλινική κ.ά.
Στον τελευταίο οργανισμό, που υποτιμάει πολύ τις πραγματικές ανάγκες, προβλέπονται 283 θέσεις ειδικών γιατρών από τις οποίες οι 115 είναι κενές. Για νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπονται 1.067 θέσεις και είναι κενές οι 278. Στο παραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 209 και είναι κενές οι 59. Σε επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό προβλέπονται 35 και είναι κενές οι 16. Σε διοικητικό προσωπικό προβλέπονται 177 και είναι κενές οι 68, σε τεχνικό προσωπικό προβλέπονται 65 και είναι κενές οι 40 και σε λοιπό προσωπικό προβλέπονται 192 και είναι κενές οι 106.
Η έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν κρεβάτια ΜΕΘ, να μη γίνονται μια σειρά εξετάσεις (ακτινολογικές, μικροβιολογικές), να έχει μειωθεί ο αριθμός των χειρουργείων και αναλόγως αντίστροφα να έχει αυξηθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών, ακόμη και των ογκολογικών. Η συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας και σ' αυτό το νοσοκομείο αντικειμενικά λειτουργεί ως τροφοδότης της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας και της αύξησης της κερδοφορίας της.
Το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι κυριολεκτικά εξουθενωμένο. Τους οφείλονται ακόμη ημέρες άδειας για το 2014 και εκατοντάδες ρεπό. Την ίδια ώρα είναι απλήρωτοι για εφημερίες και υπερωρίες. Σε 6 τμήματα οφείλονται εφημερίες Δεκέμβρη 2013 και σε όλα τα τμήματα οφείλονται εφημερίες Ιούνη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη 2014 και Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη 2015.
Η μεταφορά βιολογικού υλικού (αίμα) σε όλη τη Θεσσαλονίκη αντί να γίνεται με όχημα με ειδικά ψυγεία, μεταφέρεται με οχήματα του νοσοκομείου ή με ταξί και συνοδεία νοσηλευτή ή τεχνολόγου. Εδώ και χρόνια έχει δοθεί σε ιδιώτες - εργολάβους η σίτιση (τραπεζοκόμοι), η καθαριότητα και η φύλαξη. Ιδιωτική εταιρεία έχει και τη μηχανοργάνωση του νοσοκομείου, αλλά και την πυρασφάλεια.
Κλινικές και προσωπικό στα όρια της εξάντλησης
Χειρουργικές Κλινικές το νοσοκομείο είχε τρεις και έκλεισε η μία (Α' Χειρουργική του ΕΣΥ), με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερες από 20 κλίνες. Οι Α' και Β' Καρδιολογικές Κλινικές συγχωνεύθηκαν και χάθηκαν κλίνες. Στην Ορθοπεδική Κλινική έμειναν δυο ειδικοί γιατροί οι οποίοι οδεύουν προς συνταξιοδότηση. Οι δύο γιατροί και οι 10 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο πρέπει να καλύψουν τη λειτουργία της κλινικής που έχει 32 κλίνες συν 8 επικουρικά! Επιπλέον, η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων λειτουργεί μόνο με 8 κρεβάτια και πρέπει να καλύψει τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας.
Εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων (στον οργανισμό προβλέπονται 27 και υπάρχουν μόνο 10), αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού μειώθηκαν οι μέρες χειρουργείων για τις κλινικές και αυξήθηκε η αναμονή των ασθενών στις λίστες. Την ίδια ώρα, στα χειρουργεία επικρατεί απίστευτη εντατικοποίηση. Στα χειρουργεία του Α' Κτιρίου λειτουργούν πέντε χειρουργικά κρεβάτια και οι ανάγκες καλύπτονται από 14 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο. Ακόμη τους οφείλονται άδειες και ρεπό από το 2014.
Στα όρια δουλεύουν και οι τέσσερις Παθολογικές Κλινικές του νοσοκομείου που εφημερεύουν ανά δύο. Κάθε κλινική έχει κατά μέσο όρο 30 κλίνες. Στη γενική εφημερία συνήθως είναι ένας ειδικός γιατρός στην κλινική και ένας στο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και δύο ειδικευόμενοι στην κλινική, οι οποίοι, κυρίως όταν το νοσοκομείο εφημερεύει μόνο του, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι έχουν εφημερία, καλούνται ανά 4ωρο στο ΤΕΠ προκειμένου να λειτουργήσουν και 4ο παθολογικό ιατρείο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δουλεύουν 10ωρα για να καλύψουν τις ανάγκες σε ΤΕΠ και κλινική. Και, φυσικά, δεν πληρώνονται γι' αυτές τις εφημερίες.
«Οι ειδικευόμενοι δουλεύουμε συνεχόμενα χωρίς κανένα ρεπό. Η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει αυξηθεί απίστευτα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τα κενά στο προσωπικό», μας είπε η Λουκία Λυγδή, ειδικευόμενη Παθολογίας.
Εξαιτίας της μείωσης των κλινών στις Παθολογικές Κλινικές, που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο ασθενών, ιδιαίτερα τις ημέρες που το νοσοκομείο εφημερεύει μόνο του, τα κρεβάτια των κλινικών γεμίζουν και γίνεται «φιλοξενία» των ασθενών σε διαθέσιμα κρεβάτια άλλων κλινικών. Γίνεται αντιληπτή η κατάσταση που επικρατεί, αν σκεφθεί κανείς ότι μια κλινική με 32 κλίνες μπορεί στο 12ωρο να χρειαστεί να κάνει 30 εισαγωγές. Ετσι, το προσωπικό θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των ΤΕΠ, της κλινικής και των ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε άλλο όροφο ή και σε άλλο κτίριο.
«Περιοδεύοντες» νοσηλευτές
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το νοσηλευτικό προσωπικό περιορίζεται σε 10-12 άτομα. Στη γενική εφημερία (8 το μήνα από τις οποίες οι 3-4 σε συνεφημερία με το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος») καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 1.500 περιστατικά, με αποτέλεσμα η αναμονή των ασθενών να ξεπερνά τις 8 ώρες. Για να διαχειριστεί το πρόβλημα, η διοίκηση έχει δημιουργήσει μια «δεξαμενή» νοσηλευτών από τα τμήματα, αποδυναμώνοντας τη λειτουργία τους.
Επιπλέον υπάρχουν ιατρεία που είναι σε άλλους χώρους (Ουρολογική, Γυναικολογική), με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται ακόμη περισσότερο οι νοσηλευτές. Για την κάλυψη των αναγκών του ΤΕΠ σε υλικά, ψάχνουν κάθε φορά στα τμήματα, πριν από τη γενική εφημερία. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς και πολλές φορές οι ασθενείς για μεταφορά περιμένουν με τις ώρες. Επίσης είναι παλιάς τεχνολογίας τα καρότσια και τα φορεία και κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο της μεταφοράς.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου