ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ



 Η αρμόδια επιτροπή παρέδωσε χτες το σχετικό πόρισμα στον υπουργό υγειας. Τα βασικά χαρακτηριστικά της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, με ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τους αρρώστους, ενισχύει το πόρισμα της «Επιστημονικής Επιτροπής για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», που παραδόθηκε χτες στον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη. Ο ίδιος το χαρακτήρισε «αφετηρία για την διενέργεια ενός ευρύτατου διαλόγου», καθιστώντας, όπως τόνισε, «απολύτως σαφές ότι πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στο χώρο της Υγείας, το ταχύτερο δυνατό». Το πόρισμα κατ' επίφαση προτείνει τη «διαμόρφωση ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την υπαγωγή σε αυτό όλων των δημόσιων δομών». Δηλαδή, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του ΕΣΥ, των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και των δομών της Τοπικής Διοίκησης. Στο πόρισμα προβλέπεται η διοικητική αυτονομία όλων αυτών των δομών, με 24ωρη λειτουργία, και η εποπτεία της απ' την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Ανάμεσα σε άλλα: 

1. Εισάγεται ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού (ΟΓ) - ή του Προσωπικού Γιατρού όπως προβλέπει ο νόμος 3235/2004 - που μπορεί να είναι και συμβεβλημένος ιδιώτης. Επίσης, προβλέπονται γενικότερα οι συμπράξεις με ιδιώτες γιατρούς και «ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και λοιπούς παρόχους», που θα αμείβονται «σύμφωνα με την ποιότητα και τον όγκο». Η θέσπιση «στόχων ποιότητας» προτείνεται τόσο για τις δημόσιες, όσο και για τις ιδιωτικές δομές. Πρόκειται, δηλαδή, για ένταση της εμπορευματοποίησης, που σε συνδυασμό με τον «κλειστό προϋπολογισμό» (προβλέπει συγκεκριμένο κονδύλι για τις δαπάνες της ΠΦΥ ανά μονάδα), θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις παροχές για τους αρρώστους.

 2.«Προκειμένου - αναφέρεται στο πόρισμα - να διασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των μονάδων και να διαμορφωθεί ένα αίσθημα ενιαίων κανόνων για όλους, προτείνεται όπως εξομοιωθεί για όσους το επιθυμούν το πλαίσιο εργασίας στις νέες μονάδες ΠΦΥ». Προτείνεται, δηλαδή, να μετατραπούν οι συμβάσεις 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε «πλήρους απασχόλησης» (όχι αποκλειστικής) και να «δοθεί το δικαίωμα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου στους γιατρούς του ΕΣΥ (σ.σ. απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας) που το επιθυμούν». Η Επιτροπή «δεν συμφωνεί με την επέκταση του καθεστώτος της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στους γιατρούς των μονάδων του ΕΟΠΥΥ». 

3. Ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την Επιτροπή, «θα πρέπει να εγγυάται την πλήρη κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων με την υιοθέτηση ενός βασικού πακέτου παρεχόμενων υπηρεσιών», που θα είναι το ελάχιστο και πάνω από εκεί ο ασφαλισμένος θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 4. Επίσης, προτείνει να «εστιάσει το ενδιαφέρον του στην καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων με περαιτέρω διαπραγμάτευση με την πλευρά της προσφοράς», και να «θέσει απαιτήσεις ποιότητας και αποτελεσμάτων στους παρόχους των υπηρεσιών Υγείας και να συνδέσει τα παραπάνω με το σύστημα της αποζημίωσης». Αυτό σημαίνει να γίνει ο ΕΟΠΥΥ καλύτερος «ντίλερ» στην προώθηση ασφαλισμένων προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, προκειμένου να λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος και ο ασθενής να πληρώνει ολοένα και περισσότερα για την υγεία του. 

5. Στην ίδια κατεύθυνση, προτείνεται «ο ΕΟΠΥΥ να αναλάβει και τη φροντίδα των ανασφάλιστων με ένα ειδικό πακέτο βασικών υπηρεσιών και με εκτιμώμενο το ελάχιστο κόστος». Μετά, δηλαδή, το ελάχιστο κόστος, το χέρι θα μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη.

 6. Τέλος, προτείνεται οι δημόσιοι πόροι για το νέο ενιαίο σύστημα ΠΦΥ να είναι κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, ώστε να αποτελέσουν το 15% της συνολικής δημόσιας δαπάνης Υγείας. Πρόκειται για πρόταση που κινείται στα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης, η οποία έχει στραγγαλίσει τα Κέντρα Υγείας και - στην κυριολεξία - διαλύσει τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ. 

Σε άλλη ρότα οι λαϊκές ανάγκες 

Είναι φανερό από όλα αυτά ότι τα σχέδια της κυβέρνησης κινούνται στην αντίθετη ρότα με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και την ανάγκη για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τέτοιες μπορεί να εξασφαλίσει στο λαό μόνο η ΠΦΥ που θα υλοποιείται μέσα από την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων με δωρεάν υπηρεσίες Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους σε όλους τους δήμους, τις πόλεις και τα χωριά, ανάλογα με τον αριθμό και τη σύνθεση του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, μετανάστες), τις εδαφολογικές και άλλες ιδιομορφίες (ορεινές, αγροτικές, τουριστικές περιοχές, νησιά), σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων, σχολών, αθλητικών χώρων. Αυτές οι δομές θα είναι διασυνδεδεμένες με τα δημόσια νοσοκομεία και το ανεπτυγμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).

 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΕΦΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Αποφάσισαν κινητοποιήσεις σε κοινή σύσκεψη Κάλεσμα στους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων να συμμετέχουν μαζικά Δυο κινητοποιήσεις αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη που διοργάνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Πολυκλινική», «Αγία Βαρβάρα», «Αγιος Σάββας», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ» και «7ο Θεραπευτήριο» του πρώην ΙΚΑ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του σωματείου των εργαζομένων στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο. Την Παρασκευή, 11 Οχτώβρη, θα γίνει στάση εργασίας (7 - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Στις 16 Οχτώβρη θα γίνει στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Ν' ανοίξουν τώρα τα νοσοκομεία και να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες. Να ενισχυθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα νοσοκομεία για να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους. Δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους τους αρρώστους ανεξάρτητα από ασφαλιστική κάλυψη. Τα εφτά σωματεία καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία όλων των νοσοκομείων να πάρουν αποφάσεις μέσα από Γενικές Συνελεύσεις ή από τα Διοικητικά Συμβούλια για να συμμετάσχουν στις παραπάνω κινητοποιήσεις. Επίσης, καλούν την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να συγκαλέσει πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων γιατί διαμορφώνεται εκρηκτική κατάσταση και τα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για τις λειτουργικές ανάγκες τους.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου