ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ο υπουργός και οι «μάνατζερ» της Υγείας στο ίδιο πλατό...


Στιγμιότυπα από την «αντιπαράθεση» του Αδ. Γεωργιάδη με συνδικαλιστές από την Υγεία και το Φάρμακο σε τηλεοπτική εκπομπή 


 Στις 21/10, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ήταν προσκεκλημένους στην εκπομπή «Στον Ενικό». Οι ...«καταιγιστικές» παρεμβάσεις της πλειοψηφίας των εκλεγμένων συνδικαλιστών από κλάδους σχετικούς με την Υγεία - Πρόνοια και το Φάρμακο επιβεβαίωσαν πως η κυβέρνηση έχει καλούς φίλους και γερά στηρίγματα. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι, συνταξιούχοι, που παρακολούθησαν την εκπομπή και «ξεπουπουλιάζονται» -όσοι ακόμα μπορούν- για να αγοράσουν «ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», αλλά και οι υγειονομικοί, είναι σίγουρο ότι θα σκέφτηκαν: «Αν έχω τέτοιους φίλους, τι τους θέλω τους εχθρούς». 

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστικών ενώσεων αξιοποίησαν την παρουσία του υπουργού, όχι για να αποκαλύψουν και να πολεμήσουν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά για να βγάλουν «τιμοκαταλόγους» και να παζαρέψουν την πραμάτεια τους. Να διαπραγματευτούν δηλαδή καλύτερους όρους συνεργασίας με το κράτος, στην πώληση υπηρεσιών Υγείας, Φαρμάκων και πάει λέγοντας. Πρόκειται για συνδικαλιστές που για χρόνια στηρίζουν τη μια αντιλαϊκή κυβέρνηση μετά την άλλη. Που προωθούν συντεχνιακά αιτήματα, υποστηρίζουν θερμά και έμπρακτα την αγοραπωλησία υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας και φαρμάκων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Που επικαλούνται τις λαϊκές ανάγκες, αρκεί αυτές να αποφέρουν κέρδος στους παντός είδους επιχειρηματίες του χώρου, ελπίζοντας σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Το πλαίσιο της συζήτησης, τέθηκε από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος είπε: «Η δυνατότητα να παρέχει το κράτος τα πάντα σε όλους δωρεάν δεν υφίσταται. Γιατί δεν έχει λεφτά». Από εκεί και πέρα, ξετυλίχθηκε μια κουβέντα, βασικά σημεία της οποίας επιχειρούμε να κωδικοποιήσουμε και να σχολιάσουμε παρακάτω.

 *** 1.Γενόσημα ή πρωτότυπα φάρμακα. Η κούφια αντιπαράθεση που έγινε στην εκπομπή έκρυψε την ουσία του μέτρου (ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει πλέον μόνο για το πιο φθηνό φάρμακο), το οποίο εκτινάσσει τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα: Το 2010, η μεσοσταθμική συμμετοχή ήταν 9%, το 2012 έφτασε 22% και εκτιμάται ότι με την πρόσφατη υπουργική απόφαση θα εκτιναχτεί στο 27%! Οι πιο φτωχοί θα σπρώχνονται στο πιο φθηνό φάρμακο, άσχετα αν αυτό ταιριάζει στον οργανισμό τους, στις παθήσεις τους. Μια διαβητική ινσουλινοεξαρτώμενη που συμμετείχε στο κοινό της εκπομπής, είπε πως μετά από χρόνια δοκιμών βρήκε το πιο κατάλληλο φάρμακο για τις πολλαπλές παθήσεις της και εξέφρασε αγωνία αν θα αναγκαστεί να αλλάξει σκεύασμα για να μην πληρώσει παραπάνω συμμετοχή. Οι παρόντες επιστήμονες «σφύριζαν κλέφτικα». «Είμαστε υπέρ των γενοσήμων που έχουν ελεγχθεί», είπε ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και ζήτησε συμμετοχή των ασθενών με εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, ένθερμος υποστηρικτής του εμπορίου φαρμάκων και ο καθένας να έχει την υγεία του ανάλογα με το εισόδημά του. Για όσους δεν έχουν να πληρώσουν, δεν «δικαιολογούνται» φάρμακα, πλήρεις εξετάσεις, θεραπεία, νοσηλεία. Υπάρχουν και τα ...Κοινωνικά Ιατρεία. Οπότε εύκολα συμφώνησαν με τον υπουργό ότι «σε όλες τις χώρες του πλανήτη τα Ταμεία αποζημιώνουν μόνο γενόσημα» και πως «ο μέσος όρος συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα στην Ευρώπη είναι 37%». «Δεν θέλουμε ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα από τους Ευρωπαίους», απάντησε ο Γ. Πατούλης, αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης. «Υποστηρίζουμε τα αποτελεσματικά γενόσημα, στηρίζουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, Μ. Παγώνη, πετώντας την μπάλα στο «γήπεδο» του υπουργείου και επιχειρηματολογώντας ακριβώς όπως η κυβέρνηση, που στηρίζει την ντόπια φαρμακοβιομηχανία, όπως έχει δηλώσει (σημειωτέον ότι τα ίδια λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ...). Στην πραγματικότητα, πήρε θέση ποιος επιχειρηματίας φαρμάκου θα ωφεληθεί, λες και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μοιράζει δωρεάν τα φάρμακα στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ, στους ασφαλισμένους, στους χρόνια πάσχοντες. «Γαργάρα» έκανε την επιβάρυνση των ασθενών - πελατών και ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Δαγρές, ενώ ο Κ. Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου χαρακτήρισε σωστό το μέτρο. Είναι, άλλωστε, αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που διεκδικώντας - δικαίως - να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, έβαζαν ως ασπίδα τους ασθενείς, δεν δέχονταν συνταγές και τους ανάγκαζαν να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Ετσι, έδιναν χώρο στην κυβέρνηση να συκοφαντεί τις κινητοποιήσεις ως αιτία των λαϊκών προβλημάτων, να παρουσιάζεται σαν υπερασπιστής των ασθενών και να βγαίνουν «λάδι» οι φαρμακοβιομήχανοι. Εβαζαν, δηλαδή, μπουρλότο στην αναγκαία συμμαχία με τους ασφαλισμένους, για να εξυπηρετήσουν συντεχνιακά αιτήματα, ενώ ο αντίπαλος στην προκειμένη περίπτωση είναι κοινός. 

2.Οι «σπατάλες»στην Υγεία και η χώρα «στα βράχια». Γιατροί, φαρμακοποιοί, εκπρόσωποι φορέων «τσακώθηκαν» με τον υπουργό Υγείας για το ποιος έχασε «περισσότερο από την πίτα της αγοράς», αν έχει «την ευθύνη της συνταγογράφησης ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός» και άλλα παρόμοια. Στο διά ταύτα, θεωρούσαν «σκανδαλώδεις σπατάλες» τις δαπάνες του κράτους και των Ταμείων για Υγεία - Φάρμακο, δεν αμφισβητούσαν πως «πρέπει όλοι να υποστούμε περικοπές για να μην πέσει η χώρα στα βράχια», όπως είπε ο υπουργός. Δηλαδή, έχουν μερίδιο ευθύνης για την καπιταλιστική κρίση και το χρέος οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, τα ΑμεΑ, οι χρόνια πάσχοντες. Επομένως, η συμμετοχή 10% - 25% στα φάρμακα, ακόμη και σε ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες, το 1 ευρώ ανά εκτέλεση συνταγής, οι θεραπείες και οι εξετάσεις που βγαίνουν καθημερινά εκτός αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ, η συμμετοχή στα νοσήλια, το 5ευρω και το 25ευρω στα νοσοκομεία, η αρνητική λίστα φαρμάκων, που αφαιρεί 30-40 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις τσέπες των ασφαλισμένων κ.ά. δεν αποτέλεσαν σημεία της συζήτησης, αφού αφορούν τους «άλλους», μεταξύ των οποίων είναι και μέρος αυτών που «εκπροσωπούν». Ο υπουργός Υγείας ένιωθε ότι πατούσε γερά όταν ισχυριζόταν: «Το κράτος και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχουν λεφτά». «Πρέπει να ιεραρχήσω τους περιορισμένους πόρους για να μην πεθάνει κόσμος». Αν δεν μπει «συμμετοχή σε κανένα, δεν θα έχουμε λεφτά να βάλουμε γι' αυτόν που δεν έχει καθόλου». Η πραγματικότητα που περιέγραψαν εκπρόσωποι συλλόγων καρκινοπαθών, που βρέθηκαν στην εκπομπή, φανέρωσε πως οι περικοπές όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν όσους δεν έχουν τίποτα, αντίθετα όλοι κινδυνεύουν καθημερινά: Ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς δεν έχουν να πληρώσουν για θεραπείες, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά ούτε και για ένα πιάτο φαΐ. Για τους ασφαλισμένους καρκινοπαθείς, οι στοχευμένες θεραπείες, τα έξοδα μετακίνησης για τις ακτινοθεραπείες, όπως και οι θεραπείες για παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και αυτό δεν θα αλλάξει, ξεκαθάρισε κυνικά ο υπουργός Υγείας. 

3. Το νόμιμο «φακελάκι». Επειδή οι αναμονές για χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύμηνες, οι ασθενείς εκβιάζονται να πληρώσουν άτυπα το γιατρό. Ο υπουργός Υγείας αξιοποιεί αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, όχι για να το λύσει με επαρκές μόνιμο προσωπικό, υποδομές κ.λπ., αλλά για να επεκτείνει την επιχειρηματική δράση του δημόσιου νοσοκομείου, καθιερώνοντας ένα νόμιμο «φακελάκι» με επιπλέον αμοιβές στους γιατρούς, στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι αποκαθίσταται ο «νόμος και η τάξη» στο όνομα της οποίας «πίνει νερό» ο υπουργός. Και σε αυτήν την εξαγγελία οι εν λόγω εκπρόσωποι δεν είπαν τίποτα. Φαίνεται ότι «μέτρησαν» την προσφορά του υπουργείου που επιδιώκει τις αναγκαίες συμμαχίες προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση των δημόσιων νοσοκομείων σε βάρος των ασθενών - πελατών, που βρίσκονται σε ανάγκη. Η εμπορευματοποίηση της Υγείας, σε όλο της το μεγαλείο. Το δικό του «εμπόρευμα» προώθησε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, Δ. Πιστόλας, με τον υπουργό να του υπόσχεται κομμάτι της πίτας. Συγκεκριμένα πρότεινε στην κυβέρνηση να κοστολογήσει τις υπηρεσίες για νοσηλεία κατ' οίκον, που μαζί με τον οικογενειακό γιατρό θα εντάσσονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με σχέδια του υπουργείου: «Νομοθετήστε τις νέες νοσηλευτικές πράξεις, κοστολογήστε τις και θα είμαστε πολύ πιο φθηνοί στην αγορά να τις προσφέρουμε». Ποιος θα πληρώσει το κόστος; Οι ασφαλισμένοι, ο ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς, φυσικά... Ετσι, ο υπουργός δεν μπόρεσε παρά να συμφωνήσει: «Είναι σωστή πρόταση, θα το κάνω». Κουβέντα από το συγκεκριμένο συνδικαλιστή για τις διπλοβάρδιες των νοσηλευτών, την έλλειψη προσωπικού, τα οφειλόμενα ρεπό, τις επιπτώσεις στην υγεία των νοσηλευτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των μανάδων. 

*** Στην εκπομπή τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων,ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών ιατρών Εύβοιας Αντώνης Σώτος ιατρός στο Νοαοκομείο Χαλκίδας, εκλεγμένος με την στήριξη του ΠΑΜΕ ο οποίος και ανέδειξε τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής στο Φάρμακο λέγοντας ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης στηρίζει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών φαρμακευτικών ομίλων στο φάρμακο παίζοντας παιγνίδια πάνω στις πλάτες του Λαού και δεν έχει πολιτική για την ανάπτυξη κρατικής φαρμακοβιομηχανίας που θα βάλει τέλος στην κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών. Επίσης η Ισαβέλλα Μαργάρα, ειδικευόμενη γιατρός στο «Αττικόν» και εκλεγμένη με τη στήριξη του ΠΑΜΕ στην 5μελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου: Μέλημα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει τα νοσοκομεία σαν «μπίζνα», ήταν το στίγμα που έδωσε. Η παρέμβασή της ήταν που ανάγκασε τον υπουργό Υγείας «να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα». Αφού παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι όπως την περιέγραψε η συνδικαλίστρια, επανήλθε μετά από κάποια ώρα για να πει ότι «είναι παράδοξο να λέει το ΠΑΜΕ ότι θέλω να παραδώσω την Υγεία στους ιδιώτες. Αν τους ρωτήσετε θα πουν ότι θέλω να τους πιω το αίμα με καλαμάκι». Προσπάθησε δηλαδή να συσκοτίσει την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας, ρίχνοντας τους προβολείς στους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ρυθμίσει τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, να μείνουν όλοι οι καπιταλιστές ικανοποιημένοι. Συνολικά η συζήτηση επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα σωματεία. Να απομονωθεί και να ανατραπεί ο εργοδοτικός, κυβερνητικός, ευρωενωσιακός συνδικαλισμός. Να παραμερίσουν υγειονομικοί, ασθενείς και ασφαλισμένοι τα εμπόδια που βάζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα σωματεία και τις επαγγελματικές ενώσεις στην αναγκαία λαϊκή συμμαχία, που θα παλεύει για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου