ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΠΦΥ..... Το ιστορικό ενός πρααναγγελθέντος θανάτου....και ο τηλε-πωλητής βιβλίων.



Μία ανάλυση περί του τι συμβαίνει στην ΠΦΥ ......σε Ντο ματζόρε.

Λιμπρέτο για συμφωνική δωματίου........γιατί δεν είναι για παραπάνω.....



Οταν ο νυν ΕΟΠΥΥ ήταν ΙΚΑ και όταν το ΙΚΑ μεσουρανούσε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με το ΕΣΥ να κάνει δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στην Δημόσια παροχής Υγείας κανείς δεν φανταζόταν ότι εν μία νυκτί και με πλοηγό ένα τηλεπωλητή βιβλίων για υπουργό Υγείας , το καράβι αυτό το σάπιο πλέον από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος θα χτύπαγε με πάταγο στα βράχια της ........Πειραϊκής.

Και μιλώ για αυτά τα βράχια γιατί μόνο "ο Στέλιος ο Μπεκρής" που κοιμόταν εκεί θα μπορούσε να δει αυτό το καράβι σαν ένα καράβι τύπου .....λαμπερού κρουαζιερόπλοιου. Το πρώην ΙΚΑ ,και νυν ΕΟΠΥΥ , με τα πολυιατρεία του αλλά και την πολυθεσία του, παρείχε μια μέτριας ποιότητας Πρωτοβάθμια παροχή Υγείας πλην όμως ανάλογη των αμοιβών που παρείχε στους Ιατρούς του και άκρως δυσανάλογη προς τα κάτω των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους του.

Οπότε αρκετοί ασθενείς πέραν του ότι στρέφονταν στο ΕΣΥ για πρωτοβάθμια περίθαλψη, αποτελούσαν και target group πελατών για την Ιδιωτική Ιατρική που ανθούσε και αλίευε πελατολόγιο από τους έχοντες αλλά και τους λίγα έχοντες ασθενείς που αντί να περιμένουν στις ουρές των Πολυιατρείων , προτιμούσαν να επισκεφτούν τους ίδιους ιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία "για καλύτερα".

Και έτσι πέρναγαν τα χρόνια και βολεύονταν και οι μεν και οι δε , οι μεν ιατροί αυξάνοντας τα εισοδήματά τους , οι δε ασθενείς -πελάτες κάνοντας δια του ιδιωτικού τομέα την δουλίτσα τους, είτε παίρνοντας καμιά αδειούλα παραπάνω είτε γράφοντας κανα φαρμακάκι  που στο φαρμακείο μετατρέπονταν σε κρεμούλες προσώπου για την κυρία, είτε σε σαπουνάκια περιποίησης και demaquillage.......!!

Αυτό ήταν το σύστημα ,αυτά αναπαράγονταν με τις στρεβλώσεις και τα ελαττώματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης πλην όμως ,δεν νομίζω ότι υπήρχαν τρανταχτά παραδείγματα από την ηγεσία του Υπουργείου να βάλει τέλος σε αυτό το χρόνιο αλισβερίσι ,γιατί περί αυτού επρόκειτο.

Μία άλλη διάσταση της διαπλοκής ήταν οι διορισμοί των ιατρών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και ιδίως στο πρώην ΙΚΑ ......όπου οι τελευταίες ταρίφες μεσολάβησης διορισμού λίγο πριν το ευρώ είχαν φτάσει στα 5-6 εκατομμύρια δρχ. και με ανάλογη διαβάθμιση του τι και ποιό υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης του ΙΚΑ μεσολαβούσε. 

Μέχρι που ήρθε η κρίση και άρχισαν τα νέα παρατράγουδα στην πολύπαθη πρωτοβάθμια , με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση που ενώ την παρουσίασαν ως όντως ένα καινοτόμο μέτρο έχει καταντήσει η ταφόπλακα του δικαιώματος της συνταγογράφισης των ιατρών όταν και όποτε λειτουργεί χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις.

Και εν μέσω αυτής της λαίλαπας έρχεται η "αναβάθμιση" του υπουργού Γεωργιάδη, που χωρίς πόρους και χρηματοδότηση , οραματίζεται την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ , επικουρούμενος από τις εισηγήσεις των σοφών και της Task Force.

Σε κάθε περίπτωση η ΠΦΥ χρειάζεται αναμόρφωση και αναδιάρθρωση και όλα τα ανα....με 2ο συνθετικό.Η αντίρρηση έρχεται από την πλευρά του τί σκοπό καλύπτει πέρα από την  καθαρά πολιτική της σημασία.
Η αναδιάρθρωση του υπουργού Γεωργιάδη δεν φαίνεται να βαδίζει με την σύγχρονη 
κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού γιατί δεν υπάρχει σχέδιο κάλυψης στην ΠΦΥ που να ευδοκιμήσει και να μην χρειάζεται περισσότερους πόρους από αυτούς που προβλέπονται αρχικά. Ο χώρος της Υγείας είναι απρόβλεπτα χρηματοβόρος και σε καιρούς κρίσης είναι άκρως επικίνδυνο να προχωράς σε δομικές αλλαγές , εκτός και αν έχεις σκοπό την αποδόμηση του συστήματος.

Ετσι ενώ φαίνεται ότι ο υπουργός Γεωργιάδης "μάχεται" για την κατάργηση των στρεβλώσεων του παρελθόντος ουσιαστικά προκύπτουν νέες από την στιγμή που δεν δίνονται λύσεις στα παρακάτω ερωτηματικά.

1ο) Είναι ή δεν είναι αληθινό ότι η νέα ΠΦΥ θα λειτουργήσει με λιγότερους ιατρούς από ότι πριν;
Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο υπουργός Γεωργιάδης πρόσφατα στις δηλώσεις του.

2ο) Είναι ή δεν είναι αληθινό ότι το οικονομικό πλάνο που θα στηριχθεί η νέα ΠΦΥ είναι το ελάχιστο έως και ανεπαρκές και όλες οι εισηγήσεις των "σοφών" στο οικονομοτεχνικό τους κομμάτι συνιστούν (ιδίως του κου Κοντού) νέες πηγές χρηματοδότησης;

3ο) Είναι ή δεν είναι αληθινό ότι από πλευράς προληπτικής ιατρικής (εμβολιασμοί, Pap-test, μαστογραφίες, προληπτική οδοντιατρική κλπ) αλλά και Ιατρικής της εργασίας που είναι βασικοί πυλώνες της ΠΦΥ προβλέπονται ελάχιστες έως πολύ στοιχειώδεις υποδομές και  προβλεπόμενες παροχές;

Και δεν είναι μόνο αυτά.......

Ερωτήματα όπως τι μορφή θα έχουν οι εργαστηριακοί τομείς, τα παραϊατρικά στελέχη και πόσο καλά στελεχωμένες θα είναι οι υπηρεσίες διοίκησης και αν θα έχουν επαρκές προσωπικό κλπ.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η λεγόμενη αναδιάρθρωση της ΠΦΥ δεν είναι παρά ένα πυροτέχνημα που στοχεύει στην συρρίκνωση των παροχών Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) που θα μείνει μόνο αγοραστής υπηρεσιών και σε ελάχιστο βαθμό.

Επίσης λόγω αυτής της συρρίκνωσης θα κληθούν οι ασθενείς να καταφύγουν όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι προφανές με την ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση του νέου φρούτου των Πολυιατρείων που ωθείται φανερά πλέον από την πολιτική του υπουργού Γεωργιάδη με την ταυτόχρονη αποδόμηση του δημόσιου πλήν στρεβλωμένου φορέα ΠΦΥ, που ειρήσθω εν παρόδω οι ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν με ασφαλιστικές κρατήσεις να πληρώνουν και παροχές δεν βλέπουν!!! 

Στα πλαίσια αυτά της συρρίκνωσης και της παραχώρησης στους ιδιώτες των υπηρεσιών Υγείας , εκτιμώ ότι μετά την αποδόμηση της ΠΦΥ θα έρθει και η σειρά της πλήρους αποδόμησης του ΕΣΥ το οποίο αποτελεί την επόμενη επιχείρηση "αναβάθμισης" του υπουργού  Γεωργιάδη με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Το κυρίαρχο σε αυτή την υπόθεση είναι να αποφασίσει το Νοσοκομειακό κίνημα αλλά και το ιατρικό σώμα μαζί με το Λαό , τι σύστημα υγείας χρειάζεται. Το νέο σύστημα που θα προκύψει από της τελικές ιδιωτικο-οικονομικού τύπου αλλαγές του παρόντος υπουργού ή ένα αποκλειστικά Δωρεάν Δημόσιο σύστημα Υγείας τόσο στην ΠΦΥ όσο και στην Νοσοκομειακή περίθαλψη που να καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες του Λαού μας;

Ενα σύστημα Υγείας χωρίς αποκλεισμούς που θα βλέπει τον ασθενή όχι σαν πελάτη αλλά σαν περιθαλπτόμενο και την Υγεία όχι σαν εμπόρευμα αλλά σαν αγαθό που έχει υποχρέωση το κράτος να παρέχει στους Πολίτες του.

Αυτό όμως προϋποθέτει και αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο και αλλαγές στην μορφή της εξουσίας όπου αν ο Λαός δεν είναι ο ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και δεν έχει κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής , τότε και η Υγεία δεν θα μπορεί να είναι ούτε δωρεάν αλλά ούτε και αποκλειστικά δημόσια.-


ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΌΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣ/ΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου