ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Οι κυβερνητικές σκιαμαχίες «βγάζουν λάδι» τις πολυεθνικές
 
Την ώρα που οι άρρωστοι γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να προμηθευτούν - λόγω των προκλητικών ελλείψεων στην αγορά - τα απαραίτητα φάρμακά τους η κυβέρνηση, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, επιδίδεται σε σκιαμαχίες επιχειρώντας να συγκαλύψει τις μεγάλες ευθύνες των πολυεθνικών αλλά και να καθαγιάσει, ταυτόχρονα, τη λογική του ελεύθερου εμπορίου, που αποτελεί μια απ' τις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Μία απ' τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι η ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων και έτσι όχι μόνο δεν εμποδίζει αλλά προτρέπει - με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά - την εμπορία των φαρμάκων από χώρα σε χώρα. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές». Δηλαδή, οι φαρμακέμποροι εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές τιμών από χώρα σε χώρα επανεξάγουν τα φάρμακα - που εισάγουν οι πολυεθνικές - για να έχουν καλύτερα κέρδη από αυτά της διάθεσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Οι διαφορές των τιμών προκύπτουν απ' τη μονοπωλιακή δυνατότητα που έχουν οι πολυεθνικές να τιμολογούν «κατά βούληση» τα φάρμακά τους και από εκεί μετά να προκύπτουν οι «εθνικές τιμές» - όπως στην Ελλάδα, με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, και αυτού του τύπου οι τιμολογήσεις, ενταγμένες στο σκληρό ανταγωνισμό που οξύνεται σε συνθήκες κρίσης, απορρίπτονται ξανά από τις πολυεθνικές, που και αποσύρουν σωρηδόν τα φάρμακά τους απ' τη χώρα μας με αποτέλεσμα - σε συνδυασμό με τις παράλληλες εξαγωγές - να μην μπορούν οι άρρωστοι να τα βρουν και αναγκάζεται εξαιτίας αυτού το ΙΦΕΤ να κάνει εισαγωγές για την κάλυψη ειδικών θεραπειών.
Χτες, λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών σε τέσσερις φαρμακαποθήκες, στο ιατρείο ενός καθηγητή και σε εφτά φαρμακεία και δήλωσε βαρύγδουπα: «Παρουσίασα, όπως είχα δεσμευθεί, τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα. Ο φάκελος θα δοθεί στη Δικαιοσύνη, το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές προκειμένου να αποκατασταθεί η αγορά κι αυτό γιατί η περιορισμένη διαθεσιμότητα για τα 75 σκευάσματα από τα 12.000 στην ελληνική αγορά αφορούν όλα σε φάρμακα που βρίσκονται σε εξαγωγές».
Ωστόσο, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σιώπησε πλήρως για την υποχρέωση των πολυεθνικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών να προμηθεύουν πλήρως την ελληνική αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα. Ακόμα και οι προβλεπόμενες, απ' την ελληνική νομοθεσία, χρηματικές ποινές για τις περιπτώσεις μη προμήθειας - «ατύχημα» το ονομάζουν οι πολυεθνικές - είναι τόσο εξευτελιστικές (κοντά στα 5.000 ευρώ) που οι εταιρείες προτιμούν να τις πληρώνουν, αποσύροντας τα φάρμακά τους!
Η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των φαρμακοβιομηχανιών απ' τις 5.11.2012 να αποπληρώσει τα τρέχοντα χρέη προς τη φαρμακοβιομηχανία - ξεπερνούν τα δύο δισ. μέχρι την 31.12.2012 -, να μην περιλαμβάνονται στο «πανευρωπαϊκό καλάθι» (σ.σ. δηλαδή να κανονίζουν κατά το δοκούν τις τιμές) οι τιμολογήσεις των φαρμάκων στην Ελλάδα και να σταματήσουν οι παράλληλες εξαγωγές.
Απ' όλα αυτά μέχρι τώρα έχει προχωρήσει μόνο η εξαίρεση της τιμολόγησης απ' το «πανευρωπαϊκό καλάθι». Κι έτσι τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιδίδεται στις σκιαμαχίες για τη συγκάλυψη των αποτελεσμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής, που στερεί απ' τους ασθενείς τα φάρμακά τους στην ώρα της ανάγκης.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου