ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδια για «ταξίμετρο» στο ΕΚΑΒ!

Μελετούν διαχωρισμό των χρόνιων και επειγόντων περιστατικών. Σχεδιάζουν τις μεταφορές των χρονίως πασχόντων να τις χρεώνονται οι ασθενείς ή τα ασφαλιστικά ταμεία

Τη νεκρανάσταση του «ταξίμετρου» στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που ξεσήκωσε τη γενική κατακραυγή το καλοκαίρι του 1994 και τελικώς αποσύρθηκε, με την ταυτόχρονη εκχώρηση φιλέτων της επείγουσας ιατρικής στις ασφαλιστικές εταιρείες προοιωνίζεται η μελέτη «διαχωρισμού χρόνιων και επειγόντων περιστατικών» που προωθεί το ΕΚΑΒ.Είναι μια επιλογή που είχε σχεδιαστεί απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ανακοινώθηκε (30.6.2010) απ' τον τότε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ και προέβλεπε ότι το ταξίμετρο -δηλαδή τα κόμιστρα για τη μεταφορά τους- θα τα καταβάλλουν άρρωστοι ή τα ασφαλιστικά ταμεία και θα ισχύσει για την περίπτωση των χρόνιων περιστατικών. Μ' άλλα λόγια, τα ραντεβού εκείνα που είναι προγραμματισμένα για τα δημόσια νοσοκομεία (όπως π.χ. κάποιος που κάνει αιμοκάθαρση) θα μεταφέρονται πια με πρόσθετη αμοιβή απ' τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Παλιότερα το επιχείρημα υπέρ αυτής της επιλογής ήταν ότι ήδη αυτά τα έσοδα τα καρπώνονται -σε πολλές περιπτώσεις παράτυπα- ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων που ήδη έχουν γίνει βδέλλες για τα νοσοκομεία και τους ασθενείς.
Ηδη στο χορό της επείγουσας ιατρικής μπήκαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες με αρωγό την Τοπική Διοίκηση, που απ' την 1.1.2013 έχει δυνατότητες παροχής υπηρεσιών πρόνοιας με βάση τη νομοθεσία για τον «Καλλικράτη». Ηδη ο Δήμος Τήνου έχει υπογράψει ετήσιο συμβόλαιο 40.000 ευρώ με την «Interamerican» για τις αεροδιακομιδές ασθενών του νησιού σε περίπτωση που αδυνατεί το ΕΚΑΒ. Στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε ανάλογα συμβόλαια με πέντε ακόμα νησιωτικούς δήμους.
Συρρίκνωση πριν την ανάπτυξη
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων του ΕΚΑΒ
Αφού, δηλαδή, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν ανάπτυξαν το ΕΚΑΒ και ουσιαστικά εκχώρησαν φιλέτα των διακομιδών -επίγειων και εναέριων- στην επιχειρηματική δραστηριότητα, έρχεται τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση να νομιμοποιήσει την αγορά στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.Ετσι το ΕΚΑΒ είναι αναπτυγμένο μόνο σε 12 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Καβάλα, Ιωάννινα, Λαμία, Αλεξανδρούπολη, Τρίπολη, Κοζάνη και Μυτιλήνη). Διαθέτει 735 απλά ασθενοφόρα, 102 Κινητές Μονάδες, 25 μοτοσικλέτες, 7 επιβατικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκινούμενα συντονιστικά κέντρα, 2 οχήματα αντιμετώπισης καταστροφών.
Διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ειδικά στην επαρχία. Σημαντικές ελλείψεις σημειώνονται σε διασώστες στο ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί στο Λεκανοπέδιο ένα ασθενοφόρο προς 75.000 κατοίκους.
Ο στόλος είναι γερασμένος, οι βλάβες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και οι επισκευές δεν προχωρούν γρήγορα λόγω υποχρηματοδότησης του ΕΚΑΒ. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αγοράστηκαν στην πλειονότητά τους το 2004 και καθένα από αυτά έχει διανύσει τουλάχιστον 600.000 με 700.000 χλμ. Το αποτέλεσμα είναι τα ασθενοφόρα να εμφανίζουν με μεγάλη συχνότητα βλάβες. Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση του ΕΚΑΒ έχει ως αποτέλεσμα ελλείψεις ανταλλακτικών που καθηλώνουν ασθενοφόρα στο συνεργείο και να μην προχωρούν γρήγορα οι επισκευές. Αυτή τη στιγμή από τα 140 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ του λεκανοπεδίου τα 37 είναι «κλειστά» λόγω βλάβης. Ενα στα τέσσερα ασθενοφόρα στην Αττική έχει τραβήξει χειρόφρενο λόγω βλάβης. Υπάρχει δυσκολία ακόμα και προμήθειας καυσίμων.
Ο «διαγωνισμός για την προμήθεια 200 νέων ασθενοφόρων έχει "μπλοκάρει" για δεύτερη φορά, αφού οι τρεις εταιρείες που έλαβαν μέρος είτε δεν κατέθεσαν τα σωστά δικαιολογητικά είτε δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές».
Ο προϋπολογισμός του ΕΚΑΒ για το 2012 ήταν μειωμένος κατά 40%. Ο φετινός προϋπολογισμός για το ΕΚΑΒ ήταν 12 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία εκταμιεύτηκαν τα 11, όταν προ κρίσης ο ετήσιος προϋπολογισμός ανερχόταν στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, λόγω του «κουρέματος», τα αποθεματικά του ΕΚΑΒ που ήταν για λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν από 5 εκατομμύρια ευρώ σε 1,5 εκατ. ευρώ.
Τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος καθώς δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για να επιτελούν το έργο τους. Στο μοναδικό ελικόπτερο που έχει στην ιδιοκτησία του το ΕΚΑΒ του απομένουν μόνο 100 πτητικές ώρες, γιατί μετά πρέπει να πάει για συντήρηση.
Μελέτη 18.450 ευρώ!
Η «μελέτη διαχωρισμού χρόνιων και επειγόντων περιστατικών» είναι ενταγμένη στα «πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013"», γεγονός που παραπέμπει σε συγχωνεύσεις φορέων, διαθεσιμότητα και απολύσεις. Δηλαδή, το ΕΚΑΒ, που δεν αναπτύχθηκε ποτέ πανελλαδικά, μπορεί να βρεθεί αίφνης και με πλεονάζον προσωπικό και να αρχίσουν απολύσεις!
Η μελέτη, ύψους 18.450 ευρώ, χρηματοδοτείται απ' το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και εθνικούς πόρους και μπορούν να πάρουν μέρος «Ελληνικά και αλλοδαπά φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων και κοινοπραξίες».
Θυμίζουμε ότι το 1994 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2256 (ΦΕΚ Α' 196/18.11.1994) προέβλεψε έσοδα για το ΕΚΑΒ απ' τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν παθητικό καθώς και τους αλλοδαπούς ασθενείς, με την εξαίρεση των άπορων και των ανασφάλιστων!

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου