ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Η ανεργία τσακίζει και τους γιατρούς


Το 2012 μετανάστευσαν 1.808 γιατροί τη στιγμή που πάγωσαν οι προσλήψεις 2.000 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία
Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία αδειάζουν λόγω συνταξιοδοτήσεων από γιατρούς, μόνο στην Αττική υπάρχουν 2.914 άνεργοι γιατροί, που σε ποσοστό αντιστοιχούν σε 11,48% επί των εγγεγραμμένων μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
Ετσι οι γιατροί γίνονται μετανάστες, με πρώτη χώρα μετανάστευσης τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Αγγλία, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι και το Κατάρ. Το 2012 μετανάστευσαν 1.808 (1.166 ειδικευμένοι και 642 ανειδίκευτοι) έναντι 535 (292 ειδικευμένοι και 243 ανειδίκευτοι) το 2007.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του ΙΣΑ. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, σήμερα στη Γερμανία βρίσκονται 6.500 Ελληνες γιατροί, καθώς οι Γερμανοί συνάδελφοί τους μετακινούνται στην Ελβετία όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες και οι θέσεις τους καλύπτονται με Ελληνες και Ρουμάνους γιατρούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ. αυτή τη στιγμή έχουν περαιωθεί οι διαδικασίες των Συμβουλίων Κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) για 2.000 γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν ένα τρίτο των αποχωρούντων, λόγω συνταξιοδοτήσεων, γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Ομως παραμένουν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι γιατί έχουν παγώσει οι προσλήψεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, όταν τα κενά την τελευταία διετία, ξεπερνούν -σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)- τις 6.000.
Στην Αττική ένας στους τέσσερις ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς -με ειδικότητα και εξειδίκευση- (ή ποσοστό 26,02%) στην ηλικία των 35-50 ετών είναι υποαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ιατρείο, ψάχνουν για κάποια εφημερία, μια περιστασιακή επίσκεψη σε κάποιο ινστιτούτο αισθητικής για να αποκτήσουν το πολύ 500 ευρώ μηνιαίες αποδοχές. Συνολικά δηλαδή, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι γιατροί στην Αττική ξεπερνούν το 37,51% των γιατρών.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου