ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Για τις εξελίξεις σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο



Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τις δημόσιες παροχές υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου βρίσκονται σε συνεχή επιδείνωση, παίρνουν εκρηκτικές και επικίνδυνες διαστάσεις για τα λαϊκά στρώματα, τις λαϊκές οικογένειες.Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να είναι προσωρινή, διότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τη διαμορφώνουν είναι άμεσα συνδεδεμένοι, απορρέουν από τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της διεξόδου από την κρίση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Προϋπόθεση αυτής της ανάπτυξης, πέραν των άλλων μέτρων, είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης με δραστική μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», στο οποίο ανήκουν οι δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια.
Ακόμα και στη φάση της όποιας οικονομικής ανάκαμψης που μπορεί να υπάρξει δεν πρόκειται να επανέλθουν οι δημόσιες παροχές Υγείας και Πρόνοιας στο προ κρίσης επίπεδο, το οποίο ήταν αρκετά πίσω από τις λαϊκές ανάγκες.
Την επιδείνωση στην Υγεία και την Πρόνοια για τα λαϊκά στρώματα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα και ενιαία από δύο πλευρές. Πρώτον, από τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στους όρους ζωής και δουλειάς των εργαζομένων που επιδεινώνουν την υγεία τους και, δεύτερον, από την επιδείνωση των συνολικών όρων παροχής δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.
***
Ως γενική τάση μπορούμε να πούμε ότι περιορίζεται δραστικά το μέρος των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, φαρμάκων κ.λπ. προς τα λαϊκά στρώματα και αντίστοιχα μεγαλώνει δραστικά το μέρος των αντίστοιχων υπηρεσιών που η παροχή τους γίνεται σε ανταποδοτική βάση και με απευθείας πληρωμές από τις λαϊκές οικογένειες.
Φαίνεται από τα στοιχεία ότι διευρύνεται και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά το τμήμα αυτό των εργαζομένων και των οικογενειών τους που έχουν χάσει κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα για υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Είναι γνωστό ότι με βάση τους ανασφάλιστους, άπορους κ.λπ., αναπτύσσονται σε πανελλαδικό επίπεδο τα λεγόμενα «κοινωνικά ιατρεία» και «κοινωνικά φαρμακεία» από δήμους, Εκκλησία, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, έχοντας τη στήριξη τόσο του κράτους, όσο και των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων. Τελευταία ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την ίδρυση 4 κοινωνικών φαρμακείων από τα οποία θα παίρνουν φάρμακα χωρίς συμμετοχή 50.000 ασφαλισμένοι με εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να τα προσδιορίζει συγκεκριμένα. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι ανασφάλιστοι που απευθύνονται σε δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας συχνά παραπέμπονται στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, τα οποία φαίνεται ότι τα αξιοποιούν για να παρέχονται ορισμένες υποτυπώδεις εξετάσεις και ως ένα «φίλτρο» για τον δραστικό περιορισμό αυτών που θα πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία.
Ενα αντιδραστικό ντόμινο
Η δραστική κρατική υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, σε συνδυασμό με την ανεργία, τη μισοαπασχόληση, κ.λπ., καθώς και οι φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και εισφοροελαφρύνσεις των επιχειρηματιών λειτουργούν ως «ντόμινο» που αναπαράγουν τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας και οδηγούν στα συνεχή μέτρα περικοπών στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.
Ουσιαστικά διαμορφώνεται όλο και πιο καθαρά, κάτω από τις συνθήκες αυτές, μια πολιτική δημόσιων παροχών με κριτήριο πόσα χρήματα διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που σημαίνει συνεχείς περικοπές.
Είναι χαρακτηριστικοί οι κυβερνητικοί στόχοι όσον αφορά στη χρηματοδότηση, που επιβεβαιώνουν την παραπέρα επιδείνωση. Αυτοί οι στόχοι ανακοινώθηκαν πριν από την τελευταία διαπίστωση των «ελλειμμάτων και των υπερβάσεων» από την κυβέρνηση και την τρόικα. Συγκεκριμένα:
Οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 1,34 δισ. ευρώ το 2013, από 1,6 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένες δηλαδή κατά 16% την τελευταία τριετία. Προβλέπεται να διαμορφωθούν κάτω από το 1 δισ. ευρώ το 2015, μειωμένες δηλαδή κατά 37,5% την τελευταία τετραετία.
Η φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,38 δισ. ευρώ το 2013, από περίπου 3,9 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένη κατά περίπου 28% την τελευταία τριετία. Προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 1,9 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή μειωμένη κατά 51% περίπου την τελευταία τετραετία.
Επομένως, το ζήτημα της πλήρους χρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, φαρμάκων από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα στις διεκδικήσεις, όπως επίσης η αποσύνδεση των αντίστοιχων παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Διότι με βάση τα παραπάνω, η σύνδεση αυτή διευκολύνει την κυβέρνηση να συνδέει το ύψος και την έκταση των παροχών με το ύψος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Πολύ περισσότερο που μια τέτοια σύνδεση αφήνει απέξω τους ανασφάλιστους (μακροχρόνια ανέργους) και αυτούς που χάνουν τα δικαιώματα επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές (ΟΑΕΕ).
Μέτρα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης στην Υγεία
1. Βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο περιορισμού των δημόσιων μονάδων Υγείας σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού.
Για να υπάρχει μια εικόνα των εξελίξεων δίνουμε τα παρακάτω στοιχεία:
Το 2010 υπήρχαν στις δημόσιες μονάδες Υγείας 25.235 γιατροί και 36.551 νοσηλευτικό προσωπικό. Το 2011 ήταν αντίστοιχα 19.519 γιατροί και 24.817 νοσηλευτικό προσωπικό. Δηλαδή, το ήδη ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό του 2010 μειώθηκε επιπλέον κατά 22% και 32% αντίστοιχα το 2011 και με επιπλέον μείωση τα επόμενα χρόνια.
Καταργήθηκαν περίπου 774 τμήματα και κλινικές δημόσιων νοσοκομείων και 10.000 κρεβάτια. Είναι σε πορεία κατάργησης ή επανακαθορισμού της δραστηριότητας ορισμένα νοσοκομεία, όπως στην Αθήνα («Αγία Βαρβάρα», Πατησίων, Σπηλιοπούλειο), στη Θεσσαλονίκη («Παναγία»), στην Κρήτη (Νεάπολη), στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, Κρέστενα), στην Εύβοια (Κύμη, Κάρυστος).
Ο ΕΟΠΥΥ για 10 εκατ. ασφαλισμένους απασχολεί περίπου 12.000 γιατρούς (6.500 μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 5.500 συμβεβλημένοι) και ενώ πριν ο αριθμός των γιατρών του ΙΚΑ και των συμβεβλημένων ξεπερνούσε τις 30.000. Ο σχεδιασμός είναι να μειωθεί ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις 8.500.
Καταργήθηκαν ή υπολειτουργούν τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών (αντιδραστήρια).
Ολα τα παραπάνω διαμορφώνουν συνθήκες περαιτέρω επιδείνωσης στη δυνατότητα των λαϊκών στρωμάτων να έχουν έγκαιρα και ασφαλείς υπηρεσίες Υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό τους να απευθύνονται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα με επιπλέον πληρωμές 15% στις εργαστηριακές εξετάσεις και με 30% - 50% επιπλέον πληρωμές για νοσηλεία.
Ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), είναι ενδεικτικό πως τα νοικοκυριά πληρώνουν απευθείας απ' την τσέπη τους το 62,1% των συνολικών δαπανών για τέτοιες υπηρεσίες.
2. Μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από το 1,9% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014. Αυτό προωθείται με τα φάρμακα που βγαίνουν εκτός της λίστας που αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία - ΕΟΠΥΥ, με την καθιέρωση ή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στη δαπάνη των φαρμάκων και με αύξηση των φαρμάκων που αποζημιώνονται με την ασφαλιστική τιμή, όπου οι ασφαλισμένοι εκτός της συμμετοχής πληρώνουν και το 50% της διαφοράς από τη λιανική τιμή των φαρμάκων.
3. Προετοιμάζεται η εφαρμογή 4 «θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων», δηλαδή 4 κατηγορίες παθήσεων όπου θα αντιστοιχούν συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα. Οι επιπλέον εξετάσεις και τα φάρμακα που είναι μεν αναγκαία αλλά δεν αφορούν τη θεραπεία της βασικής νόσου της συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας θα επιβαρύνουν τον ασθενή εν μέρει ή και εξολοκλήρου.
4. Ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) αποτελεί εργαλείο περικοπών παροχών των ΑμΕΑ και των χρονίως πασχόντων. Στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με την εφαρμογή αυτού του κανονισμού μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας σε πολύ κόσμο. Αυτό έχει ως επίπτωση την περικοπή ή μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, επιβολή συμμετοχής ή αύξησης στην αγορά φαρμάκων, κατάργηση των απαλλαγών από τα «χαράτσια» κ.λπ.
5. Προβλέπεται και φέτος να αποκλειστούν από τους βρεφικούς, νηπιοβρεφικούς και παιδικούς σταθμούς περίπου το 50% των παιδιών από τις οικογένειες που θα κάνουν αίτηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα «εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», το οποίο περιλαμβάνει και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ).
***
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά βασικά προβλήματα που δρουν προσθετικά σε όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί και επιδεινώνουν την κατάσταση των λαϊκών οικογενειών.
Με αυτά τα δεδομένα, για το λαϊκό κίνημα είναι ανάγκη ζωής να διεκδικεί παντού από τις κρατικές δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, δήμους) να παρέχονται δωρεάν πλήρεις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε όλους και ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους, άπορους και στις οικογένειές τους.
Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενισχυθεί η αλληλεγγύη ιδιαίτερα στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακόμα και στην καθημερινή επιβίωση, μέσα από τις οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Να υπάρχει συνδυασμός της πρακτικής βοήθειας - στήριξης αυτών των οικογενειών και της διεκδίκησης από τους κρατικούς φορείς να δώσουν λύση στα ζητήματα περίθαλψης, φαρμάκων, σίτισης, στέγασης, προσχολικής αγωγής των παιδιών, εμβολίων, ρουχισμού, σχολικών ειδών στους μαθητές κ.λπ.
Με βάση τα παραπάνω κωδικοποιείται ένα πλαίσιο στόχων πάλης που μπαίνει για δράση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα με κριτήριο την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων στην Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Η ανάπτυξη της πάλης για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, τη διεκδίκηση και όσο είναι δυνατόν την απόσπαση λύσης σε επείγοντα προβλήματα, επιβάλλεται, βεβαίως, να συνδυάζεται με την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών και ανατροπών, για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

πηγή rizospastis.gr

Για το θέμα των μικτών εφημεριών.........



Επειδή όντως υπάρχει νομοθετικό κενό μεταξύ Υπ.Υγείας και Υπ.Οικονομικών για την αποζημίωση και την εύρυθμη αποπληρωμή των μικτών εφημεριών και μέχρι να περάσει η τροπολογία του Υπ.Υγείας από την Βουλή για να λυθεί το θέμα ,υπάρχει εμπλοκή στην ομαλή αποπληρωμή των μικτών εφημεριών.
Η ΕΙΝΝΕΥΒ συμβουλεύει όσους συναδέλφους πραγματοποιούν μικτές εφημερίες να τις μετατρέψουν σε ενεργείς ή ετοιμότητος μέχρι να λυθεί το νομικό ζήτημα διότι προς το παρόν και μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση οι μικτές εφημερίες δεν θα αποζημιώνονται.
Οταν επιλυθεί νομικά το ζήτημα με την τροπολογία που θα περάσει στην Βουλή από Σεπτέμβριο τότε θα επανέλθει στο προσκήνιο η δυνατότητα πραγματοποίησης και μικτών εφημεριών!!!
ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΈΡΑΣ ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΊΤΕ ΜΙΚΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΊΕΣ ΠΑΡΑ ΜΌΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΣ Ή ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΟΣ!!!
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΟΕΝΓΕ για τις εφημερίες:
http://www.ygeianet.gr/box/cal/37133.pdf
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας....... και οι σύγχρονες ανάγκες


Περισσότερα από 1.200 στελέχη της Υγείας -εξαιρουμένων των γιατρών- θα ενταχθούν τις επόμενες μέρες στο καθεστώς της κινητικότητας και πάνω από 6 νοσοκομεία της Αττικής οδηγούνται στην κατάργηση και τη συγχώνευση, που η κυβέρνηση βαφτίζει «αλλαγή του ρόλου τους». Τα παραπάνω επιβεβαίωσε, με συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, προσπαθώντας μάλιστα να παρουσιάσει την κινητικότητα, δηλαδή ένα από τα μέτρα προσαρμογής του δημόσιου τομέα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ως «ευκαιρία» και όχι «αναγκαίο κακό». Ευκαιρία πράγματι, όχι όμως για τον «εξορθολογισμό», όπως ισχυρίζεται ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά για τη διαμόρφωση ακόμα πιο «φτηνών» εργαζομένων και περαιτέρω ενίσχυσης των μονοπωλίων στην Υγεία και της επιχειρηματικής δράσης των συρρικνωμένων δημόσιων μονάδων. Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων, ο υπουργός Υγείας επαναλαμβάνει ότι δε θα υπάρξει καμία απόλυση, όταν το υγειονομικό προσωπικό είναι ήδη ανεπαρκές σε αριθμό για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες. Χαρακτηριστικό των κατευθύνσεων της συγκυβέρνησης είναι το γεγονός ότι ο υπουργός υπεραμύνθηκε σθεναρά της απόφασης να ελέγχουν ιδιωτικές εταιρείες τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, ανακοινώνοντας ότι εντός της βδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση προς εφαρμογή του μέτρου. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τους οποίους κάνει λόγο δε θα ελέγχουν τις «σπατάλες», αλλά την απαρέγκλιτη εναρμόνιση των παροχών στα όρια των δραστικών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών του ΕΟΠΥΥ. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας, η πραγματικότητα όπως έχει ήδη διαμορφωθεί από την κυβερνητική πολιτική δείχνει ότι: Η κυβέρνηση ενοχοποιεί τις παροχές Υγείας και αφαιρεί ακόμα και από τα ελάχιστα υπολείμματα παροχών στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιβάλλει την περαιτέρω αύξηση των άμεσων και ανταποδοτικών πληρωμών για την αγορά ιατρικών, εργαστηριακών εξετάσεων, θεραπειών και φαρμάκων. Η πολιτική της ενισχύει τα μονοπώλια στην Υγεία και την επιχειρηματική δράση των συρρικνωμένων δημόσιων μονάδων, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας - επιχειρήσεων. Για το λαϊκό κίνημα, η θέση από τη σκοπιά των σύγχρονων πραγματικών αναγκών είναι μία: καμία συγχώνευση - κατάργηση δημόσιας μονάδας Υγείας, κρεβατιών και εργαστηρίων. Πλήρης κρατική χρηματοδότηση, καμία απόλυση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, πλήρης και σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και παροχή όλων των υπηρεσιών Υγείας απολύτως δωρεάν σε όλους, ανεξάρτητα της ασφαλιστικής, εργασιακής, οικονομικής κατάστασης ανεξαρτήτως φύλου και φυλής, χρώματος και θρησκείας. Τη λύση στα προβλήματα στο χώρο της Υγείας δε θα τη φέρουν ούτε διάφοροι επίδοξοι σωτήρες που ισχυρίζονται ότι μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο μπορούν να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα στην Υγεία. Αντίθετα: Χρειάζεται οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια. Απαιτούνται βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, για ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει ένα δημόσιο, σύγχρονο, καθολικό και απολύτως δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

πηγή rizospastis.gr

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ




Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη ενάντια στις συγχωνεύσεις
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τετάρτη στα νοσοκομεία Πατησίων, ώρα 6:30 μμ, και Αγίας Βαρβάρας, ώρα 7:30 μμ
Με παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση εργασίας, ώρα 11.30 π.μ., την Πέμπτη, απαντούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαλυτική πολιτική των συγχωνεύσεων και την κινητικότητα των εργαζομένων σ' αυτά. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε χτες σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων στα δημόσια νοσοκομεία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Την Τετάρτη το απόγευμα θα γίνουν δύο ακόμα συγκεντρώσεις εναντίον των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων: Το Σωματείο των Εργαζομένων στην «Αγία Βαρβάρα», οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώρα 7.30 μ.μ. Επίσης, το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Πατησίων οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου, ώρα 6,30 μ,μ,, με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. Κοινό είναι το αίτημα να μην καταργηθούν και αναβαθμιστούν τα νοσοκομεία που καλύπτουν ανάγκες των ασθενών στις λαϊκές συνοικίες.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία οριστικοποιεί τις αποφάσεις για την κατάργηση των λεγόμενων μικρών νοσοκομείων της Αττικής: Την περασμένη Παρασκευή σε συνάντησή του με τα Σωματεία των Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Αγίας Βαρβάρας» και Πατησίων έκανε γνωστό ότι τα νοσοκομεία θα αλλάξουν χαρακτήρα: Δηλαδή, θα πάψουν να λειτουργούν, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων στις συνοικίες που είχαν κτιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Μάλιστα, στη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Πατησίων, «ξέφυγε» του υπουργού Υγείας η ομολογία πως την ίδια τύχη με το Πατησίων, θα έχει και το νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

πηγή rizospastis.gr

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ» ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ



Από την 10ετία του ΄80 και μετά που άρχισε να δημιουργείται το ΕΣΥ , ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθούν και οι κτηριακές υποδομές και το δίκτυο των Νοσοκομείων –Κέντρων Υγείας –Περιφερειακών Ιατρείων να εμπλουτιστεί τόσο με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και με προσωπικό (Ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, τεχνικό ,διοικητικό κ.λ.π προσωπικό).
Η δημιουργία όλων αυτών των δομών που βαφτίστηκε ΕΣΥ δεν ήταν απλά μία παροχή του εκάστοτε κόμματος εξουσίας που εναλλασσόταν στην κυβέρνηση αλλά ώριμο κύημα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και απαιτήσεων αλλά και κατάκτηση των ανθρώπων της εργασίας που απαιτούσαν  σύγχρονες παροχές υγειονομικής περίθαλψης .
Η ανέγερση του Νοσοκομείου στην Χαλκίδα αλλά και των Κέντρων Υγείας στην περιφέρεια, ο εξοπλισμός τους με υλικοτεχνική υποδομή και η στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό έγινε με δαπάνες των κρατικών κονδυλίων που σημαίνει χρήματα που είχε πληρώσει με φόρους και εισφορές ο Ελληνικός λαός.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως η κρατική πολιτική η οποία πέραν του ότι μετά από 3 δεκαετίες δεν μπόρεσε να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ δηλ να το εντάξει στις σύγχρονες απαιτήσεις των κατοίκων τόσο σε όλη τη χώρα αλλά και στη Εύβοια, αλλά  κατάφερε να το αποδιοργανώσει και να το συρρικνώσει με σκοπό να το παραδώσει στους επιχειρηματίες που θα καρπωθούν άλλον ένα τομέα της δημόσιας περιουσίας.
Το ΕΣΥ από την γέννησή του ,ενώ υποσχόταν πολλά, με την ακολουθούμενη τακτική του ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας μπήκε στην περιδίνηση της κερδοφορίας και της ανταποδοτικότητας. Τελικά με την όλο και μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων που όλο και δεν έφταναν ,λόγω αύξησης της διαφθοράς και της αλόγιστης σπατάλης , μεταμορφώθηκε σε ένα Καιάδα καταβρόχθισης  χρημάτων και αλόγιστων σπαταλών ,χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρει τουλάχιστον στην περιφέρεια την σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη που επέβαλλαν οι σύγχρονες αυξημένες ανάγκες των κατοίκων.
Εδώ πρέπει να καταλογίσουμε τις ευθύνες στο αστικό πολιτικό σύστημα που δεν είχε τον κεντρικό σχεδιασμό που απαιτεί ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας  αλλά και την ανυπαρξία οργανωμένης αναδιάρθρωσης που απαιτούσε κατά καιρούς , έτσι ώστε να αποφεύγονται οι σπατάλες και η διαφθορά που γεννά το ίδιο το σύστημα και ταυτόχρονα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις υγιούς εκσυγχρονισμού βάσει επιστημονικά οργανωμένου σχεδίου. Αντικειμενικά λοιπόν το ΕΣΥ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν Δωρεάν Δημόσιο σύστημα Υγείας ,αλλά ούτε και λειτούργησε ποτέ σαν τέτοιο.
Τα τελευταία χρόνια όμως και με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης ,οι αντιθέσεις μέσα στο ίδιο το σύστημα οξύνθηκαν και επιταχύνθηκε ο ρυθμός με τον οποίο το ΕΣΥ αποδιοργανώθηκε, το ποσοστό δε της διαφθοράς είχε φτάσει σε επίπεδα μη επιτρεπτά για την βιωσιμότητά του . Η οριζόντια περικοπή κονδυλίων ,η συγχώνευση και κατάργηση κλινικών και Νοσοκομείων που επιχειρείται,  δεν ήταν η λύση που έπρεπε να εφαρμοστεί χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είχαν σαν στόχο την ομαλή μετατροπή του  σε ένα υγιές Δωρεάν Δημόσιο σύστημα και όχι όπως τώρα που οδεύει στην απόλυτη εμπορευματοποίηση και το απόλυτο μπάχαλο.
 Δυστυχώς οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται και στο Δημόσιο σύστημα Υγείας στην Εύβοια, με πιο κραυγαλέο αποτέλεσμα την υποστελέχωση ,την συρρίκνωση και τελικά την υποβάθμιση των δομών της δημόσιας Υγείας .
Σε λίγο χρονικό διάστημα ,δηλ.2-3 χρόνια τα περιφερειακά Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου θα έχουν λιγότερο από  το μισό ιατρικό προσωπικό από αυτό που έχουν σήμερα και τα ΚΥ θα αποδυναμωθούν πλήρως από ιατρούς ειδικοτήτων όπου αυτοί υπάρχουν. Το Κεντρικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας από καιρό δεν έχει ειδικότητες ,όπως Νευρολόγου, Δερματολόγου, αλλά ποτέ δεν απέκτησε ΜΕΘ και ειδικότητες όπως Νευροχειρουργού, Αγγειοχειρουργού, Πλαστικού Χειρουργού.
 Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι το νέο Νοσοκομείο στην Χαλκίδα θα είναι έτοιμο σε μία 5ετία-6ετία ,και εάν συνεχιστεί η πολιτική των μη προσλήψεων ,αυτό θα στελεχωθεί από προσωπικό με μπλοκάκια και άλλου είδους συμβάσεις εργασίας ………….οπότε πιθανόν πλέον και να μην έχει και την παρούσα μορφή σαν ΝΠΔΔ παρά μόνο στα χαρτιά!!!!
Σε αυτό αποβλέπουν και περί αυτού πρόκειται ………..ας μην έχουμε αυταπάτες!!!!
ΤΟ ΚΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Στην παρούσα κατάσταση η Υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Εύβοιας και των γύρω περιοχών ευρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων ,διότι το Νοσοκομείο Χαλκίδας, με τον όγκο των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και των ατυχημάτων εργασίας από την γύρω περιοχή που αντιμετωπίζει αναγκάζεται να προβαίνει σε διακομιδές ασθενών στην Αθήνα και να μην παρέχει πλήρη και εξειδικευμένη δευτεροβάθμια περίθαλψη ενώ θα μπορούσε, εάν είχε στελεχωθεί και εκσυγχρονιστεί με τα απαραίτητα μέσα και δυναμικό.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι καθημερινά το προσωπικό του Νοσοκομείου υπερβαίνει εαυτόν και μάχεται κάτω από την πίεση των πολλαπλών περιστατικών για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης και περίθαλψης των προσερχόμενων ασθενών. Να σημειώσουμε δε ότι το παρόν καλοκαίρι ,οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τόσο μεγάλες που δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να πάρουν τις κανονικές τους άδειες!!!!!
Και ενώ τα προβλήματα και οι ελλείψεις γίνονται κάθε μέρα και μεγαλύτερες ,οι περικοπές κονδυλίων ακόμη πιο μεγάλες , έρχεται η περίφημη κινητικότητα να δημιουργήσει νέα προβλήματα στον πολύπαθο αυτό τομέα. Το επιχείρημα ότι ο τομέας της Υγείας θα δεχτεί υπαλλήλους είναι αποπροσανατολιστικό διότι τα κενά του μόνιμου προσωπικού στην Υγεία είναι πολύ μεγαλύτερα από το επιχειρούμενο μπάλωμα με υπαλλήλους που μέχρι πριν από μέρες υπηρετούσαν σε άλλα υπουργεία και δεν είχαν άμεση σχέση με το αντικείμενο της παροχής Υγειονομικής περίθαλψης ,πχ Ιατρούς από το υπ. Παιδείας.
Ακούγονται και άλλα τινά ,πλην αβάσιμα για την σημερινή χρονική συγκυρία επιχειρήματα, όπως της αξιοποίησης του Ιατρικού Τουρισμού , που σημαίνει ότι οι κύριοι κύριοι του υπουργείου Υγείας δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο που πραγματεύονται , την στιγμή που ξενοδοχειακά και μόνο τα Νοσοκομεία στην Εύβοια είναι της εποχής του ΄80 χωρίς σύγχρονες ξενοδοχειακές ανέσεις όπως (ενδεικτικά) τουαλέτες στα δωμάτια νοσηλείας κλπ.
Εάν όμως υποθέσουμε ότι ο ιατρικός Τουρισμός πχ μπορεί να αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας ,τότε θα πρέπει πρώτα να αναβαθμίσουμε όλες τις υποδομές της και να τις εκσυγχρονίσουμε ,πράγμα που απαιτεί γενναία χρηματοδότηση ,και μετά η όποια αξιοποίησή τους .
Οπότε ας μην ψάχνουμε για χίμαιρες  και ας προσγειωθούμε να αναδομήσουμε τις ήδη υπάρχουσες δομές που φθίνουν και  καταρρέουν άμεσα.
Εμείς ως ΕΙΝΝΕΥΒ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας) θα εκπονήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα κεντρικά σχεδιασμένο και  επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για την Εύβοια , βασισμένο πάνω στις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της με στόχευση την ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Αυτό βέβαια απαιτεί και την συμμετοχή των πολιτών που οργανωμένα και μαζικά θα εντείνουν τις πιέσεις προς την ανατροπή των πολιτικών που επιβάλλουν την αποδιοργάνωση της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας .
Μόνο με την δημιουργία ενός κοινού Μετώπου για την Υγεία θα αποτρέψουμε την πλήρη ιδιωτικοποίησή της αλλά και θα απαιτήσουμε την καθολική Δωρεάν υγειονομική κάλυψη όλου του πληθυσμού χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς ,αλλά και ένα σύστημα Υγείας που να καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες  ΟΛΩΝ.


ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ 

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"

Για να δείτε όλη την ομιλία του προέδρου της ΕΙΝΝΕΥΒ μετακινήστε τον κέρσορα στο σημείο 1.27.20 του video.

http://www.livestream.com/evriposnews/video?clipId=pla_f13712ac-af54-471f-888b-5534187f83a5&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 




ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ «Από την υπερκόπωση δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε...» 


Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με την πρόεδρο του σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και με εργαζόμενους σε κλινικές Από κινητοποίηση εργαζομένων σε μεγάλο Ομιλο του κλάδου MotionTeam Οι ιδιωτικές κλινικές, όπως και το δημόσιο νοσοκομείο - επιχείρηση, ενδιαφέρονται πρώτα και κύρια να αυξάνουν τα έσοδα και να μειώνουν τα έξοδα, επομένως και το εργατικό κόστος. Οι περικοπές στο προσωπικό είναι τέτοιες, ώστε ο εργαζόμενος να εξουθενώνεται, να κάνει πολλά πράγματα φθείροντας την υγεία του και ταυτόχρονα θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή και ποιοτική νοσηλεία των ασθενών. Για παράδειγμα, υπάρχουν κλινικές όπου ο νοσηλευτής είναι και συνοδός ασθενοφόρου, αφού τα ασθενοφόρα της επιχείρησης έχουν μόνο οδηγό για... οικονομία. Αν τύχει ένα έκτακτο περιστατικό, ο νοσηλευτής θα παρατήσει το πόστο του για να στελεχώσει το ασθενοφόρο και πίσω θα μείνει μόνο ένας νοσηλευτής ή θα τον αναπληρώσει ένας συνάδελφός του τρέχοντας από το ένα πόστο στο άλλο. Γενικό είναι το φαινόμενο ένας νοσηλευτής να είναι υπεύθυνος για πολλά και να μην προλαβαίνει να κάνει τίποτα σωστά. Λένε χαρακτηριστικά στο «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι σε κλινική του κέντρου της Αθήνας: «Πρέπει να ασχοληθείς με την προετοιμασία των χειρουργείων, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται, με τους γιατρούς για τις αλλαγές και τα φάρμακα των ασθενών, με τις παραγγελίες φαρμάκων, υλικών και άλλων αναλώσιμων, με την οργάνωση ενός τμήματος, ακόμη και με τα λογιστικά πολλές φορές. Και αυτό συμβαίνει σε όλες τις βάρδιες από το πρωί ως το βράδυ. Οπότε δεν προλαβαίνεις - μόνο και μόνο από τα πρακτικά - να ασχοληθείς ουσιαστικά και όπως πρέπει με τους αρρώστους. Δεν προλαβαίνεις ούτε να γυρίσεις το κεφάλι σου δεξιά - αριστερά». Το Σωματείο Εργαζομένων ιδιωτικών κλινικών - εργαστηρίων - γηροκομείων Αττικής στην απεργία στις 20 Φλεβάρη Σε μεγάλο όμιλο Κλινικών - Διαγνωστικών Κέντρων - Κέντρων Αποκατάστασης - Μονάδων Τεχνητού Νεφρού με ...«αμέτρητες» δομές σε όλη τη χώρα μπορεί να δει κανείς «την παρασκευάστρια να σηκώνει τα τηλέφωνα και να κλείνει ραντεβού, ταυτόχρονα να κάνει αιμοληψία και έχει την ευθύνη των σωστών αποτελεσμάτων...», σημειώνει στο «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Αγγελική Σουλτανιά και συμπληρώνει: «Η έλλειψη προσωπικού φέρνει και την εντατικοποίηση της δουλειάς και την υποβάθμιση των υπηρεσιών. Δεν μπορεί κάποιος να είναι παντού και σε όλα, άλλωστε γι' αυτό υπάρχουν και οι ειδικότητες. Ενα πράγμα που οι εργοδότες θέλουν να χτυπήσουν μέσα από τις ΣΣΕ είναι και οι ειδικότητες». Οι συνθήκες εντατικοποίησης, ο εκνευρισμός, η κόπωση, αλλά και η σχέση «πελάτη - επιχείρησης», εκτός των άλλων, απομακρύνουν τον ασθενή από το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό. Δεν υπάρχει κατανόηση, εμπιστοσύνη, ηρεμία, βασικές προϋποθέσεις όταν μιλάμε για θεραπεία, για υπηρεσίες Υγείας. Εκτεθειμένοι οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι Από την έλλειψη προσωπικού δημιουργείται πρόβλημα με τις βάρδιες και στις περισσότερες ιδιωτικές δομές Υγείας δεν τηρούνται τα προγράμματα. «Συμβαίνει συχνά να τελειώσει κάποιος εργαζόμενος την απογευματινή του βάρδια στις 11 το βράδυ και στις 7 το πρωί να πρέπει να είναι πάλι στη δουλειά. Θα φτάσει σπίτι του στις 12 και στις 6 το πρωί θα πρέπει να ξυπνήσει. Ούτε 5 ώρες καλά - καλά δεν θα έχει κοιμηθεί. Αυτό είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο και για τον ασθενή», τονίζει η πρόεδρος του κλαδικού σωματείου. Το επαγγελματικό στρες είναι εξουθενωτικό από την πολύωρη και εντατική εργασία σε ένα χώρο Υγείας, όπου έχεις να κάνεις με ασθενείς, με ανθρώπους που κινδυνεύουν, που δεν ξέρεις τι θα προκύψει. «Φτάνουμε σε ένα σημείο υπερκόπωσης και δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε. Πάμε μηχανικά στη δουλειά, δεν ενδιαφερόμαστε για τίποτα παρά μόνο να βγει η βάρδια έστω κι αν αυτή είναι 12 ώρες και αν πληρωθούμε κάποια στιγμή, καλώς», τονίζουν εργαζόμενοι σε κεντρική κλινική. Εδώ να σημειωθεί πως η τσάμπα εργασία έχει καθιερωθεί τα τελευταία 2 χρόνια στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, με την πολύμηνη ή και την πολύχρονη απλήρωτη δουλειά. Στο μεταξύ, δεν πληρώνονται υπερωρίες και τα ρεπό είναι ελάχιστα. Κρίσεις άγχους, αλλεργικά σοκ, μπλοκάκια... Ως εκ τούτου, καταγγέλλει το σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, «υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν πάθει κρίσεις πανικού και άγχους, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη δουλειά, ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία και στο επάγγελμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φοιτητές ΙΕΚ και ΤΕΙ, που υποτίθεται ότι κάνουν πρακτική, αλλά στην πραγματικότητα βγάζουν βάρδιες μόνοι τους χωρίς να γνωρίζουν καν το επάγγελμα και πώς να συμπεριφέρονται σε μια κρίσιμη στιγμή». Στη συγκεκριμένη κλινική, λένε οι εργαζόμενοι, «ακόμη και ιδιαίτερα επικίνδυνα περιστατικά - φυματίωση, μηνιγγίτιδα, ασθενής με ΑΙDS - κουράρονται από φοιτητές. Είναι επίφοβο τόσο για το τι μπορεί να πάθει ο ίδιος, όσο και για το τι μπορεί να προκαλέσει σε άρρωστο». Το ανθρώπινο λάθος στις υπηρεσίες Υγείας μπορεί να αποβεί μοιραίο, γι' αυτό πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες δουλειάς και να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές υποδομές. Υπάρχουν κλινικές όπου «η χημειοθεραπεία δεν παρασκευάζεται σε ειδικό χώρο. Την φτιάχνουμε στη στάση των νοσηλευτών όπου γίνεται η παρασκευή και των υπόλοιπων φαρμάκων. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ειδικός θάλαμος και ειδικός εξοπλισμός που θα προστατεύει τον εργαζόμενο. Ταυτόχρονα θα εξασφαλίζεται πως πάνω στο φόρτο ή σε επείγουσα περίσταση δε θα γίνει κάποιο λάθος», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι. Και το κλαδικό σωματείο επισημαίνει σχετικά: «Οταν η νοσηλεύτρια του ορόφου αναγκάζεται να κάνει χωρίς εξειδίκευση παρασκευάσματα χημειοθεραπείας θέτει σε κίνδυνο την υγεία της. Εχει συμβεί νοσηλεύτρια να πάθει αλλεργικό σοκ φτιάχνοντας τα διαλύματα για τη χημειοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται σε κοινό θάλαμο... Τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας είναι ανύπαρκτα. Θα έπρεπε από πριν να της έχουν κάνει τεστ αν μπορεί να παρασκευάσει αυτά τα διαλύματα, να γίνονται σε συγκεκριμένο χώρο και μηχάνημα, κάτι που δε γίνεται πάντα». Την ίδια ώρα, οι κλινικάρχες, προκειμένου να ρίξουν το «κόστος εργασίας», θέλουν να κυριαρχήσουν οι ελαστικές μορφές εργασίας. Μέχρι ώρας υπάρχουν τα «μπλοκάκια» κυρίως στους γιατρούς και μάλιστα στους νέους γιατρούς που περιμένουν αρκετά χρόνια να πάρουν την ειδικότητά τους. Στο μεταξύ, χρειάζονται δουλειά και δίνουν τις υπηρεσίες τους στις κλινικές ακόμη και για 500 ευρώ το μήνα. «Εμείς έχουμε προειδοποιήσει το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό προσωπικό, τις μαίες, ότι κάποια στιγμή θα μπουν εργολαβικά συνεργεία - όπως γίνεται στις ΗΠΑ και στην Αγγλία - που θα παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Θα λέει ο κλινικάρχης: Εγώ σήμερα έχω 10 χειρουργεία και χρειάζομαι 5 νοσηλεύτριες, 1 αναισθησιολόγο κ.λπ.».
 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ «Χαρατσώνουν» ασθενείς, «αρμέγουν» τα ασφαλιστικά Ταμεία 
 Οταν ένας επιχειρηματίας επενδύει σε έναν τομέα το κάνει αποκλειστικά για το κέρδος. Το ίδιο ισχύει για τους εμπόρους της Υγείας, τις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, τα εργαστήρια, τα μαιευτήρια, τα κέντρα αποκατάστασης. Για να έχουν την αναμενόμενη κερδοφορία και να επιβιώσουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον μειώνουν το εργατικό κόστος, τα έξοδα για τη λειτουργία τους, ενώ αρμέγουν κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς - πελάτες τους. Κερδίζει έδαφος Οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας ολοένα υποβαθμίζονται για να στέλνεται πελατεία στις ιδιωτικές δομές και να κερδίζουν έδαφος στην «αγορά της Υγείας» οι επιχειρηματίες. Ετσι, το 2009 τα ιδιωτικά νοσοκομεία αποτελούσαν το 55% περίπου του συνόλου των νοσοκομείων και το 59% των θεραπευτηρίων στην Αττική. Με βάση στοιχεία του υπουργείου Υγείας του 2010, λειτουργούσαν 188 ιδιωτικά νοσοκομεία (γενικά, μαιευτήρια, ψυχιατρικά) και πάνω από400 διαγνωστικά κέντρα. Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας αποτυπώνεται και στηναύξηση των ιδιωτικών νοσοκομειακών κλινών έναντι των δημόσιων: Το 2007 καταγράφηκαν 14.707 ιδιωτικές κλίνες σε σύνολο 53.888 όλης της χώρας (27,3%). Το 2008 σε σύνολο 53.652 κλινών οι ιδιωτικές ανέρχονταν σε 15.028 (28%). Το 2009 καταγράφηκαν 16.589 ιδιωτικές κλίνες σε σύνολο 54.704 (30,3%). Νέα «ανάσα» σε συνθήκες κρίσης προς τον ιδιωτικό τομέα δίνει η απόφαση των τελευταίων κυβερνήσεων για κατάργηση 774 κλινικών και τμημάτων, όπως και η κατάργηση 11.000 κρεβατιών σύμφωνα με τους νέους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή η δραστική υποχώρηση της κρατικής ευθύνης και χρηματοδότησης στην Υγεία. Πρόκειται για τον τομέα εκείνο που η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις θεωρούν προνομιακό για το ξεπέρασμα της κρίσης. Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για επενδύσεις μοστράροντας τη μείωση των μισθών και του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, δηλαδή τη μείωση και των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Ετσι απομένει μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού για να δοθεί ως επιδοτήσεις, κίνητρα, «ζεστό χρήμα» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οσο απαλλάσσεται το κράτος, τόσο επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασθενείς - πελάτες. Είναι ενδεικτικό πως ο ΕΟΠΥΥ αγόρασε το 2012 υπηρεσίες Υγείας από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που κόστισαν 832 εκατ. και 432 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (σ.σ. στοιχεία του ΕΟΠΥΥ). Σχεδόν όσο είναι το σημερινό έλλειμμά του! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πρόσδεσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα για παροχές που έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από τις δημόσιες δομές Υγείας με ευθύνη του κράτους και όχι των Ταμείων. Εξάλλου οι επιχειρήσεις της Υγείας αντλούν τα έσοδά τους κατά 50% απευθείας από πελάτες, κατά 40% από τα ασφαλιστικά ταμεία, και κατά 10% από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή «χαρατσώνοντας» την τσέπη ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη και «αρμέγοντας» τις ασφαλιστικές τους εισφορές. «Κροκοδείλια δάκρυα» για τον ΕΟΠΥΥ Στις ιδιωτικές κλινικές, ιδιαίτερα στις μικρές αλλά και σε μεγάλους ομίλους της Υγείας αφήνουν για πολλούς μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους και τους δίνουν λίγα ευρώ κάθε φορά που, όπως ισχυρίζονται, τους πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Κάθε φορά που έρχεται ο καιρός να βγάλουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους, οι κλινικάρχες «κλαίνε» και θυμούνται πως δεν τους πληρώνει στην ώρα του ο ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να μπουν και να πάρουν τη «μερίδα του λέοντος». Γνώριζαν πως η ασκούμενη πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ τους ευνοούν, καθώς κλείνουν δημόσια νοσοκομεία, εξειδικευμένα τμήματα, συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και έσπευσαν να εξασφαλίσουν πελατεία καλύπτοντας το κενό. Επίσης η επιχειρηματική λειτουργία και των δημόσιων δομών Υγείας με ενιαίες τιμές και ενιαίους κανόνες λειτουργίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα τούς ευνοεί. Ετσι, για παράδειγμα, αφού επιβλήθηκε στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας το 5ευρω εισιτήριο, ο όμιλος «Euromedica» ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων με 5ευρω για τους ασφαλισμένους, ευελπιστώντας να τραβήξει αυτός την πελατεία... Μεγάλα οφέλη έχουν αποκομίσει οι επιχειρηματίες της Υγείας και από τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ που επιβάλλει και διευρύνει τις απευθείας πληρωμές των ασφαλισμένων: Μόνο από το Νοέμβρη του 2012 που εφαρμόστηκε ο τελευταίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές παίρνουν από τις τσέπες των ασφαλισμένων 10 εκατ. ευρώ το μήνα για τη νοσηλεία τους σε αυτές. Κι αυτό γιατί ο Κανονισμός επιβάλλει συμμετοχή 30% - 50% του κόστους νοσηλείας στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές. Με τον Κανονισμό επιβλήθηκε επίσης συμμετοχή 45% στις εξετάσεις σε περίπτωση που κάποιος νοσηλευτεί σε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική. Δηλαδή μέχρι σήμερα έχουν πάρει σχεδόν 70 εκατ. ευρώ με απευθείας πληρωμές του κόσμου που προσπαθεί απελπισμένος να βρει την υγειά του. Την ίδια ώρα, με το κλείσιμο ή την υπολειτουργία των εργαστηρίων του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι στέλνονται μαζικά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δίνοντας απευθείας στον επιχειρηματία 15% συμμετοχή. Πάντως ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα δημόσιου τομέα που να καλύπτει σχεδιασμένα τις ανάγκες,ο ιδιωτικός τομέας κυριαρχεί κατά 60%. Δεν είναι και για κλάματα... 

 πηγή rizospastis.gr

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Βαφτίζουν ευλογία τις ... απολύσεις!


Μέχρι και ευλογία βάφτισαν τις απολύσεις μέσω της κινητικότητας οι υπουργοί Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος και Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη χτεσινή συνάντησή τους «στο πλαίσιο απορρόφησης των εκπαιδευτικών που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από μονάδες Υγείας».
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «κάθε δημοσιονομική προσαρμογή, κάθε διοικητική αναδιάρθρωση, πρέπει να εντάσσεται σε έναν Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό», που «υπηρετεί το Εθνικό Συμφέρον». Απ' τη μεριά του ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Για το υπουργείο Υγείας αυτή η διαδικασία είναι μία ευλογία. Διότι υπάρχουν ειδικότητες, υπάρχουν γιατροί, υπάρχουν νοσηλευτές, υπάρχουν ακτινολόγοι, υπάρχουν οδοντοτεχνίτες, υπάρχουν οδοντίατροι, μία σειρά ειδικοτήτων στις οποίες έχουμε μεγάλη έλλειψη».
Επιχειρούν δηλαδή να νομιμοποιήσουν και τις απολύσεις, όπως θα καταλήξουν τελικά οι διαθεσιμότητες, αλλά και τη δραματική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας μετά το στέγνωμά του από προσλήψεις αλλά και τις δραματικές περικοπές.
Με τις διαθεσιμότητες απ' το υπουργείο Παιδείας θα μετακινηθούν στο υπουργείο Υγείας κοντά στα 1.500 άτομα το πολύ. Μ' αυτά -καθώς και με τη μετακίνηση άλλων 1.343 «εντός των τειχών» του υπουργείου Υγείας- θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τα τρομακτικά κενά των 22.500 νοσηλευτών και των 6.000 γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αντίστοιχα. Επίσης, και με αυτούς δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά που κρατούν κλειστά πάνω από 150 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) απ' τα 634 συνολικά σε 70 νοσοκομεία της χώρας. Μόνο στο «Αττικόν» είναι κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού, 13 απ' τα 27 κρεβάτια ΜΕΘ.
Οι περικοπές υποβαθμίζουν τις ήδη αποδιαρθωμένες δημόσιες δομές υγείας και ταυτόχρονα οδηγούν σε άγρια χαράτσια τους ασφαλισμένους.
Μόνο 4% εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ
Οπως αποκάλυψε χτες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός σε συνάντησή του με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, λόγω της έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων, γίνονται στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ μόνο 4% των εργαστηριακών εξετάσεων. Τα υπόλοιπα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν χαράτσι συμμετοχής 15%. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αιμορραγίας του Οργανισμού αναφέρουμε το εξής στοιχείο: Το 2010 έγιναν 1.400.000 αιμοληψίες, για να γίνουν διάφορες εξετάσεις, για τα 6 εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Δηλαδή, οι αιμοληψίες ήταν 116.000 το μήνα. Τώρα που οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ έφτασαν τα 10 εκατ. οι εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται έπεσαν στο 4%. Και οι υπόλοιποι έγιναν πελάτες στον ιδιωτικό τομέα.

πηγή rizospastis.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,



Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ενδιαφερομένων φορέων για τα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου με τον Υπουργό Υγείας κο Γεωργιάδη.

Την ΕΙΝΝΕΥΒ εκπροσώπισε ο πρόεδρος Αντώνης -Πάρις Σώτος και ο αντιπρόεδρος Αλκιβιάδης Βόσσος .

Η ΕΙΝΝΕΥΒ μέσω του προέδρου της τοποθετήθηκε ενάντια στο κλείσιμο και στην υποβάθμιση των Νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου και υπέρ της στελέχωσης και των δύο Νοσοκομειακών αυτών δομών με το απαραίτητο ιατρικό αλλά και λοιπό προσωπικό με σκοπό να ανατραπεί η σημερινή φθίνουσα πορεία και των δύο Νοσοκομείων.

Η ΕΙΝΝΕΥΒ επιχειρηματολόγησε με κριτήριο τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού  και επεσήμανε στον Υπουργό ότι τα Νοσοκομεία αυτά καταρρέουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης και της πολιτικής των μνημονιακών υποχρέωσεών της συγκυβέρνησης.

Επισημάναμε στον υπουργό ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας αντιθέτως δε,τονίσαμε ότι πρέπει να γίνουν επαρκείς προσλήψεις νέου προσωπικού τόσο Ιατρών όσο και λοιπών ειδικοτήτων (νοσηλευτές, παρασκευαστές,τραυματιοφορείς κλπ).

Ο υπουργός Υγείας στις τοποθετήσεις του ήταν αρκετές φορές αόριστος και γενικόλογος ,και δεν δεσμεύτηκε παρά μόνο στο γεγονός ότι θα ασχοληθεί με τα θέματα της Εύβοιας όταν έχουν τελειώσει με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και εφ΄όσον "όλα έχουν πάει καλά" (προφανώς για την πολιτική που ακολουθούν), θα ασχοληθεί με την επαρχία, και υποσχέθηκε ότι η Εύβοια θα είναι από τους τελευταίους νομούς που θα τους απασχολήσει...........!!! "Εχουμε καιρό"  είπε χαρακτηριστηκά!!

Οταν επενέβην προσωπικά και είπα "μα τότε τα Νοσοκομεία θα έχουν καταρρεύσει από μόνα τους γιατί δεν θα έχουν προσωπικό καθ΄ότι μόνο από τις συνταξιοδοτήσεις στο τέλος του ΄13 φεύγουν 11 ιατροί συνολικά από αυτά .......αντέτεινε το ανεπανάληπτο "θα φέρουμε από τους 120 γιατρούς που υπηρετούν στο Υπ. Παιδείας και θα μεταταχθούν"!!

Αμέσως απόρησα με τον αριθμό και του είπα "ότι δεν φτάνουν γιατί που θα πρωτοπάνε αυτοί, αφού oι ανάγκες μόνο για Ιατρούς στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι 6000 και για νοσηλευτές 20.000 μου απήντησε με το εξής αμίμητο......."μήπως θέλεις να τους απολύσουμε;" ............Οπότε είπα ότι  "μην βάζεις κουβέντες στο στόμα μου που δεν είπα" και εκεί άρχισε να μιλάει για την πολιτική της ΕΕ για την Υγεία και πόσο θα αλλάξει η χώρα με την νέα ευρωπαϊκή της πορεία.........

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΩΜΑΣΤΕ!!

Κάπου εκεί ολοκληρώσαμε την παρέμβασή μας και η συζήτηση έλαβε τέλος!!!

Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι η επερχόμενη λαίλαπα των συρρικνώσεων και συγχωνεύσεων θα ενταθεί, θα χαθούν ακόμη περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες τόσο στην Εύβοια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα , θέσεις εργασίας θα χαθούν ίσως λιγότερες στην Υγεία από ότι σε άλλους τομείς γιατί δεν υπάρχει περίσσεια προσωπικού, αλλά η συγκυβέρνηση προχωρά με ολοένα γρηγορότερη ταχύτητα στον αποχαρακτηρισμό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την παραχώρησή του, μέσω της  απαξίωσης στους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας !!

ΥΓ: Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ,η στάση των δύο παρόντων βουλευτών του νομού μας ήταν με λίγα λόγια  άχρωμη και κατώτερη των περιστάσεων!!!
Όσο για το θέμα του Ιατρικού τουρισμού .........αυτό καλύτερα να το αφήσουμε για τους ειδικούς των  γραφείων τουρισμού !!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Δεν έχει θέση το εμπόριο στην Υγεία


Η πορεία του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας προς το υπουργείο Υγείας
Με πανελλαδική απεργία απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τις απολύσεις, όπως τελικά θα καταλήξει η κινητικότητα στην Υγεία.Ωστόσο, όμως, η οργάνωση αυτής της κινητοποίησης ήταν πολύ πιο κάτω, και σαφώς αναντίστοιχη, με τη σφοδρότητα της κυβερνητικής επίθεσης στις δημόσιες δομές Υγείας και σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές. Εκφραση αυτής της αναντιστοιχίας αποτέλεσε και η μικρή συμμετοχή στην κεντρική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, όπου την εικόνα έσωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έφτασαν εκεί με οργανωμένη πορεία απ' την Πολυκλινική. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η απουσία των γιατρών απ' τη συγκέντρωση.
Μάλιστα το γεγονός της απουσίας των γιατρών χαροποίησε ιδιαίτερα τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη που φρόντισε με ανακοίνωσή του να πανηγυρίσει ότι «η συμμετοχή στην απεργία ήταν πραγματικά ελάχιστη και τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά», παραγνωρίζοντας ότι όλες οι μονάδες Υγείας και σε μέρα απεργίας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν απεργιακή συγκέντρωση στην Πολυκλινική, δηλώνοντας και με αυτόν το τρόπο, ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένα νοσοκομείο. Στη συνέχεια και με συνθήματα, όπως «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο» ή «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις», έκαναν πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου ενώθηκαν με τους εκεί συγκεντρωμένους.
Τι πρέπει να ανατραπεί
Η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ξεκίνησε την ομιλία της κατονομάζοντας τον εχθρό που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι: «Είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κόμματα που τους υπηρετούν, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ», είπε και τόνισε: «Το κλείσιμο των νοσοκομείων δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που συνειδητά θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις και ειδικά στο χώρο της Υγείας». Αναφερόμενη στην κινητικότητα, προειδοποίησε μην περιμένει κανείς να εξαιρεθεί υπογραμμίζοντας: «Στόχος τους είναι η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και η ολοκληρωτική επιβολή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων χωρίς δικαιώματα με μισθό - χαρτζιλίκι και το κεφάλι σκυφτό».
«Υπάρχει, τόνισε η συνδικαλίστρια, λύση αν αποφασίσουμε απέναντι σε αυτήν την επίθεση να αντιτάξουμε τον ενωμένο αγώνα μας, οργανωμένο μέσα απ' τα σωματεία, με σχεδιασμό και προετοιμασία μπροστά σε κάθε μάχη, με μαζική συμμετοχή όλων στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συλλογικές διαδικασίες με πολύπλευρη δράση. Εχοντας ξεκαθαρίσει με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε. Δεν μπορούμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να συμπορευτούμε με ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, που μας άφησαν απροετοίμαστους στη μέχρι τώρα επίθεση. Σ' αυτούς που καθόλου δεν θέλουν να οργανώσουν κανέναν αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα εν μέσω τέτοιας λαίλαπας στην Υγεία, οι μεγάλες Ομοσπονδίες συνεδριάζουν τηλεφωνικά και προκηρύσσουν απανωτές στάσεις εργασίας κι απεργίες άσφαιρες, αφού δεν αφήνουν τα περιθώρια οργάνωσης μαζικής και μαχητικής συμμετοχής από τα κάτω, μέσα στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις παρατάξεις, είτε τις λένε δεξιές ή αριστερές, που χρόνια τώρα καθησύχαζαν τους υγειονομικούς ότι θα εξαιρεθούν απ' τα μέτρα, που έχουν μετατρέψει σωματεία σε σφραγίδες, χωρίς μία Γενική Συνέλευση, που στήριξαν και στηρίζουν ακόμα, τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Που κοροϊδεύουν ότι με την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας το δημόσιο νοσοκομείο, δήθεν, θα γίνει καλύτερο, πιο ανταγωνιστικό. Διαφωνούμε με τις απόψεις που θέλουν να επιβάλουν συντονισμό των υγειονομικών σωματείων και με μόνο αίτημα να μην κλείσει το νοσοκομείο. Ο αγώνας μας δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος αν δεν αγγίξουμε την πηγή του προβλήματος ότι, δηλαδή, στον καπιταλισμό πάντα η Υγεία θα είναι εμπόρευμα και πεδίο δόξης λαμπρό για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό πρέπει να ανατραπεί! Κι έχει περίτρανα αποδειχτεί ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες, πόσο μάλλον τώρα που μέσα σε περίοδο κρίσης το σύστημα καταβροχθίζει μαζί με τους εργαζόμενους και δικές του δυνάμεις. Σήμερα πιο καθαρά από ποτέ καθένας μας καταλαβαίνει ότι χρειάζεται μέτωπο, συγκέντρωση δυνάμεων και κοινή δράση όλων όσους αφορά η Υγεία άμεσα. Χρειάζεται οι υγειονομικοί να συντονιστούμε με τους πραγματικούς συμμάχους μας: Τους ασθενείς, τους συνοδούς, τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της περιοχής ανεξαρτήτως κλάδου, τους συλλόγους των γυναικών και των νέων της περιοχής, την αυριανή βάρδια των υγειονομικών, τους φοιτητές και σπουδαστές, τις λαϊκές επιτροπές που δρουν σε κάθε γειτονιά. Με όλους εκείνους, δηλαδή, που νιώθουν στο πετσί τους τις συνέπειες απ' το κλείσιμο των νοσοκομείων, αυτούς που ήδη βασανίζονται απ' τις συνέπειες του νοσοκομείου της αγοράς και έχουν συμφέρον να το αντιπαλέψουν».
Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν με τις ομιλίες τους οι εργαζόμενοι απ' τα νοσοκομεία, για τα οποία έχει ήδη γνωστοποιηθεί η «αλλαγή του χαρακτήρα» τους. «Οχι στο κλείσιμο, αλλά στην αναβάθμιση του νοσοκομείου» («Αγία Βαρβάρα»). «Οι εργαζόμενοι δεν είναι απλοί αριθμοί» (Πολυκλινική). «Δεν έχει σημασία αν είναι μικρό ή μεγάλο το νοσοκομείο. Να μην κλείσει κανένα» (Πατησίων). «Για να πιάσουν τα νούμερα μοιράζουν τον κόσμο στους πέντε ανέμους» («Αμαλία Φλέμινγκ»).
Ο οργανωτικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Κ. Λιβαδάς ζήτησε την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ενώ ο Π. Παπανικολάου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, κατάγγειλε ότι υπάρχει σχεδιασμός να εκχωρήσουν τα εργαστήρια πέντε μεγάλων νοσοκομείων στην Αττική σε αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων.
Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στη συγκέντρωση ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής.
Χωρίς να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους.
Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

πηγή rizospastis.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στους χώρους δουλειάς


Το Ινστιτούτο κλείνει με τεράστια την ευθύνη της ΓΣΕΕ, του βασικότερου ιδρυτικού φορέα, για την υποβάθμιση του ρόλου του

Με «λουκέτο» απειλείται το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) ως αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματόδοτησής του σε συνδυασμό με την τακτική απαξίωσης του έργου του από τους ιδρυτικούς φορείς του (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ). Την κατάσταση του Ινστιτούτου και των εργαζομένων παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΛΙΝΥΑΕ.
Οπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος του Σωματείου Εύη Γεωργιάδου αυτή τη στιγμή το ΕΛΙΝΥΑΕ δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδά του για ένα πλήθος δραστηριοτήτων εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησής του από το ΛΑΕΚ. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι συνεχές το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα και σήμερα να βρίσκονται απλήρωτοι επί μήνες, χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και με τα χρέη του Ινστιτούτου να ξεπερνούν ήδη το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Οπως καταγγέλθηκε πριν από κάποιους μήνες συζητήθηκαν στο ΔΣ του Ινστιτούτου προτάσεις για μέτρα όπως η εκ περιτροπής εργασία 2- 3 μέρες την εβδομάδα, το κλείσιμο περιφερειακών παραρτημάτων (για της υποδομές των οποίων δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια), οι μειώσεις μισθών, προτάσεις οι οποίες μετά από την αντίδραση των εργαζομένων δεν προχώρησαν, αλλά ετοιμάζεται εκ νέου η προώθησή τους.
Η ΓΣΕΕ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου και καταγγέλθηκε και στη χτεσινή συνέντευξη, ως ο βασικότερες ιδρυτικός φορέας στη διοίκηση του Ινστιτούτου φέρει και τη βαρύτερη ευθύνη, καθώς αποδέχεται τη σημερινή κατάσταση, την υποβάθμιση των εργασιών του, την υποβάθμιση της πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων. Επιπλέον αποδέχεται να παραμένουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι επί μήνες, χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και με αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον. Οι δε εργοδοτικοί φορείς δεν χρειάζονται πλέον ούτε ως «βιτρίνα» τη λειτουργία του Ινστιτούτου, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα κατεδαφίζεται η υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, την ίδια στιγμή που το ΕΛΙΝΥΑΕ απαξιώνεται, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (επέκταση εργολαβιών, ελαστικές μορφές απασχόλησης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ατομικές συμβάσεις εργασίας, αύξηση των ανασφάλιστων εργαζόμενων κλπ.) έχουν αυξήσει δραματικά τα εργατικά ατυχήματα, παρόλο που δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και η καταγραφή τους είναι ελλιπής. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2008 και μετά ούτε η ΕΛΣΤΑΤ ούτε και το ΙΚΑ παρέχουν πλέον στατιστικά στοιχεία για εργατικά ατυχήματα.
Αντίστοιχα και άλλοι φορείς που σχετίζονται με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων απαξιώνονται ή κλείνουν (π.χ. ΙΕΝΘΥΑΕ, Τομέας Ιατρικής Εργασίας του Θριάσιου Νοσοκομείου, Κέντρο Διάγνωσης και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ).
Η κατάσταση με τις επαγγελματικές ασθένειες είναι ακόμη χειρότερη. Στην πράξη δεν αναγνωρίζονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και δεν καταγράφονται ως τέτοια. Τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μηδαμινά. Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή πεθαίνουν π.χ. από επαγγελματικό καρκίνο, επωμιζόμενοι οι ίδιοι, από τις εισφορές τους, το οικονομικό βάρος που ο εργοδότης όφειλε να αναλάβει.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Σπ. Δρίβας, αντιπρόεδρος του Σωματείου, για ναυτεργάτη 52 ετών που διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα (οφείλεται σε έκθεση στον αμίαντο), ασθένεια η οποία δεν αναγνωρίζεται από το ασφαλιστικό του Ταμείο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να πρέπει να πληρώσει το κόστος των νοσηλίων για την περίθαλψή του.

πηγή rizospastis.gr

Οι λέξεις ..........με νόημα!!!


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΚΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΜΗΣ




Αγαπητοί φίλοι και φίλες, 
Η σημερινή συγκέντρωσή μας αποδεικνύει ότι ο λαός της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής και ανατολικής Εύβοιας  στηρίζει το Νοσοκομείο της Κύμης και απαιτεί  όχι μόνο ΤΟ ΝΑ  ΜΗΝ ΥΠΟΒAΘΜΙΣΤΕΙ , αλλά κυρίως την αναβάθμισή του και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Η ΕΙΝΝΕΥΒ από τον Νοέμβριο του 2012 που ανασυγκροτήθηκε οργανωτικά άρχισε ένα μεγάλο αγώνα με στόχο και σκοπό την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στην Εύβοια αλλά και την επιστημονικά οργανωμένη και σχεδιασμένη αιτιολόγηση της πλήρους και εκ βάθρων αναβάθμισης των δομών της Δημόσιας Υγείας στο Νομό Εύβοιας.
Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε να το βάλει η συγκυρία της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης και οι μνημονιακές  περικοπές κονδυλίων και η υποστελέχωση όλων αυτών των δομών ,με αποτέλεσμα την περεταίρω αποδυνάμωση και απαξίωση της δωρεάν  δημόσιας Υγείας.
Σε πρόσφατο υπόμνημα που εκπονήσαμε καταγράφουμε την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των δημόσιων δομών Υγείας στο νησί μας με αποτέλεσμα την ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις δημόσιες αυτές δομές στην Εύβοια, λόγω κυρίως της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησής τους, που είναι απότοκος των περικοπών της χρηματοδότησης της Υγείας .
Αυτό λοιπόν που προκύπτει από το 2009 και εδώ ,είναι η σχεδιασμένη και η στοχευμένη από πλευράς των συγκυβερνήσεων απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με σκοπό την συρρίκνωσή του σε ελάχιστες δομές πχ κεντρικά νομαρχιακά Νοσοκομεία , για να παραχωρηθεί στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα και ο τομέας της Υγείας. Περί αυτού πρόκειται και ας μην ψάχνουμε για …αόρατες απειλές!!!
Το Νοσοκομείο της Κύμης  ιδρύθηκε με το υπ ΄αριθ. 302 Β.Δ., το οποίο δημοσιεύτηκε στο υπ ΄αριθμ.87 ΦΕΚ 29/5/1964, τ.Α, με την επωνυμία "Γενικόν  Νοσοκομείον  Κύμης" ως ΝΠΔΔ, και με δύναμη 30 κλινών. Σήμερα και με τον παρόντα οργανισμό οι κλίνες είναι 25 για τον Παθολογικό και 15 για τον Χειρουργικό τομέα. Για να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα του πόσο μεγάλο εκσυγχρονιστικό έργο έχουν κάνει οι εκάστοτε κυβερνήσεις του αγαπημένου μας κράτους , από το 1964 μέχρι τώρα δηλ μετά από 50 σχεδόν χρόνια οι κλίνες του νοσοκομείου Κύμης έχουν αυξηθεί κατά τον τεράστιο αριθμό των 10!!!Μόλις το 2008 λειτούργησε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κι αυτό πε την πίεση του Δήμου!! Η ανάπτυξη όμως της περιοχής και οι σύγχρονες ανάγκες της,από πλευράς πχ. Τουρισμού και μόνο είναι  υπερπολλαπλάσια!!!
Αυτό είναι ένα μόνο απλό παράδειγμα για το πόσο επιστημονικά και πόσο οργανωμένα σχεδιάζουν τον χώρο της δημόσιας Υγείας οι εκάστοτε κυβερνήσεις!!! 
Δεν είναι της παρούσης να σας κουράσω με πολλά άλλα παραδείγματα αλλά αυτό που πρέπει να καταδειχτεί είναι ότι σήμερα το νοσοκομείο Κύμης λειτουργεί με ένα ιατρονοσηλευτικό δυναμικό που παλεύει πάνω από από τις ανθρώπινες δυνατότητες ,και το λέω μετά γνώση λόγου, αλλά και με περίσσιο φιλότιμο και αυταπάρνηση για να εξυπηρετήσει της αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν επαρκεί πλέον!
Στην παρούσα κατάσταση το Νοσοκομείο Κύμης ,παρ όλες τις προσπάθειες του προσωπικού του ,και χωρίς να κουνήσουν ούτε το δακτυλάκι τους οι κυβερνώντες , σε 2-3 χρόνια θα θυμίζει ότι ΗΤΑΝ Νοσοκομείο ,διότι η υποστελέχωση και η αποδυνάμωσή του από το προσωπικό που αποχωρεί (λόγω συνταξιοδοτήσεων) και δεν αντικαθίσταται , λόγω της μνημονιακής πολιτικής των μη προσλήψεων, ευρίσκεται δηλαδή ήδη σε κατάσταση απαξίωσης!!
Κονδύλια για κτηριακές  επισκευές και άλλες τεχνικές ανανεώσεις  δεν διατίθενται, η χρηματοδότηση για εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού , άλλοτε καθυστερούν μήνες και άλλοτε δίνονται με το σταγονόμετρο, το προσωπικό δεν ανανεώνεται , καθημερινά παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα και υλικά όπως ράμματα και γάντια, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που παρέχονται ,με ευθύνη της κεντρικής ηγεσίας του Υπουργείου να υποβαθμίζονται.
Πάνω λοιπόν σε αυτή την διαμορφωμένη κατάσταση το Υπ. της  μνηνονιακής Υγείας του κου Γεωργιάδη θα έρθει να θέσει σε λειτουργική αναδιάρθρωση το Νοσοκομείο Κύμης αλλά και το Καρύστου και θέλει να το μετατρέψει στον άκρως αποτελεσματικό θεσμό της Μονάδας βραχείας Νοσηλείας ,με μονάδα Τεχνητού νεφρού ,και χειρουργείο μίας ημέρας αλλά και μία μονάδα αποκατάστασης!!!
Και ερωτώ κύριοι του Υπουργείου!!! Με ποιό επιστημονικά τεκμηριωμένο κριτήριο αποφασίσατε ότι η ευρύτερη περιοχή της Κεντροανατολικής Εύβοιας και Σκύρου και πατρίδα του λαμπρότερου Ιατρού του κόσμου Γ. Παπανικολάου, από Νοσοκομειακή υποδομή πρέπει να περάσει στην «αξιόλογη» μονάδα βραχείας νοσηλείας ,δηλ. σε μία μονάδα υγείας κατώτερη από αυτή της εποχής του Βασιλικού διατάγματος 302 του 1964;
Αυτή την ανάπτυξη θέλουν λοιπόν ………πίσω στο 1964!!
Τι πρέπει να γίνει;
 Παράλληλα με την καθημερινή δράση των φορέων της περιοχής  και την συνεχόμενη άσκηση πίεσης του κόσμου όπως σήμερα, με συνεχή ενημέρωση περιφρούρηση και εγρήγορση ,να δημιουργηθεί μία επιστημονική επιτροπή με πρωτοβουλία του δήμου και των τοπικών φορέων πχ σε συνεργασία με τους ιατρικούς επιστημονικούς φορείς της Εύβοιας, όπως η ΕΙΝΝΕΥΒ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας μακριά από την εμπορευματοποίηση ,με σκοπό να εκπονηθεί ένα οργανωμένο σχέδιο με επιστημονική και τεχνολογική τεκμηρίωση ούτως ώστε να προκύψει και μία πρόταση για το τι Νοσοκομείο χρειάζεται η περιοχή της Κύμης και με αυτό σαν οδηγό να συντονιστούν οι ενέργειες για την μελλοντική αναβάθμιση του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ!!
Προς το παρόν η οργανωμένη δράση και ο συντονισμός των δράσεων μέσω της συντονιστικής επιτροπής πρέπει να δυναμώσει και να γίνει ένα καθολικό μέτωπο που να αγκαλιάσει όλη την Εύβοια αλλά και την Ελλάδα  για να προστατευθεί η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ μακρυά από εμπορευματοποίηση ,διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε και εμείς οι Νοσοκομειακοί Ιατροί  της Εύβοιας!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ