ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Δεν έχει θέση το εμπόριο στην Υγεία


Η πορεία του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας προς το υπουργείο Υγείας
Με πανελλαδική απεργία απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τις απολύσεις, όπως τελικά θα καταλήξει η κινητικότητα στην Υγεία.Ωστόσο, όμως, η οργάνωση αυτής της κινητοποίησης ήταν πολύ πιο κάτω, και σαφώς αναντίστοιχη, με τη σφοδρότητα της κυβερνητικής επίθεσης στις δημόσιες δομές Υγείας και σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές. Εκφραση αυτής της αναντιστοιχίας αποτέλεσε και η μικρή συμμετοχή στην κεντρική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, όπου την εικόνα έσωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έφτασαν εκεί με οργανωμένη πορεία απ' την Πολυκλινική. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η απουσία των γιατρών απ' τη συγκέντρωση.
Μάλιστα το γεγονός της απουσίας των γιατρών χαροποίησε ιδιαίτερα τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη που φρόντισε με ανακοίνωσή του να πανηγυρίσει ότι «η συμμετοχή στην απεργία ήταν πραγματικά ελάχιστη και τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά», παραγνωρίζοντας ότι όλες οι μονάδες Υγείας και σε μέρα απεργίας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν απεργιακή συγκέντρωση στην Πολυκλινική, δηλώνοντας και με αυτόν το τρόπο, ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένα νοσοκομείο. Στη συνέχεια και με συνθήματα, όπως «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο» ή «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις», έκαναν πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου ενώθηκαν με τους εκεί συγκεντρωμένους.
Τι πρέπει να ανατραπεί
Η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ξεκίνησε την ομιλία της κατονομάζοντας τον εχθρό που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι: «Είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κόμματα που τους υπηρετούν, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ», είπε και τόνισε: «Το κλείσιμο των νοσοκομείων δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που συνειδητά θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις και ειδικά στο χώρο της Υγείας». Αναφερόμενη στην κινητικότητα, προειδοποίησε μην περιμένει κανείς να εξαιρεθεί υπογραμμίζοντας: «Στόχος τους είναι η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και η ολοκληρωτική επιβολή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων χωρίς δικαιώματα με μισθό - χαρτζιλίκι και το κεφάλι σκυφτό».
«Υπάρχει, τόνισε η συνδικαλίστρια, λύση αν αποφασίσουμε απέναντι σε αυτήν την επίθεση να αντιτάξουμε τον ενωμένο αγώνα μας, οργανωμένο μέσα απ' τα σωματεία, με σχεδιασμό και προετοιμασία μπροστά σε κάθε μάχη, με μαζική συμμετοχή όλων στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συλλογικές διαδικασίες με πολύπλευρη δράση. Εχοντας ξεκαθαρίσει με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε. Δεν μπορούμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να συμπορευτούμε με ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, που μας άφησαν απροετοίμαστους στη μέχρι τώρα επίθεση. Σ' αυτούς που καθόλου δεν θέλουν να οργανώσουν κανέναν αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα εν μέσω τέτοιας λαίλαπας στην Υγεία, οι μεγάλες Ομοσπονδίες συνεδριάζουν τηλεφωνικά και προκηρύσσουν απανωτές στάσεις εργασίας κι απεργίες άσφαιρες, αφού δεν αφήνουν τα περιθώρια οργάνωσης μαζικής και μαχητικής συμμετοχής από τα κάτω, μέσα στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις παρατάξεις, είτε τις λένε δεξιές ή αριστερές, που χρόνια τώρα καθησύχαζαν τους υγειονομικούς ότι θα εξαιρεθούν απ' τα μέτρα, που έχουν μετατρέψει σωματεία σε σφραγίδες, χωρίς μία Γενική Συνέλευση, που στήριξαν και στηρίζουν ακόμα, τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Που κοροϊδεύουν ότι με την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας το δημόσιο νοσοκομείο, δήθεν, θα γίνει καλύτερο, πιο ανταγωνιστικό. Διαφωνούμε με τις απόψεις που θέλουν να επιβάλουν συντονισμό των υγειονομικών σωματείων και με μόνο αίτημα να μην κλείσει το νοσοκομείο. Ο αγώνας μας δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος αν δεν αγγίξουμε την πηγή του προβλήματος ότι, δηλαδή, στον καπιταλισμό πάντα η Υγεία θα είναι εμπόρευμα και πεδίο δόξης λαμπρό για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό πρέπει να ανατραπεί! Κι έχει περίτρανα αποδειχτεί ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες, πόσο μάλλον τώρα που μέσα σε περίοδο κρίσης το σύστημα καταβροχθίζει μαζί με τους εργαζόμενους και δικές του δυνάμεις. Σήμερα πιο καθαρά από ποτέ καθένας μας καταλαβαίνει ότι χρειάζεται μέτωπο, συγκέντρωση δυνάμεων και κοινή δράση όλων όσους αφορά η Υγεία άμεσα. Χρειάζεται οι υγειονομικοί να συντονιστούμε με τους πραγματικούς συμμάχους μας: Τους ασθενείς, τους συνοδούς, τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της περιοχής ανεξαρτήτως κλάδου, τους συλλόγους των γυναικών και των νέων της περιοχής, την αυριανή βάρδια των υγειονομικών, τους φοιτητές και σπουδαστές, τις λαϊκές επιτροπές που δρουν σε κάθε γειτονιά. Με όλους εκείνους, δηλαδή, που νιώθουν στο πετσί τους τις συνέπειες απ' το κλείσιμο των νοσοκομείων, αυτούς που ήδη βασανίζονται απ' τις συνέπειες του νοσοκομείου της αγοράς και έχουν συμφέρον να το αντιπαλέψουν».
Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν με τις ομιλίες τους οι εργαζόμενοι απ' τα νοσοκομεία, για τα οποία έχει ήδη γνωστοποιηθεί η «αλλαγή του χαρακτήρα» τους. «Οχι στο κλείσιμο, αλλά στην αναβάθμιση του νοσοκομείου» («Αγία Βαρβάρα»). «Οι εργαζόμενοι δεν είναι απλοί αριθμοί» (Πολυκλινική). «Δεν έχει σημασία αν είναι μικρό ή μεγάλο το νοσοκομείο. Να μην κλείσει κανένα» (Πατησίων). «Για να πιάσουν τα νούμερα μοιράζουν τον κόσμο στους πέντε ανέμους» («Αμαλία Φλέμινγκ»).
Ο οργανωτικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Κ. Λιβαδάς ζήτησε την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ενώ ο Π. Παπανικολάου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, κατάγγειλε ότι υπάρχει σχεδιασμός να εκχωρήσουν τα εργαστήρια πέντε μεγάλων νοσοκομείων στην Αττική σε αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων.
Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στη συγκέντρωση ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής.
Χωρίς να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους.
Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου