ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΚΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΜΗΣ




Αγαπητοί φίλοι και φίλες, 
Η σημερινή συγκέντρωσή μας αποδεικνύει ότι ο λαός της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής και ανατολικής Εύβοιας  στηρίζει το Νοσοκομείο της Κύμης και απαιτεί  όχι μόνο ΤΟ ΝΑ  ΜΗΝ ΥΠΟΒAΘΜΙΣΤΕΙ , αλλά κυρίως την αναβάθμισή του και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Η ΕΙΝΝΕΥΒ από τον Νοέμβριο του 2012 που ανασυγκροτήθηκε οργανωτικά άρχισε ένα μεγάλο αγώνα με στόχο και σκοπό την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στην Εύβοια αλλά και την επιστημονικά οργανωμένη και σχεδιασμένη αιτιολόγηση της πλήρους και εκ βάθρων αναβάθμισης των δομών της Δημόσιας Υγείας στο Νομό Εύβοιας.
Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε να το βάλει η συγκυρία της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης και οι μνημονιακές  περικοπές κονδυλίων και η υποστελέχωση όλων αυτών των δομών ,με αποτέλεσμα την περεταίρω αποδυνάμωση και απαξίωση της δωρεάν  δημόσιας Υγείας.
Σε πρόσφατο υπόμνημα που εκπονήσαμε καταγράφουμε την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των δημόσιων δομών Υγείας στο νησί μας με αποτέλεσμα την ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις δημόσιες αυτές δομές στην Εύβοια, λόγω κυρίως της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησής τους, που είναι απότοκος των περικοπών της χρηματοδότησης της Υγείας .
Αυτό λοιπόν που προκύπτει από το 2009 και εδώ ,είναι η σχεδιασμένη και η στοχευμένη από πλευράς των συγκυβερνήσεων απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με σκοπό την συρρίκνωσή του σε ελάχιστες δομές πχ κεντρικά νομαρχιακά Νοσοκομεία , για να παραχωρηθεί στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα και ο τομέας της Υγείας. Περί αυτού πρόκειται και ας μην ψάχνουμε για …αόρατες απειλές!!!
Το Νοσοκομείο της Κύμης  ιδρύθηκε με το υπ ΄αριθ. 302 Β.Δ., το οποίο δημοσιεύτηκε στο υπ ΄αριθμ.87 ΦΕΚ 29/5/1964, τ.Α, με την επωνυμία "Γενικόν  Νοσοκομείον  Κύμης" ως ΝΠΔΔ, και με δύναμη 30 κλινών. Σήμερα και με τον παρόντα οργανισμό οι κλίνες είναι 25 για τον Παθολογικό και 15 για τον Χειρουργικό τομέα. Για να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα του πόσο μεγάλο εκσυγχρονιστικό έργο έχουν κάνει οι εκάστοτε κυβερνήσεις του αγαπημένου μας κράτους , από το 1964 μέχρι τώρα δηλ μετά από 50 σχεδόν χρόνια οι κλίνες του νοσοκομείου Κύμης έχουν αυξηθεί κατά τον τεράστιο αριθμό των 10!!!Μόλις το 2008 λειτούργησε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κι αυτό πε την πίεση του Δήμου!! Η ανάπτυξη όμως της περιοχής και οι σύγχρονες ανάγκες της,από πλευράς πχ. Τουρισμού και μόνο είναι  υπερπολλαπλάσια!!!
Αυτό είναι ένα μόνο απλό παράδειγμα για το πόσο επιστημονικά και πόσο οργανωμένα σχεδιάζουν τον χώρο της δημόσιας Υγείας οι εκάστοτε κυβερνήσεις!!! 
Δεν είναι της παρούσης να σας κουράσω με πολλά άλλα παραδείγματα αλλά αυτό που πρέπει να καταδειχτεί είναι ότι σήμερα το νοσοκομείο Κύμης λειτουργεί με ένα ιατρονοσηλευτικό δυναμικό που παλεύει πάνω από από τις ανθρώπινες δυνατότητες ,και το λέω μετά γνώση λόγου, αλλά και με περίσσιο φιλότιμο και αυταπάρνηση για να εξυπηρετήσει της αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν επαρκεί πλέον!
Στην παρούσα κατάσταση το Νοσοκομείο Κύμης ,παρ όλες τις προσπάθειες του προσωπικού του ,και χωρίς να κουνήσουν ούτε το δακτυλάκι τους οι κυβερνώντες , σε 2-3 χρόνια θα θυμίζει ότι ΗΤΑΝ Νοσοκομείο ,διότι η υποστελέχωση και η αποδυνάμωσή του από το προσωπικό που αποχωρεί (λόγω συνταξιοδοτήσεων) και δεν αντικαθίσταται , λόγω της μνημονιακής πολιτικής των μη προσλήψεων, ευρίσκεται δηλαδή ήδη σε κατάσταση απαξίωσης!!
Κονδύλια για κτηριακές  επισκευές και άλλες τεχνικές ανανεώσεις  δεν διατίθενται, η χρηματοδότηση για εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού , άλλοτε καθυστερούν μήνες και άλλοτε δίνονται με το σταγονόμετρο, το προσωπικό δεν ανανεώνεται , καθημερινά παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα και υλικά όπως ράμματα και γάντια, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που παρέχονται ,με ευθύνη της κεντρικής ηγεσίας του Υπουργείου να υποβαθμίζονται.
Πάνω λοιπόν σε αυτή την διαμορφωμένη κατάσταση το Υπ. της  μνηνονιακής Υγείας του κου Γεωργιάδη θα έρθει να θέσει σε λειτουργική αναδιάρθρωση το Νοσοκομείο Κύμης αλλά και το Καρύστου και θέλει να το μετατρέψει στον άκρως αποτελεσματικό θεσμό της Μονάδας βραχείας Νοσηλείας ,με μονάδα Τεχνητού νεφρού ,και χειρουργείο μίας ημέρας αλλά και μία μονάδα αποκατάστασης!!!
Και ερωτώ κύριοι του Υπουργείου!!! Με ποιό επιστημονικά τεκμηριωμένο κριτήριο αποφασίσατε ότι η ευρύτερη περιοχή της Κεντροανατολικής Εύβοιας και Σκύρου και πατρίδα του λαμπρότερου Ιατρού του κόσμου Γ. Παπανικολάου, από Νοσοκομειακή υποδομή πρέπει να περάσει στην «αξιόλογη» μονάδα βραχείας νοσηλείας ,δηλ. σε μία μονάδα υγείας κατώτερη από αυτή της εποχής του Βασιλικού διατάγματος 302 του 1964;
Αυτή την ανάπτυξη θέλουν λοιπόν ………πίσω στο 1964!!
Τι πρέπει να γίνει;
 Παράλληλα με την καθημερινή δράση των φορέων της περιοχής  και την συνεχόμενη άσκηση πίεσης του κόσμου όπως σήμερα, με συνεχή ενημέρωση περιφρούρηση και εγρήγορση ,να δημιουργηθεί μία επιστημονική επιτροπή με πρωτοβουλία του δήμου και των τοπικών φορέων πχ σε συνεργασία με τους ιατρικούς επιστημονικούς φορείς της Εύβοιας, όπως η ΕΙΝΝΕΥΒ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας μακριά από την εμπορευματοποίηση ,με σκοπό να εκπονηθεί ένα οργανωμένο σχέδιο με επιστημονική και τεχνολογική τεκμηρίωση ούτως ώστε να προκύψει και μία πρόταση για το τι Νοσοκομείο χρειάζεται η περιοχή της Κύμης και με αυτό σαν οδηγό να συντονιστούν οι ενέργειες για την μελλοντική αναβάθμιση του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ!!
Προς το παρόν η οργανωμένη δράση και ο συντονισμός των δράσεων μέσω της συντονιστικής επιτροπής πρέπει να δυναμώσει και να γίνει ένα καθολικό μέτωπο που να αγκαλιάσει όλη την Εύβοια αλλά και την Ελλάδα  για να προστατευθεί η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ μακρυά από εμπορευματοποίηση ,διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε και εμείς οι Νοσοκομειακοί Ιατροί  της Εύβοιας!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου