ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Επικοινωνιακή συγκάλυψη της διάλυσης


Με μια επικοινωνιακού τύπου περιοδεία σε νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής, που συνοδεύτηκε με μεγαλόστομες υποσχέσεις, επιχείρησε χτες ο υπουργός Υγείας να συγκαλύψει τη διαλυτική πολιτική της συγκυβέρνησης με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και τον οικονομικό στραγγαλισμό των λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι προσπάθειες συγκάλυψης των πρακτικών της κυβέρνησης ενισχύθηκαν αντικειμενικά στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού με όσα έγιναν στο «Αττικόν» - θέμα το οποίο έφτασε μέχρι και τη Βουλή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να μιλά για χειροδικία σε βάρος του υπουργού Υγείας.
Αρχικά ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το «Κρατικό» Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου τα βασικά αιτήματα για προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών -έστω και επικουρικών- καθώς και την ενίσχυση των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες ο υπουργός τα αντιπαρήλθε με την υπόσχεση ότι θα τα εξετάσει.
Κατά τα άλλα ο υπουργός υποσχέθηκε ενίσχυση με προσωπικό μέσω της κινητικότητας από άλλους τομείς -οι οποίοι δεν είναι βέβαια ούτε γιατροί ούτε νοσηλευτές... Επίσης υποσχέθηκε, γενικόλογα, ενίσχυση του νοσοκομείου, ώστε να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση των «οικονομικά αδύνατων».
Η υποκριτική διάσταση των υποσχέσεων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί πια να προσφέρει στους οικονομικά αδύνατους, ούτε τα φάρμακα που ανήκουν στην αρνητική λίστα. Δηλαδή φάρμακα που συνταγογραφούνται μεν αλλά δεν καλύπτονται από τα Ταμεία, όταν αγοράζονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Τώρα η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και μέσα στα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Ετσι οι «οικονομικά αδύνατοι» άρρωστοι θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για 152 φάρμακα ή να μην τα προμηθευτούν καθόλου, αφού δεν μπορούν να τα δώσουν δωρεάν τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Στο «Αττικόν»
Στο «Αττικόν», οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τον υπουργό Υγείας με συγκέντρωση και συμμετοχή κατοίκων από τη γύρω περιοχή. Είχε προηγηθεί απόφαση του ΔΣ του Σωματείου για τη συγκέντρωση, το οποίο στην ανακοίνωση που εξέδωσε μιλούσε για «ανεπιθύμητο υπουργό στο "Αττικόν"».
Πριν την άφιξη του υπουργού είχαν καταφθάσει στο νοσοκομείο δυνάμεις των ΜΑΤ και της Αστυνομίας. Οταν έφτασε ο υπουργός οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάσταη και ανασφάλιστο». Σε κάποια στιγμή κάποιος πέταξε εναντίον του υπουργού έναν καφέ και ακούστηκαν γιουχαΐσματα.
Τελικά ο υπουργός με τη συνοδεία των ΜΑΤ μπήκε από την πίσω πόρτα στο νοσοκομείο. Πήγε στο αμφιθέατρο και, με την παρουσία ΜΑΤ στις δύο πόρτες, συναντήθηκε με τη διοίκηση και με μερίδα πανεπιστημιακών γιατρών.
Ετσι πίσω απ' αυτή την άσφαιρη αντιπαράθεση που ξεκίνησε μετά σε μιντιακό επίπεδο επισκιάστηκαν τα προβλήματα του νοσοκομείου: Το ξεχείλισμα από τα ράντζα και τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν κλειστά τα 13, από τα 27 κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες. Στο νοσοκομείο δουλεύουν μόλις 11 τραυματιοφορείς, από 70 που έπρεπε να υπάρχουν. Οι αναμονές των αρρώστων στα επείγοντα του παθολογικού τομέα φτάνουν μέχρι και τις 9 ώρες.
Ο υπουργός Υγείας κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, όπου υποσχέθηκε και εκεί ότι όσο είναι ο ίδιος υπουργός το Κέντρο δεν θα κλείσει. Και υποσχέθηκε βαρύγδουπα ότι «στο σύστημα με λιγότερους πόρους θα παρέχει καλύτερη υγεία»...

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου