ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ» ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ



Από την 10ετία του ΄80 και μετά που άρχισε να δημιουργείται το ΕΣΥ , ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθούν και οι κτηριακές υποδομές και το δίκτυο των Νοσοκομείων –Κέντρων Υγείας –Περιφερειακών Ιατρείων να εμπλουτιστεί τόσο με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και με προσωπικό (Ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, τεχνικό ,διοικητικό κ.λ.π προσωπικό).
Η δημιουργία όλων αυτών των δομών που βαφτίστηκε ΕΣΥ δεν ήταν απλά μία παροχή του εκάστοτε κόμματος εξουσίας που εναλλασσόταν στην κυβέρνηση αλλά ώριμο κύημα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και απαιτήσεων αλλά και κατάκτηση των ανθρώπων της εργασίας που απαιτούσαν  σύγχρονες παροχές υγειονομικής περίθαλψης .
Η ανέγερση του Νοσοκομείου στην Χαλκίδα αλλά και των Κέντρων Υγείας στην περιφέρεια, ο εξοπλισμός τους με υλικοτεχνική υποδομή και η στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό έγινε με δαπάνες των κρατικών κονδυλίων που σημαίνει χρήματα που είχε πληρώσει με φόρους και εισφορές ο Ελληνικός λαός.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως η κρατική πολιτική η οποία πέραν του ότι μετά από 3 δεκαετίες δεν μπόρεσε να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ δηλ να το εντάξει στις σύγχρονες απαιτήσεις των κατοίκων τόσο σε όλη τη χώρα αλλά και στη Εύβοια, αλλά  κατάφερε να το αποδιοργανώσει και να το συρρικνώσει με σκοπό να το παραδώσει στους επιχειρηματίες που θα καρπωθούν άλλον ένα τομέα της δημόσιας περιουσίας.
Το ΕΣΥ από την γέννησή του ,ενώ υποσχόταν πολλά, με την ακολουθούμενη τακτική του ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας μπήκε στην περιδίνηση της κερδοφορίας και της ανταποδοτικότητας. Τελικά με την όλο και μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων που όλο και δεν έφταναν ,λόγω αύξησης της διαφθοράς και της αλόγιστης σπατάλης , μεταμορφώθηκε σε ένα Καιάδα καταβρόχθισης  χρημάτων και αλόγιστων σπαταλών ,χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρει τουλάχιστον στην περιφέρεια την σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη που επέβαλλαν οι σύγχρονες αυξημένες ανάγκες των κατοίκων.
Εδώ πρέπει να καταλογίσουμε τις ευθύνες στο αστικό πολιτικό σύστημα που δεν είχε τον κεντρικό σχεδιασμό που απαιτεί ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας  αλλά και την ανυπαρξία οργανωμένης αναδιάρθρωσης που απαιτούσε κατά καιρούς , έτσι ώστε να αποφεύγονται οι σπατάλες και η διαφθορά που γεννά το ίδιο το σύστημα και ταυτόχρονα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις υγιούς εκσυγχρονισμού βάσει επιστημονικά οργανωμένου σχεδίου. Αντικειμενικά λοιπόν το ΕΣΥ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν Δωρεάν Δημόσιο σύστημα Υγείας ,αλλά ούτε και λειτούργησε ποτέ σαν τέτοιο.
Τα τελευταία χρόνια όμως και με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης ,οι αντιθέσεις μέσα στο ίδιο το σύστημα οξύνθηκαν και επιταχύνθηκε ο ρυθμός με τον οποίο το ΕΣΥ αποδιοργανώθηκε, το ποσοστό δε της διαφθοράς είχε φτάσει σε επίπεδα μη επιτρεπτά για την βιωσιμότητά του . Η οριζόντια περικοπή κονδυλίων ,η συγχώνευση και κατάργηση κλινικών και Νοσοκομείων που επιχειρείται,  δεν ήταν η λύση που έπρεπε να εφαρμοστεί χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είχαν σαν στόχο την ομαλή μετατροπή του  σε ένα υγιές Δωρεάν Δημόσιο σύστημα και όχι όπως τώρα που οδεύει στην απόλυτη εμπορευματοποίηση και το απόλυτο μπάχαλο.
 Δυστυχώς οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται και στο Δημόσιο σύστημα Υγείας στην Εύβοια, με πιο κραυγαλέο αποτέλεσμα την υποστελέχωση ,την συρρίκνωση και τελικά την υποβάθμιση των δομών της δημόσιας Υγείας .
Σε λίγο χρονικό διάστημα ,δηλ.2-3 χρόνια τα περιφερειακά Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου θα έχουν λιγότερο από  το μισό ιατρικό προσωπικό από αυτό που έχουν σήμερα και τα ΚΥ θα αποδυναμωθούν πλήρως από ιατρούς ειδικοτήτων όπου αυτοί υπάρχουν. Το Κεντρικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας από καιρό δεν έχει ειδικότητες ,όπως Νευρολόγου, Δερματολόγου, αλλά ποτέ δεν απέκτησε ΜΕΘ και ειδικότητες όπως Νευροχειρουργού, Αγγειοχειρουργού, Πλαστικού Χειρουργού.
 Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι το νέο Νοσοκομείο στην Χαλκίδα θα είναι έτοιμο σε μία 5ετία-6ετία ,και εάν συνεχιστεί η πολιτική των μη προσλήψεων ,αυτό θα στελεχωθεί από προσωπικό με μπλοκάκια και άλλου είδους συμβάσεις εργασίας ………….οπότε πιθανόν πλέον και να μην έχει και την παρούσα μορφή σαν ΝΠΔΔ παρά μόνο στα χαρτιά!!!!
Σε αυτό αποβλέπουν και περί αυτού πρόκειται ………..ας μην έχουμε αυταπάτες!!!!
ΤΟ ΚΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Στην παρούσα κατάσταση η Υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Εύβοιας και των γύρω περιοχών ευρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων ,διότι το Νοσοκομείο Χαλκίδας, με τον όγκο των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και των ατυχημάτων εργασίας από την γύρω περιοχή που αντιμετωπίζει αναγκάζεται να προβαίνει σε διακομιδές ασθενών στην Αθήνα και να μην παρέχει πλήρη και εξειδικευμένη δευτεροβάθμια περίθαλψη ενώ θα μπορούσε, εάν είχε στελεχωθεί και εκσυγχρονιστεί με τα απαραίτητα μέσα και δυναμικό.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι καθημερινά το προσωπικό του Νοσοκομείου υπερβαίνει εαυτόν και μάχεται κάτω από την πίεση των πολλαπλών περιστατικών για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης και περίθαλψης των προσερχόμενων ασθενών. Να σημειώσουμε δε ότι το παρόν καλοκαίρι ,οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τόσο μεγάλες που δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να πάρουν τις κανονικές τους άδειες!!!!!
Και ενώ τα προβλήματα και οι ελλείψεις γίνονται κάθε μέρα και μεγαλύτερες ,οι περικοπές κονδυλίων ακόμη πιο μεγάλες , έρχεται η περίφημη κινητικότητα να δημιουργήσει νέα προβλήματα στον πολύπαθο αυτό τομέα. Το επιχείρημα ότι ο τομέας της Υγείας θα δεχτεί υπαλλήλους είναι αποπροσανατολιστικό διότι τα κενά του μόνιμου προσωπικού στην Υγεία είναι πολύ μεγαλύτερα από το επιχειρούμενο μπάλωμα με υπαλλήλους που μέχρι πριν από μέρες υπηρετούσαν σε άλλα υπουργεία και δεν είχαν άμεση σχέση με το αντικείμενο της παροχής Υγειονομικής περίθαλψης ,πχ Ιατρούς από το υπ. Παιδείας.
Ακούγονται και άλλα τινά ,πλην αβάσιμα για την σημερινή χρονική συγκυρία επιχειρήματα, όπως της αξιοποίησης του Ιατρικού Τουρισμού , που σημαίνει ότι οι κύριοι κύριοι του υπουργείου Υγείας δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο που πραγματεύονται , την στιγμή που ξενοδοχειακά και μόνο τα Νοσοκομεία στην Εύβοια είναι της εποχής του ΄80 χωρίς σύγχρονες ξενοδοχειακές ανέσεις όπως (ενδεικτικά) τουαλέτες στα δωμάτια νοσηλείας κλπ.
Εάν όμως υποθέσουμε ότι ο ιατρικός Τουρισμός πχ μπορεί να αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας ,τότε θα πρέπει πρώτα να αναβαθμίσουμε όλες τις υποδομές της και να τις εκσυγχρονίσουμε ,πράγμα που απαιτεί γενναία χρηματοδότηση ,και μετά η όποια αξιοποίησή τους .
Οπότε ας μην ψάχνουμε για χίμαιρες  και ας προσγειωθούμε να αναδομήσουμε τις ήδη υπάρχουσες δομές που φθίνουν και  καταρρέουν άμεσα.
Εμείς ως ΕΙΝΝΕΥΒ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας) θα εκπονήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα κεντρικά σχεδιασμένο και  επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για την Εύβοια , βασισμένο πάνω στις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της με στόχευση την ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Αυτό βέβαια απαιτεί και την συμμετοχή των πολιτών που οργανωμένα και μαζικά θα εντείνουν τις πιέσεις προς την ανατροπή των πολιτικών που επιβάλλουν την αποδιοργάνωση της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας .
Μόνο με την δημιουργία ενός κοινού Μετώπου για την Υγεία θα αποτρέψουμε την πλήρη ιδιωτικοποίησή της αλλά και θα απαιτήσουμε την καθολική Δωρεάν υγειονομική κάλυψη όλου του πληθυσμού χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς ,αλλά και ένα σύστημα Υγείας που να καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες  ΟΛΩΝ.


ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου