ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Με πρόσχημα τον «εξορθολογισμό» προχωρά το κλείσιμο των νοσοκομείων

Με όχημα τον λεγόμενο «εξορθολογισμό» και την κινητικότητα εργαζομένων το υπουργείο Υγείας προχωράει στο κλείσιμο νοσοκομείων.
Όπως όλα δείχνουν πρόκειται σε πρώτη φάση για τα εξής πέντε: Πολυκλινική, «Αγία Βαρβάρα», Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Παμμακάριστος, Σπηλιοπούλειο. Μπορεί το υπουργείο να «παίζει» με τη λέξη «κλείσιμο» - και μία να λέει ότι θα κλείσουν, την άλλη να το διαψεύδει - ωστόσο δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την υποβάθμιση νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας με τη λειτουργία μόνο εξωτερικών ιατρείων.
Μάλιστα κάνει λόγο για «χρησιμότητα» νοσοκομείων, ενώ τα κριτήρια είναι καθαρά επιχειρηματικά, όπως έσοδα - έξοδα, ζημιές - κέρδη, κόστος κλπ.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχέδιο μείωσης του αριθμού των νοσοκομείων, ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει από τους προκατόχους του.
«Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχω ελέγξει τα πάντα. Νοσοκομεία, ζημίες, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες. Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω!», είπε. Την Κυριακή το πρωί στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», είπε: «Δεν είπα ότι θα κλείσω. Θα δούμε το σχέδιο το οποίο υπάρχει. Κι αν χρειαστεί θα πάμε στην προσπάθεια εκείνη του εξορθολογισμού και της κινητικότητας του προσωπικού. Θα επισκεφτώ πρώτα τα νοσοκομεία (...). Είναι ένα σχέδιο που έρχεται από το παρελθόν. Αν αυτό είναι το βέλτιστο, θα κάνω αυτό που πρέπει». Σε ερώτηση πόσα είναι αυτά τα νοσοκομεία απάντησε: «Υπάρχουν μια σειρά νοσοκομεία, το μοντέλο των οποίων ανήκει στο παρελθόν. Σε μια πρώτη φάση είναι 5 νοσοκομεία. Και βλέπουμε...».
Πράγματι, το σχέδιο των συγχωνεύσεων και κατάργησης ή συρρίκνωσης νοσοκομείων «κρατάει» από το 2011 και σταδιακά εφαρμόζεται από όλους τους υπουργούς Υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις που δίνει η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Να θυμίσουμε πως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τα εξής:
-Τη συνδιοίκηση Νοσοκομείων. Ήδη διαμορφώθηκαν 82 συνδιοικήσεις, αντί 131 που υπήρχαν πριν.
-Τη μείωση των οργανικών κλινών σε 35.360 (προστιθεμένων και 1.990 Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) από 46.783. Ήδη με τους νέους Οργανισμούς νοσοκομείων καταργήθηκαν πάνω από 10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια.
-Κατάργηση 774 περίπου τμημάτων και κλινικών νοσοκομείων.
Στο μεταξύ ετοιμάζονται νέες περικοπές και στις παροχές του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα στις εξετάσεις και στη νοσηλεία των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στις συμβεβλημένες κλινικές. Στις συμμετοχές που επιβαρύνουν ήδη τους ασφαλισμένους -15% στις διαγνωστικές εξετάσεις και 30% - 50% στο συνολικό κόστος νοσηλείας- δεν αποκλείεται να μπει και πλαφόν. Δηλαδή ένα ελάχιστο πακέτο εξετάσεων ανάλογα με την πάθηση, όπου ο ασφαλισμένος να πληρώνει ξανά απευθείας από την τσέπη του όποια εξέταση δεν συμπεριλαμβάνεται.

πηγή 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου