ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες


Η ωμή κυβερνητική καταστολή αποτελεί πλέον καθημερινότητα στην ζωή μας που μαζί με την βία της ύφεσης ,της ανεργίας και της απουσίας εργατικών δικαιωμάτων αποτελεί την επιτομή της σημερινής κρίσης που βαθαίνει και βυθίζει ολοένα και πιό πολύ τον Λαό μας στην απόγνωση και την φτώχεια.
Η δημόσια Υγεία συρρικνώνεται και απαξιώνονται οι δομές της κάθε μέρα περισσότερο δημιουργώντας μία κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών με τις ελλείψεις τόσο σε παροχές Υγείας αλλά και σε απαραίτητο προσωπικό που έχουν γίνει άκρως επικίνδυνες.
Η ΕΙΝΝΕΥΒ συναισθανόμενη την αποστολή της οφείλει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη αλλά και τους φορείς του Νομού μας και σύντομα θα καλέσει σε μία κοινή συνέντευξη τύπου με τους Ιατρικούς φορείς για να θέσει τόσο την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  αλλά και τις ηγεσίες των δημόσιων φορέων του Νομού μας προ των ευθυνών τους.

Στά πλαίσια της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων,ενεργό κομμάτι των οποίων είναι και οι νοσοκομειακοί Ιατροί, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους συλληφθέντες του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας αλλά και στους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα καταδικάζουμε την ωμή κατασταλτική και απροκάλυπτη κυβερνητική βία.
Συμπαραστεκόμαστε στους επιταχθέντες των ΜΜΜ και απαιτούμε την άμεση αναστολή της επίταξης.
Δηλώνουμε ότι η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων αποτελεί πρακτική δικτατορικών μεθοδεύσεων και η συκοφάντηση των αγώνων τους είναι πιστή αντιγραφή γκαιμπελικών μεθόδων.

Καλούμε τον Λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να καταδικάσει έμπρακτα την κυβερνητική καταστολή με οργανωμένη και στοχευμένη δράση ,μαζικοποιώντας τα σωματεία και τα συνδικάτα στους τόπους δουλειάς αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων δείχνοντας την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων.

Σύνθημά μας "όλοι για έναν και ένας για όλους".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ                                                   ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας καταγγέλλει την κυβέρνηση για τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις, την άγρια επίθεση που δέχτηκαν δεκάδες συνδικαλιστές εργατικών σωματείων και φοιτητές από δυνάμεις των ΜΑΤ στο υπουργείο Εργασίας οι οποίοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός της ανεργίας αφού δήλωσε με απύθμενο θράσος ότι το ασφαλιστικό σύστημα οικοδομήθηκε στη βάση των «πελατειακών σχέσεων» των εργαζομένων, προετοιμάζοντας νέα σφαγή στην κοινωνική ασφάλιση και προκαλώντας την οργή των εργατών, στη συνέχεια κάλεσε τα ΜΑΤ να τους χτυπήσουν όταν πήγαν να διαμαρτυρηθούν.
Με την άγρια καταστολή των ΜΑΤ και τη βρώμικη επίθεση από τα  ΜΜΕ των εφοπλιστών και των βιομηχάνων περί δήθεν «καταστροφών του ΠΑΜΕ» στο Υπουργείο Εργασίας προσπαθούν να τσακίσουν το ταξικό εργατικό κίνημα, να τρομοκρατήσουν το λαό και να συκοφαντήσουν τους αγώνες.
Δε θα τους περάσει! Απέναντι τους θα βρουν τον οργανωμένο και ανυποχώρητο αγώνα του λαϊκού κινήματος, κάθε εργαζόμενου, φοιτητή και σπουδαστή.
Καλούμε όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να καταδικάσουν άμεσα και με κάθε τρόπο αποφασιστικά την κυβερνητική βία και τον αυταρχισμό. Να σταματήσουν οι προσαγωγές και να αφεθούν τώρα ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες εργάτες.
Οι Νοσοκομειακοί Ιατροί απαντάμε στην ένταση της καταστολής και στην πολιτική που θυσιάζει την Δημόσια Υγεία και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία με οργάνωση της πάλης, και ακόμα πιο αποφασιστικούς αγώνες.

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ 


πηγή  dipakdrevias.blogspot.gr

Υπουργεία...........σας

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Νοσοκομεία Ε.Σ.Υ. για το 2012 (μέχρι και Νοέμβριο): 1 πρόσληψη ανά 22 αποχωρήσεις!



 

Δημοσιεύτηκαν σήμερα τα μηνιαία  στοιχεία για Προσλήψεις – Μεταφορές – Αποχωρήσεις του προσωπικού των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης για το μήνα Νοέμβριο 2012 (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

 
Ετσι για τα νοσοκομεία βλέπουμε:
                                 Νοέμβριος 2012
Αποχωρήσεις : 360
Προσλήψεις: 28
Μεταφορές : 0

Μείωση προσωπικού Νοσοκομείων ΕΣΥ το Νοέμβριο του 2012:332 άτομα.

Ετσι τα συνολικά μέχρι τώρα επίσημα  δεδομένα είναι

 
          ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ   : ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  2012

 

 
ΜΗΝΑΣ

 
Αποχωρήσεις
Προσλήψεις
Μεταφορές
διαφορά
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
    *
  *
  *
 *
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
175
18
  3
-154
ΜΑΡΤΙΟΣ
249

 
24
  4
-221
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
298
34
21
-243
ΜΑΪΟΣ
497
  5

 
  0
-492
ΙΟΥΝΙΟΣ
361
  7 
  1
-353
ΙΟΥΛΙΟΣ
349
  0
  0
-349
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
287
  7
  0
-280
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
291
  0
  0
-291
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
448
  2
  0
-446
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
360
28
  0
-332

 

 
*για το μήνα Ιανουάριο δεν υπάρχουν ξεχωριστά δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία για τα νοσοκομεία .

 
Συνολικά για το 2012 μέχρι και το Νοέμβριο 2012 για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

 
Αποχωρήσεις : 3315
Προσλήψεις-Μεταφορές: 154
Καθαρή μείωση προσωπικού νοσοκομείων :3161

Αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις 1/21,52 = 1/22 περίπου

ΠΗΓΗ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

TASK FORCE ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ Ακρωτηριασμός πολυιατρείων και εκχώρηση διοίκησης σε ιδιώτες


Ηδη, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συγχώνευση των πολυιατρείων του ΙΚΑ, που δεν «ανταποκρίνονται στην αποστολή τους», δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) χρησιμοποιήθηκε ως μέσο άγριων περικοπών στις δαπάνες και των παροχών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο όνομα της «περιστολής της σπατάλης», όπως έλεγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τον θεσμοθέτησε και όπως συνεχίζει να διατείνεται η σημερινή συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων.
Αφού, λοιπόν, λειτούργησε ως κλίνη του Προκρούστη, τώρα ετοιμάζονται σχέδια για πλήρη ακρωτηριασμό των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και της μετατροπής του «σε οργανισμό αμιγώς Κοινωνικής Ασφάλισης Υγείας» με την ταυτόχρονη εκχώρηση της διοίκησής του σε ιδιώτες και κατά προτίμηση σε «διεθνές υψηλόβαθμο στέλεχος στη βάση πλήρους απασχόλησης» για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια. Αυτό το σχέδιο έχει ετοιμάσει η περίφημη Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα αποκαλύπτοντας ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε να ενισχύσει το ρόλο του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, με βάση το μοντέλο Υγείας Κοινωνικής Ασφάλισης». Δηλαδή τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ θα πάψουν να υπάρχουν έστω και με τις υποβαθμισμένες σήμερα παροχές. Και ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει μόνο υπηρεσίες απ' το δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα, τους δήμους, τις ΜΚΟ και γενικά από όλους τους λεγόμενους «παρόχους υγείας».
Για τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Task Force ζητά τη σύνταξη «προσχεδίου νόμου με την υπαγωγή των περιφερειακών δομών παροχής στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας (Εθνική Υπηρεσία Υγείας)». Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει περιγράψει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, παραπέμποντας στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ που προβλέπει ενιαίο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ με τη συγχώνευση των πολυιατρείων του ΙΚΑ και των Κέντρων Υγείας.
Πρόκειται για μια συγχώνευση που τελικά οδηγεί σε νέους ακρωτηριασμούς πρωτοβάθμιων υπηρεσιών όπως ομολόγησε σαφώς χτες και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Σκάι» και αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, μεταξύ των άλλων, είπε: «Ανάλογες τέτοιες ενέργειες θα επακολουθήσουν λαμβανομένων υπόψη των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, των Κέντρων Υγείας, νοσοκομειακών μονάδων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Γίνεται μια προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο να μεταβάλουμε τα δεδομένα από τη μια μέρα στην άλλη».
Δηλαδή, αφού απαξίωσαν τις δημόσιες μονάδες Υγείας, τώρα έρχονται να τις διαλύσουν στο όνομα της «εξοικονόμισης και ορθολογικής κατανομής των πόρων».
Διοίκηση από «διεθνές υψηλόβαθμο στέλεχος»
Η Οργανωτική δομή του ΕΟΠΥΥ που θα απομείνει, θα «πρέπει να αξιολογηθεί ...και να προσαρμοστεί βάσει των νέων καθηκόντων του ΕΟΠΥΥ», σύμφωνα με την Task Force, η οποία τονίζει: «Γι' αυτόν το λόγο προτείνεται να στεγαστεί μόνιμα στον ΕΟΠΥΥ ένα γραφείο διαχείρισης του έργου». Το γραφείο αυτό θα αποτελείται από το «διαχειριστή έργου (εμπειρογνώμονας - διεθνές υψηλόβαθμο στέλεχος σε βάση πλήρους απασχόλησης)» και τέσσερις ακόμα εμπειρογνώμονες που θα υπηρετούν «τοπικά χαμηλόβαθμα στελέχη». Δηλαδή, τα έμπειρα στελέχη από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ θα τεθούν για 2-4 χρόνια υπό την διοίκηση του «γραφείου διαχείρισης του έργου»!
Μάλιστα, υπάρχει και η πρόβλεψη για ίδρυση μιας «μονάδας διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών, γεγονός που θα επιτρέψει στον ΕΟΠΥΥ, να αναπτύξει περαιτέρω και να βελτιώσει τις επιχειρηματικές διαδικασίες μετά το τέλος του έργου».
Νέες περικοπές στις παροχές
Αποκαλυπτικό για τις επιδιώξεις αυτού του έργου είναι το κεφάλαιο που αναφέρεται στις παροχές.
«Ο ΕΟΠΥΥ παρέχει σαφές, καθορισμένο, ενιαίο πακέτο παροχών βασιζόμενο σε συμβάσεις με τους παρόχους στον κλάδο Υγείας, το οποίο περιέχει μηχανισμούς πληρωμής με βάση δείκτες απόδοσης. Το αντικείμενο υπηρεσιών της ασφάλισης υγείας αποτελεί πολιτική απόφαση που εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες. Από την άποψη του ΕΟΠΥΥ είναι σημαντικό να υπάρχει μόνο ένα ενοποιημένο πακέτο παροχών για όλους τους ασφαλισμένους. Επί του παρόντος, ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να χρηματοδοτεί διαφορετικά πακέτα παροχών για τους πρώην ασφαλισμένους διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η δημιουργία ενιαίου πακέτου παροχών. Πρέπει, επίσης, αυτό να αξιολογηθεί, ώστε να εκτιμηθεί σε ποιους τομείς παρέχονται υπηρεσίες που είναι όντως απαραίτητες. (Ειδικά υπηρεσίες που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Το ίδιο ενδέχεται να ισχύει και για μεμονωμένες πληθυσμιακές μονάδες). Το πακέτο παροχών πρέπει, σε επιχειρησιακό επίπεδο, να μεταφραστεί σε συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και παρόχων του κλάδου Υγείας, γεγονός που περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τους μηχανισμούς πληρωμής, την ποιότητα και τον όγκο φροντίδας (δείκτες απόδοσης), καθώς και τις συμβατικές ποινικές ρήτρες».
Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να περιορίσει και αυτό το - με τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις - κουτσουρεμένο πακέτο παροχών και να δρα ως επιχειρηματίας της Υγείας - σαν μια ασφαλιστική εταιρεία δηλαδή - που, πέρα απ' τις εισφορές, θα υπολογίζει και τις παροχές στη βάση κόστους - οφέλους!
Τα σχέδια για την πλήρη διάλυση των όποιων δημόσιων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας έχουν απομείνει είναι διακηρυγμένα εδώ και καιρό. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν και τα δημοσιεύματα που μιλούν για σύνδεση των δομών της ΠΦΥ με την Τοπική Διοίκηση, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών.


πηγή rizospastis.gr

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Süddeutsche Zeitung-Δραματική η κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα(euro2day.gr)



 

 Η δραματική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε εκτενές ρεπορτάζ-αφιέρωμα του Αλέξανδρου Στεφανίδη, που δημοσιεύεται στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, μεταδίδει η Deutsche Welle.

 

Κάτω από τον τίτλο «Λιτότητα ή βοήθεια» ο δημοσιογράφος παρουσιάζει τη δραματική εικόνα στο τμήμα πρώτων βοηθειών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. 

 
«Όποιος χρειάζεται γιατρό μπορεί μόνο να ελπίζει και να περιμένει» σχολιάζει ο δημοσιογράφος και περιγράφει την πολύωρη αναμονή των ασθενών, τον συνωστισμό και όπως επισημαίνει: «στο μεταξύ, εταιρίες security ελέγχουν την είσοδο στο τμήμα πρώτων βοηθειών σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία. Παρατηρούνται συχνά εκρήξεις θυμού, καυγάδες και συμπλοκές. 

 
Πανηγυρισμοί στο εξωτερικό, ανέχεια στην Ελλάδα 

 
Αιτία του συνωστισμού που παρατηρείται είναι όπως σημειώνει το δημοσίευμα το γεγονός ότι «τα τμήματα πρώτων βοηθειών των ελληνικών νοσοκομείων -προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα- δεν λειτουργούν καθημερινά, αλλά μόνο κάθε τέσσερις μέρες. (…) ‘Αυτό που βλέπουμε εδώ’ λέει ο Jobst Rudolf, γερμανός επικεφαλής νευρολόγος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ‘είναι ένα κομμάτι της καθημερινής μάχης επιβίωσης του ελληνικού συστήματος υγείας. Μερικές μέρες επικρατεί στο δικό μας τμήμα πρώτων βοηθειών απόλυτη εξαθλίωση, όπως στον πόλεμο».

 
Πηγή:  euro2day.gr

 

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Αγώνας για δωρεάν Υγεία


Οι κυβερνητικές και υπηρεσιακές συσκέψεις της περασμένης Τρίτης για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατέδειξαν την εφιαλτική πραγματικότητα: Οτι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να είναι ένα «άδειο Ταμείο» καθώς η χρηματοδότησή του θα εξαρτηθεί και πάλι απ' τις εισφορές των κλάδων Υγείας και η κρατική επιχορήγηση θα περιοριστεί μόλις στο 11% του προϋπολογισμού. Κατέδειξαν ακόμα ότι θα συνεχιστεί η πολιτική με την οποία η συγκυβέρνηση παραδίδει την υγεία του λαού στο βωμό των επιχειρήσεων της Υγείας.
Ηδη η μέχρι τώρα πολιτική οδήγησε έξι στους δέκα κατοίκους της χώρας να μην μπορούν να έχουν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, είτε λόγω των εμποδίων που προστέθηκαν είτε γιατί εξανεμίστηκε και εκείνο το κομπόδεμα που είχε το νοικοκυριό στην άκρη για την ώρα της ανάγκης. Μόνο στα ακρωτηριασμένα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ οι επισκέψεις μειώθηκαν σε 8 εκατ. από 32 εκατ. το χρόνο. Κι ήρθαν κι από πάνω νέες άγριες συμμετοχές σε εξετάσεις και φάρμακα. Μάλιστα, οι άρρωστοι βρέθηκαν για ολόκληρες περιόδους στην ανάγκη να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όταν οι ηγεσίες των φαρμακοποιών των γιατρών και άλλων παρόχων Υγείας, διεκδικώντας τις οφειλές τους απ' τον ΕΟΠΥΥ, απαιτούσαν πληρωμές με ολόκληρο το ποσό και όχι μόνο με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Επιχειρηματικοί κύκλοι και φαρμακοβιομηχανία ήταν στο απυρόβλητο. Το ίδιο σκηνικό προαλείφεται και την επόμενη περίοδο. Ενώ, δηλαδή, αντικειμενικά οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, η συγκυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προωθούν περικοπές και κλείσιμο μονάδων υγείας, που θα επιδεινώσουν την ήδη άθλια κατάσταση. Προαλείφονται, δηλαδή, νέες επιβαρύνσεις - όπως «κοινωνικοί φόροι για την Υγεία» ή και αυξήσεις εισφορών και συμμετοχών για τους ασφαλισμένους.
Μέσα από τους νέους οργανισμούς στα νοσοκομεία ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υγειονομικών, αφού με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών θα «περισσέψει» προσωπικό και θα καταργηθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Παράλληλα, θα υπάρχουν απολύσεις και μέσα από τη διαδικασία των πειθαρχικών. Οσα νοσοκομεία προκύψουν από τις συγχωνεύσεις θα λειτουργούν «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», ενώ όσα νοσοκομεία δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα κλείνουν. Γι' αυτό θεωρούν «σπατάλη» κλινικές, τμήματα, νοσοκομεία. Γι' αυτό θέλουν να ξεμπερδέψουν με τη μόνιμη και σταθερή εργασία και στις δημόσιες μονάδες Υγείας, καταργώντας το 8ωρο και προωθώντας την αξιολόγηση με βάση την αποδοτικότητα. Κριτήριο όλων αυτών των επιλογών είναι το κόστος και όχι οι ανάγκες του ασθενούς και τα επιστημονικά κριτήρια.
Μπροστά στη γενικευμένη επίθεση της συγκυβέρνησης και της ΕΕ επιβάλλεται και η γενικευμένη συμπαράταξη και αντίσταση των εργαζομένων στην Υγεία με όλα τα λαϊκά στρώματα. Να οργανωθεί τώρα ο αγώνας για να μη γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής, τμήματος, δημόσιας μονάδας Υγείας και Πρόνοιας. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί και εργαζόμενοι όπως και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους και τις ΜΚΟ στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Να οργανωθεί η πάλη για τη διεκδίκηση της άμεσης και πλήρους χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημοσίων μονάδων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Να οργανωθεί ο αγώνας που θα στοχεύει σε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς πληρωμές, με δωρεάν υπηρεσίες και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
πηγή  dipakdrevias.blogspot.gr

Η Συγγνώμη............

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αποκλεισμένο το 59% από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Οι εκτεταμένες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού αποτυπώνονται με τον πιο δραματικό τρόπο σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ): Το 59% των κατοίκων της χώρας δηλώνει ότι έχει μειώσει τη χρήση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είτε γιατί αντιμετωπίζει «αυξημένα εμπόδια λόγω της υστέρησης της
προσφοράς όσο και λόγω του κόστους χρήματος δεδομένου ότι η ιδιωτική δαπάνη υγείας μειώθηκε κατά 52,9% το 2012 σε σχέση με το 2009».
Στοιχεία αυτής της έρευνας, όπως και άλλων ερευνών, συζητήθηκαν στη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις», που έγινε στην Αθήνα (13 - 15 Δεκέμβρη 2012). Την Πέμπτη όμως παρουσιάστηκαν κωδικοποιημένες ορισμένες βασικές διαπιστώσεις.
Από αυτές τις διαπιστώσεις προκύπτουν τα εξής: Έξι στους δέκα αρρώστους αναβάλλουν ή τελικά δεν προσφεύγουν στις υπηρεσίες ΠΦΥ λόγω «υστέρησης της προσφοράς». Δηλαδή της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) -ο οποίος «πάσχει ως προς τη χρηματοδοτική βάση»- των περιορισμών που μπαίνουν με το νέο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού, αλλά και τη δραματική μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ γίνονται μόλις 8 εκ. επισκέψεις το χρόνο, όταν πριν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ γίνονταν 32 εκ. επισκέψεις.
Στα νέα εμπόδια έρχεται να προστεθεί και η εξανέμιση του κομποδέματος των νοικοκυριών που είχαν στην άκρη για την ώρα της ανάγκης: Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν σε 4 δισ. Ευρώ το 2012 από 8,5 δισ. Ευρώ το 2009. «Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση κατά 28% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία -όπου γίνονται όλες οι εξετάσεις- και οι οποίες εισαγωγές δεν δικαιολογούνται απ' την αύξηση της νοσηρότητας» υπογράμμισε ο καθηγητής των Οικονομικών της υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.
Οι κύριες αιτίες επιδείνωσης των δεικτών υγείας κατά σειρά αξιολόγησης είναι: Τα χρέη απ' τα δάνεια, η ανεργία και η απειλή απώλειας της εργασίας και μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Ειδικότερα στην ψυχική υγεία υπήρξε μια αύξηση κατά 18,1% των επεισοδίων κατάθλιψης.
Η επιδείνωση του επιπέδου υγείας πλήττει, κατά σειρά, τους χρονίως πάσχοντες -που αποτελούν το 38% του συνολικού πληθυσμού- τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
Όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν καταγραφεί πλέον με στατιστικά δεδομένα με αποτέλεσμα στο τέλος του 2011 ένα επί πλέον 12% του πληθυσμού να δηλώνει ότι έχει χειρότερη υγεία σε σχέση με το 2006.
Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία πάρθηκαν, όπως και στην Ελλάδα, μέτρα με την ίδια φιλοσοφία για την υγεία. Το αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, ήταν να υπάρχουν παρόμοιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τις αυτοκτονίες.
Στο συνέδριο, όπως αναφέρθηκε, εξετάστηκαν οι συγχωνεύσεις των υγειονομικών μονάδων στη λογική «της εξοικονόμησης και της βελτιστοποίησης των παρεχόμενων πόρων». Όμως, επισημάνθηκε χτες, «αυτές συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα αν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς».

πηγή ΕΣΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η ΕΙΝΝΕΥΒ ανακοινώνει την απόφαση του ΔΣ για την κινητοποίηση της 31ης Ιανουαρίου.


Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες


Το ΔΣ της ΕΙΝΝΕΥΒ κατά πλειοψηφία εκτιμά ότι η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ για την 31η Ιανουρίου, με δεδομένη την εμπειρία από την πρόσφατη Πανιατρική απεργία της 17ης Ιανουαρίου,θα είναι ισχνή.
Αποφασίζουμε την μετατροπή της κινητοποίησης σε 3ωρη στάση εργασίας(12.00-15.00) και καλούμε τους συναδέλφους να συγκεντρωθούν στο χώρο των Ταμείων των ΕΙ του Νοσοκομείου Χαλκίδας στις 12.00.
Οι συνάδελφοι που τυχόν απεργήσουν καλύπτονται από την απόφαση της ΟΕΝΓΕ και όσοι επιθυμούν να απεργήσουν μπορούν να προβούν στην δράση αυτή.
Υπογραμμίζουμε ότι η ΕΙΝΝΕΥΒ δεν τρέφει αυταπάτες και δεν πατάει στα σύννεφα προκηρύσσοντας και συμμετέχοντας σε απεργίες (την ανώτατη βαθμίδα μορφής πάλης) χωρίς να υπάρχει από την μεριά της ΟΕΝΓΕ αλλά και από μεριάς της συμμετοχής των συναδέλφων ανάλογη προετοιμασία και οργάνωση!!
Η ΕΙΝΝΕΥΒ βρίσκεται στο δρόμο της ανασύνταξης και ανασύστασης της οργανωτικής της δομής και σύντομα θα είναι τόσο οργανικά αλλά και μαζικά έτοιμη να διεκδικήσει και να επιβάλλει λύσεις στα τοπικά θέματα Υγείας. Παράληλα σε πανελλήνια δράση θα δώσει το στίγμα της σαν μία από πλέον μαζικές και μαχητικές Ενώσεις των Νοσοσκομειακών Ιατρών.
Εκτιμούμε λοιπόν ότι οι δυνατότητές μας στην σημερινή συγκυρία είναι η μορφή πάλης που επιλέξαμε (στάση εργασίας) και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πετύχει.
Καλούμε τους συναδέλφους να πυκνώσουν τις γραμμές μας και να μαζικοποιήσουν την συγκέντρωσή μας στις 31 Ιανουαρίου στις 12.00 στο χώρο των Ταμείων των ΕΙ του Γ.Ν.Χαλκίδας.
Παλεύουμε για:

-ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

-ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

-ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΝΝΕΥΒ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ                                                   ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ Συστράτευση και ταχύτητα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για ανατροπές!


 

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης απαιτούν... ταχύτητα στην πολιτική που ξεπουλά την Υγεία του λαού. Είναι μονόδρομος η οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία

MotionTeam
Για συστράτευση και ταχύτητα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των δαπανών της Υγείας στα πλαίσια της συγκυβέρνησης συμφώνησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, και ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, στη συνάντηση που είχαν χτες.
Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής κλιμακίου συνεργατών του. Στη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του φαρμάκου και των νοσοκομείων. Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ, καθώς, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», το Δεκέμβρη του 2012 ενώ υπολόγιζαν να έχουν 300,6 εκατ. ευρώ απ' τις εισφορές Υγείας τελικά είχαν 128 εκατ. ευρώ. «Οι δυσκολίες είναι μεγάλες», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ε. Βενιζέλος, για να τονίσει: «Ο στόχος είναι σαφής, η συστράτευση απόλυτη και η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε - αυτό θέλουμε και από την κυβέρνηση και ξέρουμε ότι θα κάνει ο υπουργός ό,τι μπορεί - πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή».
Απ' τη σκοπιά του ο Α. Λυκουρέντζος πρόσθεσε ότι χρειάζεται όχι μόνο την πολιτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ «αλλά και τη στήριξή του μέσω των συνεργατών του για το σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής στα ανοιχτά μέτωπα», τα οποία είναι ενταγμένα «στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα με γνώμονα την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, του επιστημονικού, του νοσηλευτικού, αλλά και του διοικητικού προσωπικού». Δηλαδή, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των δαπανών και των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων.
Παίρνουν επικουρικούς αντί για μόνιμους
Τη στιγμή που αδειάζουν - λόγω συνταξιοδοτήσεων - περισσότερες από 1.000 θέσεις γιατρών, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα τρομακτικά κενά με 170 επικουρικούς γιατρούς.
Ανάμεσα σε αυτούς μόλις 17 είναι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όταν καθημερινά κλείνει το ένα μετά το άλλο κρεβάτι λόγω της λήξης των συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών.
Πάλι πληρώνουν τα σπασμένα οι ασφαλισμένοι
Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της συγκυβέρνησης ότι θα «κουρέψει» από 8% έως 20% τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες γιατρούς και τα εργαστήρια, οι Πανελλήνιες Ενώσεις των εργαστηριακών, βιοπαθολόγων, κυτταρολόγων - παθολογοανατόμων και πυρηνικών γιατρών, η Πανελλήνια Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΙΦΠΦΥ) ανακοίνωσαν χτες ότι προχωρούν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους απ' την 1.2.2013.
Ζητούν να εξοφληθούν μέχρι την 31.1.2013 παλιότερα χρέη και το «κούρεμα» των οφειλών του ΕΟΠΥΥ να μην είναι μεγαλύτερο - όπως και των φαρμακοποιών - από 3,5%. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι και πάλι θα «πληρώσουν τα σπασμένα» της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, καθώς θα καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό για τις επισκέψεις και τις εξετάσεις για να διεκδικήσουν, στη συνέχεια, μέρος που προβλέπεται για τους ασφαλισμένους.

πηγή rizospastis.gr

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ........ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΕΣΥ


Παρέμβαση Λοβέρδου για τους «ράμπο» Υγείας! Τι ζητά από Λυκουρέντζο

 Επανέρχεται στα της υγείας ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος με μια παρέμβασή του για επιθεωρητές υγείας οι οποίοι όπως αναφέρει, ενώ συνέδραμαν στο να χτυπηθούν κυκλώματα σε νοσοκομεία, τώρα διώκονται. Τι αναφέρει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και τι ζητά από τον νυν υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο
Με διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις απειλούνται επιθεωρητές υγείας (ΣΕΥΥΠ) γνωστοί και ως ράμπο, οι οποίοι εξέδωσαν πορίσματα για σκάνδαλα που εντοπίσθηκαν σε νοσοκομεία όπως αυτό της Λάρισας και της Έδεσσας.
Ωστόσο πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν τους επιθεωρητές που έκαναν τους ελέγχους στα συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, υπευθύνους για καθυστέρηση παράδοσης των πορισμάτων. Μάλιστα ο νυν υπουργός Υγείας δίνει εντολή να ελεγχθεί όλη η διαδικασία και να αποδοθούν ευθύνες ακόμη και σε επιθεωρητές υγείας. 
Γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Με την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Υγείας, κατανόησα ότι η διαφθορά και η παραοικονομία στο χώρο της Υγείας, ήταν από τις σημαντικότερες αιτίες δημιουργίας του δημόσιου χρέους.
Το Ελεγκτικό Σώμα (ΣΕΥΥΠ) που παρέλαβα, αδυνατούσε να παρέμβει ουσιαστικά σε μεγάλες υποθέσεις που ταλάνιζαν την επικαιρότητα, όπως π.χ. η ελληνική πτυχή της υπόθεσης DEPYU και η υπόθεση SMITH & NEPHEW. Με εντολή μου, ανέλαβαν οι εμπειρότεροι Επιθεωρητές Βλάχος Αθανάσιος και Τανίδης Νικόλαος, να δημιουργήσουν την αναγκαία μεθοδολογία ελέγχου, μέσα από σοβαρούς ελέγχους σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Οι έλεγχοι απέδωσαν και για πρώτη φορά επιστράφηκε στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο της οικονομικής ζημίας.
Πληροφορήθηκα με έκπληξη από τον τύπο, πως διώκονται οι εν λόγω Επιθεωρητές, παρ’ ότι ήσαν οι μόνοι που έκαναν άριστα τη δουλειά τους και προσέφεραν μεγάλες υπεραξίες στην προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος. Οι διώξεις αυτές, αντικειμενικά, απομειώνουν την μεθοδολογία που παράχθηκε, συγκαλύπτουν τις υποθέσεις που ερεύνησαν και αποτρέπουν κάθε παρόμοια προσπάθεια».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος καλεί τον νυν υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο: «να λάβει θέση, αποτρέποντας κάθε δυσμενή υπηρεσιακή εξέλιξη, αποκαθιστώντας τα ικανότατα αυτά στελέχη και την μεθοδολογία τους».

πηγή  Ιatropedia



 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

 ΔΗΛΩΣΗ προέδρου της ΟΕΝΓΕ για την παρέμβαση Λοβέρδου σε θέματα ΣΕΥΥΠ(.)

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2013
ΔΗΛΩΣΗ

Παρενέβη δημοσίως σήμερα ο τ. υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος (κλικ εδώ)  προκειμένου να στηρίξει τους Επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ που διενήργησαν ελέγχους και συνέταξαν τα έωλα και απερίγραπτα πορίσματα για τις περιπτώσεις του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσ/νίκης, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Νοσοκομείου Έδεσσας.
Οι εν λόγω επιθεωρητές, αντί να κινηθούν με σοβαρότητα και αμεροληψία, ενήργησαν με φοβερή προχειρότητα, καταθέτοντας και ανακαλώντας τα πορίσματα που συνέτασσαν με λανθασμένα στοιχεία και οδηγώντας δεκάδες γιατρούς σε αργία, σε έλεγχο από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και –κυρίως- αποστερώντας τους ασθενείς από βασικές κλινικές του ΕΣΥ. Ήδη στην περίπτωση του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσ/νίκης το Πειθαρχικό απάλλαξε τους γιατρούς και το υπηρεσιακό τους επανέφερε με ομόφωνη απόφασή του στην υπηρεσία.
Σημειώνουμε πως και στα δύο αυτά όργανα προεδρεύουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

Τελικά με την παρέμβασή του ο κ. Λοβέρδος προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στην πάταξη της διαφθοράς στο ΕΣΥ, για την οποία ουδόλως ενδιαφέρθηκε στη διάρκεια της θητείας του, ενώ έδειξε υπέρμετρο ζήλο για την προσωπική του προβολή χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τους εν λόγω Επιθεωρητές, οι οποία ανελάμβαναν να «τεκμηριώσουν» όσα αυθαίρετα προανήγγειλε ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή ή σε συνεντεύξεις τύπου.
Ας αφήσει λοιπόν ήσυχο το ΕΣΥ ο κ. Λοβέρδος. Αρκετά το ταλάνισε..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Επικοινωνιακές κορώνες και ανίερα παιγνίδια πάνω από το πτώμα του ΕΣΥ, παίζονται ακόμη και τώρα που τα πράγματα οδηγούν στην τελική ........κηδεία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια και των μεν και των δε.
Αυτών δηλαδή που όταν είχαν την δύναμη δεν ήθελαν και αυτών που όταν μπορούσαν δεν έκαναν .......απολύτως τίποτα.Ολοι μα όλοι ανεξαιρέτως φρόντισαν την ΥΓΕΙΑ της τσέπης τους και των αυλικών τους (λέγε με, Σύλλογος Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ, Πανεπιστημιακοί,Μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας).
Δεν είναι άμοιρες ευθυνών όμως και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των Ιατρικών συλλόγων και των κλάδων (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ,ΟΕΝΓΕ) που αντί να τηρήσουν ενα κοινό μέτωπο ενάντια στην διαφθορά και την απαξίωση της δημόσιας Υγείας ,κοιτάζανε πως να επωφεληθούν από την διάλυση και τις σάρκες του υποχρηματοδοτημένου πτώματος για να εκπονούν δραματικούς επικήδειους και κινητοποιήσεις αντιπερισπασμού προς εκτόνωση του πνεύματος αγανάκτησης.
Εδώ έχει ευθύνες και η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ που πιστεύει ότι με δελτία τύπου και ανακοινώσεις πετυχαίνει να κινητοποιήσει ένα δύσκολο κλάδο όπως οι νοσοκομειακοί ιατροί.Δεν έχει βάλει σωστά τα ζητήματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς ιατρούς αλλά και συνολικά τα θέματα της δημόσιας υγείας ,προτάσσοντας τα μνημονιακά μέτρα σαν κύρια και δημιουργό αιτία για την αποσάθρωση του ΕΣΥ και σιωπά για τις πραγματικές αιτίες που είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η απαξίωση ακι προσφορά του ΕΣΥ στην μεγαλοεπιχειρηματική δραστηριότητα.
Ουσιαστικά η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ σύρεται από τις εξελίξεις που την έχουν ξεπεράσει και η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι δυσαρεστημένοι από αυτή την τροπή.
Σαν απόδειξη των όσων αναφέρουμε θεωρούμε την χαμηλή συμμετοχή των συναδέλφων στην πρόσφατη πανιατρική απεργία που είχαν προκηρύξει τόσο οι ιατρικοί σύλλογοι όσο και οι κλαδικές ομοσπονδίες.
Εκτιμάμε ότι τα θέματα της Υγείας θα οξυνθούν ακόμη πιο πολύ και το κίνημα των νοσοκομειακών ιατρών θα κληθεί να πάρει θέση για τις εξελίξεις που μόνο θετικές για την δημόσια Υγεία δεν προδιαγράφονται.
Καλούμε τον Ευβοϊκό Λαό και τους νοσοκομειακούς Ιατρούς να γυρίσουν τις πλάτες τους στα επικοινωνιακά παιγνίδια που παίζονται και να διεκδικήσει μαζικά μαζί με τις ταξικές δυνάμεις ένα ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ για ολους μέσα από ένα οργανωμένο μέτωπο για την Υγεία με τα παρακάτω αιτήματα:
 Χρηματοδότηση 1. Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. 2. Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα». 3. Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική χρηματοδότηση για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση. Δημόσιες υποδομές 1. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων. Να επαναλειτουργήσουν ειδικές υγειονομικές μονάδες, όπως η παιδοκαρδιοχειρουργική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Αθήνα κ.ά. Από αυτήν τη σκοπιά απορρίπτουμε την τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων που επιχειρείται τώρα γιατί οδηγεί στη συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών και στη μείωση του προσωπικού, ενώ ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο, την ανάπτυξη και αναβάθμισή τους. 2. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδρύματα Πρόνοιας. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών. 3. Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται. 4. Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα. 5. Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό. Αξιοποίηση των υποδομών (μαγειρεία - τραπεζαρία) για δωρεάν σίτιση ενός αριθμού απόρων και ανέργων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και των ιδρυμάτων Πρόνοιας. 6. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει (κατάργηση του 15%) και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια. 7. Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής. 8. Αμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών Εργασίας, τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας κ.ά.). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. 9. Επαρκής κρατική χρηματοδότηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), για την εξασφάλιση της έρευνας και μελέτης της πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου. Φάρμακα 1. Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα. 2. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρονίως πάσχοντες και στα ΑμεΑ. 3. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. 4. Αμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμεΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. 5. Συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο Δημόσιο και στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Προνοιακές παροχές Επιδόματα 1. Αμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Εκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ. 2. Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας. 3. Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια. Για τα παιδιά 1. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών. 2. Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής. 3. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης νηπίων και παιδιών, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο και κατασκηνωτικά προγράμματα. 4. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. 5. Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά. Κατ' οίκον φροντίδα και νοσηλεία των ηλικιωμένων. 1. Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς. 2. Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας στους οίκους ευγηρίας. Η ανάπτυξη της πάλης γι' αυτούς τους στόχους πρέπει άμεσα σε κάθε σωματείο, κλάδο, γειτονιά να σχεδιαστεί ανάλογα με τις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας που υπάρχουν (μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, προνοιακά ιδρύματα), τις ιδιαίτερες ανάγκες, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος και τις συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας. 

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Το στικάκι και το ...........πετρέλαιο.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ» Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού
Τραγικές διαστάσεις έχουν πάρει οι ελλείψεις προσωπικού στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, όπως αυτό προκύπτει από τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτό. Αυτή τη στιγμή λείπουν απ' το νοσοκομείο 265 άτομα, εκ των οποίων το 57,7% αφορά τη νοσηλευτική υπηρεσία και το 11,5 αφορά τον εργαστηριακό και τεχνολογικό τομέα. Τους 11 μόλις φτάνουν οι τραυματιοφορείς ασθενών που εξυπηρετούν όλο το νοσοκομείο (3 το πρωί, 2 το απόγευμα και 1 τη νύχτα), επιφέροντας μεγάλη καθυστέρηση σε εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, υπέρηχους και άλλες εκτιμήσεις.
Κοντά σε αυτά, περιστατικά λιμνάζουν στις κλινικές και στους διαδρόμους του νοσοκομείου πάνω σε φορεία και ράντζα, τα χειρουργεία καθυστερούν, όπως και τα εξιτήρια των ασθενών. Μόνο στη διάρκεια της εφημερίας στα Επείγοντα Περιστατικά οι προσελεύσεις των ασθενών ξεπερνούν τις 1.000 και απ' αυτούς 160-200 εισάγονται για νοσηλεία με αποτέλεσμα να είναι μονίμως κατειλημμένες οι 650 κλίνες και να χρειάζονται 100-120 ράντζα.
Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει προσλήψεις με το απαραίτητο προσωπικό. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν οδυνηρά αποτελέσματα μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο δέκα πολύτιμων κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τις τελευταίες μέρες. Επίσης, παραμένουν κλειστοί χώροι και κλινικές όπως αυτή των Νεογνών και η Ουρολογική η οποία λειτουργεί ως κοιτώνας γιατρών...


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Ο νέος «Οργανισμός» μειώνει κρεβάτια και προσωπικό
Από «ειδικό ογκολογικό» το νοσοκομείο υποβαθμίζεται σε «γενικό αντικαρκινικό»
Επί ποδός είναι οι εργαζόμενοι του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ μετά τη δημοσίευση του νέου Οργανισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο νοσοκομείο από το σωματείο των εργαζομένων, το νοσοκομείο από «Ειδικό Ογκολογικό» υποβαθμίζεται σε «Γενικό Αντικαρκινικό» πετσοκόβοντας μόνιμο προσωπικό και κρεβάτια. Ενδεικτικά ο νέος οργανισμός προβλέπει:
  • 799 θέσεις εργασίας από 1.057 που προέβλεπε ο προηγούμενος. Δηλαδή, μείωση θέσεων κατά 258!
  • Τα κρεβάτια από 500 μειώνονται σε 410.
  • Τα δύο Ογκολογικά - Χημειοθεραπευτικά τμήματα γίνονται ένα, όπως και τα δύο Ακτινοθεραπευτικά και δύο Χειρουργικά Τμήματα.
Και όχι μόνο αυτό, στις 29 Γενάρη θα απολυθούν 58 εργαζόμενοι (25 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι από τις διοικητικές υπηρεσίες) που είχαν προσληφθεί μέσω ΜΚΟ και κάλυπταν στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ στη σύσκεψη αναδείχτηκε η ανάγκη μονιμοποίησής τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Παρά την τραγικότητα της κατάστασης, η πλειοψηφία του σωματείου παρουσιάζει ως ...διεκδικητικό πλαίσιο όπως αυτό αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου (ΠΑΣΚΕ που έγινε ΔΗΜΑΡ) «πρόσληψη προσωπικού, να μη γίνουν συμπτύξεις και συγχωνεύσεις κλινικών». Οπως ανέφερε, αύριο Πέμπτη θα γίνει στο νοσοκομείο στάση εργασίας 7 το πρωί με 12 το μεσημέρι και «επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας»! Στάση που προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων που ήταν στη σύσκεψη αλλά και της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά, των εκπροσώπων της ΠΕΣ/ΝΑΤ (Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ) που συμμετείχαν στη σύσκεψη.
Η γραμματέας του σωματείου Μαρία Ταναΐνη, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ «Μεταξά», κατέθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει βασικό άξονα αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία με αναβαθμισμένες ποιοτικά υπηρεσίες, για το λαό με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κάλεσε τους εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους, νέους, γυναίκες να «ορθώσουν μέτωπο απέναντι σε αυτή την πολιτική», τονίζοντας ότι «δεν είναι μονόδρομος η εξαθλίωση. Μονόδρομος είναι η ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση του Ν. Ξουράφη, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, επικεφαλής της Γραμματείας Πειραιά ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη του συντονισμού της δράσης των εργαζομένων στα τρία νοσοκομεία του Πειραιά.

πηγή rizospastis.gr

Νέα οικονομική θηλιά στον ΕΟΠΥΥ


  • Η χρηματοδότησή του παραπέμπεται και πάλι στις εισφορές Υγείας, που όμως το Δεκέμβρη του 2012 ήταν μειωμένες κατά 57,5%!
  • Η κρατική επιχορήγηση για το 2013 προαλείφεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ που αποτελεί το 11% του προϋπολογισμού του Οργανισμού

Νέα οικονομική θηλιά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προοιωνίζεται η πολιτική της συγκυβέρνησης καθώς βαδίζει στη μέχρι τώρα πεπατημένη και την πρακτική, να εξαρτά τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, πρωτίστως, απ' τους κλάδους Υγείας των ενταγμένων Ταμείων, περιορίζοντας και πάλι την κρατική χρηματοδότηση κοντά - όπως προβλέπεται άλλωστε - στο 0,4% του ΑΕΠ.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013 θα διαμορφωθεί κοντά στα 7 δισ. ευρώ, κονδύλι που υπολείπεται και απ' τα 7,6 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για το 2012, με βάση τους προϋπολογισμούς των κλάδων Υγείας ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες). Μετά το Μάη του 2012 εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΑ. Τελικά, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ με τις αλλεπάλληλες περικοπές διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. για το 2012, με αποτέλεσμα τα τεράστια χρέη του προς τους παρόχους Υγείας.
Κι ενώ οι ασφαλισμένοι αυξάνονται, η κρατική επιχορήγηση σχεδιάζεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 0,4% του ΑΕΠ - εφόσον το ΑΕΠ διαμορφωθεί σε 183 δισ. ευρώ για το 2013. Μ' άλλα λόγια η κρατική επιχορήγηση θα καλύψει μόλις το 11% του προϋπολογισμού.
Βουλιάζει στην ύφεση και την ανεργία
Προαλείφεται, δηλαδή, με την ίδια βεβαιότητα νέο τεράστιο έλλειμμα για το 2013 καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να είναι οι εισφορές Υγείας των Ταμείων που εντάχτηκαν στον Οργανισμό. Οι αρχικές προβλέψεις ήταν το 80% των εσόδων του Οργανισμού να είναι απ' τις εισφορές των κλάδων Υγείας. Ομως, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας το πρώτο εξάμηνο του 2012 προκλήθηκε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ ενώ έπρεπε να αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ 300,6 εκατ. για το Δεκέμβρη του 2012 απέδωσαν μόλις 128 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ήταν μειωμένες κατά 57,5%! Τα Ταμεία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κονδύλια απ' τους κλάδους Υγείας για τον κλάδο σύνταξης, κάτω από το βάρος των τεράστιων χρεών κράτους και εργοδοσίας, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, του «κουρέματος» των αποθεματικών, της μείωσης των μισθών, συνολικά της πολιτικής που τα αφήνει χωρίς πόρους.
Με δεδομένο ότι οι μηνιαίες εισφορές Υγείας προϋπολογίζονται κοντά σε αυτές του Δεκέμβρη του 2012, ακόμα και αν αποδοθούν όλες στον ΕΟΠΥΥ θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προσδοκά επίσης περίπου 250 εκατ. ευρώ απ' την περίφημη επιστροφή (rebate) των φαρμακοβιομηχανιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιχείρηση απευθείας απόδοσης των εισφορών
Η απόδοση απευθείας των εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπει και σχετική κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών απ' τον Οκτώβρη του 2012, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, Πελοπίδας Καλλίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας προηγήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του ΕΣΥ» μέχρι την 31.12.2011, που ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «περιορισμένη ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, διαφορετική ως προς το ποσοστό της ανά κατηγορία». Λόγου χάρη οι φαρμακοβιομηχανίες θα μειώσουν κατά 1% τις απαιτήσεις τους, γιατί γι' αυτές προβλέπεται το «clawback και το rebate» βάρος, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι θα υποστούν μειώσεις «από 8% έως 20% επί των οφειλομένων».
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας «διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού θα γίνει σε νέα σύσκεψη στις 11 Φλεβάρη 2013.

 πηγή rizospastis.gr