ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

«ΑΤΤΙΚΟΝ» - «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» Μπήκαν λουκέτα σε 15 κρεβάτια ΜΕΘ


Μόλις λήξουν οι συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών θα κλείσουν και άλλα δέκα
Το ένα μετά το άλλο αρχίζουν να κλείνουν τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραμένει στην κυριολεξία θεατής μπροστά στη λήξη των συμβάσεων των γιατρών και των νοσηλευτών, οι οποίοι είχαν προσληφθεί πριν δυο χρόνια για τη λειτουργία των κλειστών κρεβατιών.
Οι προσλήψεις έγιναν μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αυτή τη στιγμή βρίσκονται κοντά στη λήξη οι συμβάσεις 176 γιατρών και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κλείσιμο 40-50 κρεβάτια. Ηδη έχουν κλείσει 10 από τα 27 κρεβάτια της ΜΕΘ στο «Αττικόν» ενώ μόλις λήξουν κι άλλες συμβάσεις θα κλείσουν και άλλα 5 κρεβάτια. Επίσης στον «Ευαγγελισμό» είναι κλειστά 5 κρεβάτια της ΜΕΘ και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) λόγω έλλειψης προσωπικού, «ενώ τα υπόλοιπα 45 λειτουργούν με λειψό προσωπικό και υπερενταντικοποίηση της δουλειάς νοσηλευτών και γιατρών και εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό», όπως καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η ΕΣΑΚ και η ΔΗΠΑΚ «Ευαγγελισμού». «Με τη λήξη των συμβάσεων, τον επόμενο μήνα κινδυνεύουν να κλείσουν τουλάχιστον 5 (επιπλέον) κλίνες. Εδώ και τώρα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές», τονίζουν.
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η κάλυψη των κενών με νέο επικουρικό προσωπικό, ενώ ακούγονται και σκέψεις για μπλοκάκια. Δηλαδή αποδεικνύεται διπλά καταστροφική η πολιτική των περικοπών: Και κλείνουν πολύτιμα για τη ζωή κρεβάτια των ΜΕΘ, ακυρώνεται πολύτιμη εμπειρία του προσωπικού, και επέρχεται και νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει τη χώρα, όσο αφορά τις ΜΕΘ, σε επίπεδα χειρότερα απ' το 2009. (Τότε ήταν κλειστές 146 σε σύνολο 634, έναντι 124 κλειστών σε σύνολο 490 κλινών το 2008). Στο τέλος του 2012 ήταν κλειστές 154 από τις 634 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά σε 70 νοσοκομεία.
Ακόμα κι αν δοθεί παράταση στις συμβάσεις, προκύπτει και πρόβλημα πληρωμής των συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών. Και τούτο γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχορηγείται με 26 εκατ. ευρώ, όταν χρειάζεται 18 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία 300 γιατρών και νοσηλευτών μεταξύ των οποίων είναι και οι 176 στις ΜΕΘ. (Οι υπόλοιποι 124 γιατροί και νοσηλευτές απασχολούνται σε άλλους τομείς δημόσιων νοσοκομείων). Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να πληρώσει και 20 εκατ. τόκους για το δάνειο που πήρε για τα εμβόλια για τη γρίπη Η1Ν1. Δηλαδή παρουσιάζει έλλειμμα 12 εκατ. ευρώ.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου