ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΟΠΥΥ Από το «λουκέτο» χάνονται 1,8 εκ. δωρεάν επισκέψεις το μήνα


Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση σε 100 από 330 των πολυιατρείων, σύμφωνα με καταγγελία των εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ

Σε αύξηση κατά 30% των επισκέψεων ασθενών στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, στα Κέντρα Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα οδηγεί το «λουκέτο» στις 330 υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, 1,8 εκατομμύρια δωρεάν επισκέψεις το μήνα, μέχρι να επαναλειτουργήσουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, μεταφέρονται στους παραπάνω παρόχους υπηρεσιών Υγείας.Η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία και το προσωπικό τους, θα αυξήσει την αναμονή και την ταλαιπωρία για τους ασθενείς, θα υποβαθμιστεί αντικειμενικά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, ενώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον η τσέπη των ασθενών. Αντίστοιχα, θα επιδεινωθεί η κατάσταση στη συνταγογράφηση.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Task Force για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το 30% των επισκέψεων (ή 21.450.000 για ΠΦΥ) γίνονται σε μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, κυρίως στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ, στα οποία τώρα μπαίνει «λουκέτο» για έναν τουλάχιστον μήνα, ενώ παραμένει αμφίβολο αν θα ξαναλειτουργήσουν και με πόσο προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι, για να εξεταστεί στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ο ασθενής καταβάλλει το γνωστό «5ευρω» χαράτσι, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να καταβάλλει συμμετοχή 15%.
Η κατανομή των επισκέψεων
Από την ίδια έκθεση και άλλες πηγές, προκύπτουν και τα εξής:
  • Πάνω από 71,5 εκατομμύρια είναι η επισκέψεις στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κάθε χρόνο. Αντιστοιχούν, δηλαδή, τέσσερις κατά κεφαλήν επισκέψεις το χρόνο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
-- Το 20% στο δημόσιο σύστημα υγείας (Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, Εξωτερικά Ιατρεία νοσοκομείων).
-- Το 30% από τις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή κυρίως απ' τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ.
-- Το 5% από αντίστοιχες υπηρεσίες εκτός ΕΟΠΥΥ και ΟΤΑ.
-- Το 45% από τον ιδιωτικό τομέα, με το 25% από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
Συνολικά, υπηρεσίες ΠΦΥ παρέχονται:
-- Από πάνω από 201 Κέντρα Υγείας και άλλα 1.530 πολυδύναμα ή απλά ή ειδικά περιφερειακά-αγροτικά ιατρεία του δημόσιου συστήματος Υγείας, με 3.100 γιατρούς (περίπου το 50% είναι γενικοί ιατροί), 2.400 νοσηλευτές και 2.500 λοιπό προσωπικό.
-- Από 330 περίπου πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), με 9.000 περίπου προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό), εκ των οποίων οι 7.730 μπήκαν σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα από χτες. Σύμφωνα με χτεσινή καταγγελία του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον περιορισμό των παραπάνω πολυιατρείων μόνο σε 100 πανελλαδικά.
-- Από τα 132 ΤΕΙ και τα 85 ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων.
-- Από πάνω από 200 συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές μονάδες.
-- Από πάνω από 5.000 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς ειδικοτήτων (1/10 περίπου γενικοί ιατροί).
Αλλεπάλληλοι αποκλεισμοί ασθενών
Με τις μέχρι τώρα ανατροπές που έγιναν στην ΠΦΥ και τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ (1/1/2012), μειώθηκαν δραματικά οι επισκέψεις στα πολυιατρεία του Οργανισμού σε σχέση με τη λειτουργία τους όταν ήταν ακόμη στο ΙΚΑ.
Πριν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, στα πολυιατρεία του ΙΚΑ, και με κάλυψη για 5,5 εκ. ασφαλισμένους, γίνονταν 32 εκ. επισκέψεις. Τώρα, με κάλυψη 10,5 εκ. ασφαλισμένων, γίνονται μόλις 21,45 εκ. επισκέψεις. Υπήρξε, δηλαδή, μια μείωση 32,9%. Η μείωση οφείλεται στην υποχρηματοδότηση του Οργανισμού, τους περιορισμούς που μπαίνουν απ' το νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ αλλά και τη δραματική μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων. Ετσι, έξι στους δέκα αρρώστους ανέβαλαν ή τελικά δεν προσέφευγαν στις υπηρεσίες ΠΦΥ.
Την ίδια ώρα, η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 35,3% την περίοδο 2009-2013, επιβαρύνοντάς τα κι άλλο, αφού λειτουργούν υποχρηματοδοτούμενα και με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου