ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Στον αέρα» τα χειρουργεία στο «Ελπίς»

Ένας νοσηλευτής για 35 ασθενείς και ένας τραυματιοφορέας για 40 τακτικά χειρουργεία
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ανά πάσα στιγμή μπορούν να σταματήσουν οι 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο «Ελπίς»
Ατυπα (!) λειτουργούν τα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Ελπίς», γιατί δεν προβλέπονται από το νέο οργανισμό - έκτρωμα του 2012. Ταυτόχρονα, 24 από τα 200 κρεβάτια μένουν «κλειστά», λόγω έλλειψης προσωπικού. Τις επιπτώσεις της άγριας λιτότητας και των ελλείψεων στο νοσοκομείο παρουσίασαν χτες οι εργαζόμενοι σε συνέντευξη Τύπου.Οπως κατήγγειλαν, το γεγονός ότι δεν προβλέπονται χειρουργεία σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να σταματήσουν 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο (το 2013 έγιναν 3.437), τη στιγμή που μακραίνουν οι ουρές σε άλλα νοσοκομεία. Ολα τα τμήματα δουλεύουν με προσωπικό σε «όριο ασφαλείας», λόγω των μεγάλων ελλείψεων, τη στιγμή που διευρύνονται οι λειτουργίες του νοσοκομείου, όπως η 24ωρη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στις εφημερίες και η μεταφορά της αιμοδοσίας από το Δρακοπούλειο, που έφτασε τη συλλογή αίματος σε 15.000 φιάλες (από 5.000).
Ακόμα και με το νέο οργανισμό, είναι κενές 50 από τις 264 θέσεις νοσηλευτών και 24 από τις 82 γιατρών. Το αποτέλεσμα είναι να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε 35 ασθενείς και ένας τραυματιοφορέας να καλείται να καλύψει τις ανάγκες για 40 τακτικά χειρουργεία και να τρέχει για μεταφορά ασθενών και εξετάσεων.
Μετά από τα λουκέτα στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τριπλασιάστηκε η προσέλευση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), όπου καταφτάνουν 40.000 άρρωστοι το χρόνο. Πέρσι έγιναν συνολικά 10.655 εισαγωγές (4.087 από τα ΤΕΠ και 6.568 από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία). Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, «το δράμα είναι οι ανασφάλιστοι. Οταν τους πούμε ότι χρειάζονται εισαγωγή, ζητούν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για να μην κάνουν εισαγωγή, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Ηδη το νοσοκομείο άρχισε να στέλνει επιστολές προς ανασφάλιστους πριν στείλουν τα χρέη τους στην εφορία. Εστειλαν ακόμα και σε άστεγη, που νοσηλεύτηκε τρεις φορές στο νοσοκομείο».
Η προοπτική του νοσοκομείου ήταν για 260 κρεβάτια, όμως λειτουργούν 200 και από αυτά μένουν «κλειστά» 24, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Γεμίζουν όμως με τη διασπορά επειγόντων περιστατικών στην εφημερία. Αλλά και αυτά δε φτάνουν. Ετσι, σε μια τελευταία εφημερία το ΕΚΕΠΥ έδωσε εντολή να αναπτυχθούν επικουρικές κλίνες - δηλαδή ράντζα - κι έτρεχαν να φέρουν φορεία από το διπλανό «Αγιο Σάββα», που τελικά δε χρειάστηκαν.
Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σε 13 εκ. ευρώ για το 2014, από 36 εκ. το 2010. Ετσι παρατηρούνται ελλείψεις σε εφόδια υγιεινής για τους ασθενείς, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καλύπτουν με δικά τους χρήματα μπαταρίες, μελάνια και εκτυπωτικά. Γιατροί και εργαζόμενοι, μετά από τις περικοπές στους μισθούς, δεν πληρώνονται εφημερίες και νυχτερινά. Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα κάνουν γενική συνέλευση.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου