ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Συγχωνεύσεις μετά την επαναλειτουργία μονάδων του ΕΟΠΥΥ


Θα ξεκινήσουν μέσα στο Μάρτη. Διευρύνονται και οι ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας
Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, θα βρει την ΠΦΥ με λιγότερες μονάδες, προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, σε βάρος της υγείας των ασφαλισμένων
Eurokinissi
Με συγχωνεύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά την επαναλειτουργία των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, θα συνεχιστούν οι ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ενώ με νομοσχέδιο - σκούπα, που θα κατατεθεί μέσα στο Μάρτη, θα διευρυνθούν οι εκχωρήσεις τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).Τα παραπάνω προκύπτουν απ' την ενημέρωση του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Π. Καλλίρη, σε διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων. Χτες, ήταν η τελευταία μέρα κατάθεσης αιτήσεων για την επαναπρόσληψη των 7.736 γιατρών, υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, που μπήκαν σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα. Απ' τους υγειονομικούς κατέθεσαν αίτηση σε ποσοστό 95%, τους διοικητικούς 86% και απ' τους 5.500 γιατρούς πολύ λιγότεροι απ' τους μισούς.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να προσδιορίσουν τον αριθμό των θέσεων που θα προκηρυχτούν για επικουρικούς γιατρούς. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο αριθμός των θέσεων δεν θα είναι ο ίδιος με όσους γιατρούς είχαν μέχρι τώρα μια μόνιμη σχέση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή 5.500). Οπως εξήγησε, μπορεί να προκηρυχτούν λιγότεροι - «όσους χρειαζόμαστε» - και ορισμένες απ' αυτές τις θέσεις να προκηρυχτούν για τα νοσοκομεία.
Προκύπτει, δηλαδή, ότι στις 20 Μάρτη, οι 330 μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα επαναλειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι θα επαναλειτουργήσουν όλες, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν συγχωνεύσεις είπε: «Ναι, σίγουρα θα γίνουν συγχωνεύσεις, αλλά αυτή θα είναι μια διαδικασία για το επόμενο εξάμηνο». Είναι αυτονόητο ότι οι όποιες συγχωνεύσεις δομών δε θα γίνουν με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια, που σημαίνει νέα υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας για το λαό.
Ηδη το λουκέτο έφερε αύξηση της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων κατά 17%, κατάσταση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και μετά τις 20 Μάρτη. Μέσα στο Μάρτη θα αρχίσουν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων στην επαρχία. Θα γίνουν «αλλαγές χρήσης», όπως είπε, και οι οποίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απέφεραν «εξοικονόμηση πόρων 35 εκατ. ευρώ». Επίσης, μέσα στο Μάρτη θα ολοκληρωθεί η κινητικότητα των οδηγών των ασθενοφόρων των νοσοκομείων που θα μεταφερθούν όλοι στο ΕΚΑΒ.
Ερχονται νέες ΣΔΙΤ
Η διεύρυνση των ΣΔΙΤ θα γίνει για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, όπως ανέφεραν τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας. Ηδη το κράτος πληρώνει για τις ιδιωτικές εταιρείες (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη) στα νοσοκομεία πάνω από 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κι ενώ μέχρι τώρα έλεγαν ότι δεν θα εκχωρηθούν ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες, χτες ο υπουργός Υγείας είπε ότι μπορεί να εκχωρηθεί και ένας αξονικός τομογράφος, που «θα δουλεύει με γιατρό του ΕΣΥ».
Τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία θα λειτουργήσουν κατ' αναλογία με τα απογευματινά ιατρεία και για το σκοπό αυτό θα γίνουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή θα πληρώνουν τοις μετρητοίς οι άρρωστοι. Ως αιτιολογία για τα απογευματινά, με πληρωμή, χειρουργεία προβάλλεται η παράκαμψη των μεγάλων αναμονών. Επικαλούνται δηλαδή το αποτέλεσμα της δικής τους αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.
Κινούμενη στην ίδια λογική της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος με όρους αγοράς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε στους διοικητές ότι όταν κάποιο νοσοκομείο παραπέμπει έναν άρρωστο σε κάποιο άλλο, τότε αυτό θα χρεώνεται με το κόστος της νοσηλείας του ασθενούς. «Δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου που δέχεται την παραπομπή», ανέφεραν ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου