ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Αδηλο το μέλλον των μονάδων του ΕΟΠΥΥ


Ενδεχόμενα προβλήματα στη στελέχωσή τους θα τις καταστήσει ανέτοιμες να ξανανοίξουν μετά τις 19/3
Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων για τα ζητήματα της Υγείας
Μακραίνει επικίνδυνα η ημερομηνία που θα ανοίξουν ξανά οι 330 μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες μπήκε λουκέτο στις 19/2/2014 και άρχισε η διαθεσιμότητα 7.734 εργαζομένων -εκ των οποίων οι 5.500 είναι γιατροί. Οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται πια υπό τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και εκτός απ' την ημερομηνία επαναλειτουργίας, δεν είναι πια σίγουρο αν θα ανοίξουν ξανά και οι 330 μονάδες.Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέμενε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι στις 19/3/2014 που λήγει η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, θα ανοίξουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ως μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Ωστόσο, όμως, υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν ότι οι μονάδες δε θα είναι έτοιμες.
Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, η διαδικασία παραλαβής και παράδοσης έχει ολοκληρωθεί για 114 απ' τις 120 μεγάλες νομαρχιακές και τοπικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Δεν έχουν παραδοθεί, για διάφορους λόγους, στο Βύρωνα, στη Δάφνη, στο Νέο Κόσμο, στην Αργυρούπολη, στην Πετρούπολη και τον Οίκο του Ναύτη.
Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, είχαν καταθέσει αιτήσεις για ένταξη στο νέο σύστημα 1.389 γιατροί. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα κάνουν αιτήσεις 2.500 - 3.000 γιατροί που μέχρι τώρα είχαν μόνιμη εργασιακή σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.
Οι υπόλοιπες 2.500 - 3.000 θέσεις -μέχρι τις 5.500 δηλαδή- θα καταργηθούν και θα καλυφθούν με επικουρικούς ή μόνιμους γιατρούς, όπως είπε ο Αδ. Γεωργιάδης. Για μεν το επικουρικό προσωπικό, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας, για δε το μόνιμο δύο και τρία χρόνια, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός. Μ' άλλα λόγια, η επαναλειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να χωλαίνει κι άλλο.
Μάλιστα, η κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση τι θα συμβεί, άρχισε την επιστράτευση παθολόγων γιατρών απ' τα κρατικά νοσοκομεία που θα συνταγογραφούν στα εξωτερικά ιατρεία, όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των 1,8 εκ. αρρώστων που επισκέπτονταν κάθε μήνα τις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε και χτες απειλητικός προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Είπε ότι όσοι γιατροί κάνουν αίτηση συμμετοχής στο ΠΕΔΥ και στη συνέχεια αρνηθούν να πάρουν μέρος, δε θα μπορέσουν να υπογράψουν ποτέ στο μέλλον συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ, ως συμβεβλημένοι γιατροί. Αντίθετα, όσοι γιατροί ανήκαν μέχρι τώρα στον ΕΟΠΥΥ και δεν κάνουν αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ, θα μπορέσουν την επομένη της λήξης της κινητικότητας να υπογράφουν σύμβαση ως συμβεβλημένοι.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου