ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Καταργούνται εκατοντάδες κρεβάτια σε νοσοκομεία


Νέα κατάργηση εκατοντάδων νοσοκομειακών κρεβατιών θα επέλθει, όπως όλα δείχνουν, και μέσα από τη διαδικασία της «κινητικότητας» - διαθεσιμότητας που αφορά 1.618 εργαζόμενους από 8 νοσοκομεία και ένα ερευνητικό ινστιτούτο. Όπως ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Υγείας, σε διαθεσιμότητα μπαίνουν οι εργαζόμενοι των εξής νοσοκομείων και υπηρεσιών: «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία», «Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος», κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

 Κινδυνεύουν θέσεις εργασίας

 Την ίδια ώρα και οι θέσεις εργασίας δεν είναι εξασφαλισμένες, αφού οι πρόσφατοι Οργανισμοί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν καταργήσει τις κενές οργανικές θέσεις. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, σε δεύτερη φάση κάποιοι εργαζόμενοι να θεωρηθούν «υπεράριθμοι» και μετά από 8 μήνες να απολυθούν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει και λέει στους εργαζόμενους των νοσοκομείων που θα υποδεχθούν εργαζόμενους, πως θα «ανακουφιστούν» από την εντατικοποίηση της δουλειάς. Αν όμως θεωρηθεί πως κάποιοι «περισσεύουν» και πρέπει να απολυθούν, δεν θα γίνει διάκριση ανάμεσα στους μεν και στους δε, αφού πλέον θα ανήκουν σε έναν οργανισμό. Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι ζητήσουν να μετακινηθούν σε νοσοκομείο όπου είναι κατειλημμένες οι συγκεκριμένες ειδικότητες. Η υποβάθμιση αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι οι 210 γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ που είχαν ενταχθεί στα παραπάνω νοσοκομεία, εντάσσονται στη διαθεσιμότητα. 

 «Εξατμίζονται» νοσοκομειακά κρεβάτια 

 Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διακηρύττει πως ούτε απολύσεις θα γίνουν, ούτε θα χαθούν υπηρεσίες Υγείας. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μερικά παραδείγματα: Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» καταργείται και θα λειτουργούν μόνο εξωτερικά ιατρεία σε δύο βάρδιες. Από τα 148 κρεβάτια του, θα παραμείνουν τα 30. Τα υπόλοιπα 118 κρεβάτια πού θα πάνε; Υποτίθεται πως μια σειρά τμήματα μεταφέρονται στο ΓΝ Νίκαιας, σύμφωνα όμως με τους εργαζόμενους, καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει εκεί για να υποδεχτούν τα νέα τμήματα. Για παράδειγμα, καταργείται όλος ο χειρουργικός τομέας του «Αγία Βαρβάρα», δηλαδή οι κλινικές Α΄ και Β΄ Χειρουργικές, η Ουρολογική, η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ. Θα φτιαχτούν υποδομές στο ΓΝ Νίκαιας για να τις στεγάσουν ή απλά θα ...εξατμιστούν; Χειροπιαστό παράδειγμα υποβάθμισης στο «Αγία Βαρβάρα» είναι και η ενοποίηση της Α΄ και Β΄ Παθολογικής (είχε 42 κρεβάτια), της Καρδιολογικής (20 κρεβάτια), της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (3 κρεβάτια) και της Νεφρολογικής (3 κρεβάτια) σε έναν Παθολογικό τομέα με καρδιολογική μονάδα, που θα έχει συνολικά μόλις 30 κρεβάτια! Σε αυτό θα προστεθεί και μια Μονάδα Χρόνιων Παθήσεων! Από τα 68 κρεβάτια θα μείνουν τα 30! Η λειτουργία μονάδων (Εντατικής θεραπείας, Τεχνητού Νεφρού, Καρδιολογικής) χωρίς άλλες ειδικότητες και χωρίς χειρουργική κάλυψη, θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς. Τι θα γίνει αν ένας νοσηλευόμενος σε κάποια κλινική ή μονάδα παρουσιάσει επιπλοκή και χρειαστεί τη συνδρομή γιατρού με ειδικότητα που δεν την έχει πλέον; Θα μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο; Η ολόπλευρη επιστημονική στήριξη που μπορεί σήμερα να προσφέρει ένα νοσοκομείο δεν θα υπάρχει. Η Ουρολογική Κλινική της «Πολυκλινικής» μεταφέρεται στο Θριάσιο, δηλαδή 30 χλμ. μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Αντί να προσληφθούν γιατροί στην Ουρολογική κλινική του Θριασίου που υπολειτουργεί (σ.σ. έχει μόνο ειδικευόμενους), κλείνει μια κλινική για να λειτουργήσει μια άλλη. Αυτό το υπουργείο το βαφτίζει «αναβάθμιση» των υπηρεσιών! Οι ασθενείς θα «στοιβάζονται» στις ήδη επιβαρυμένες λίστες αναμονής και εφημερίες των άλλων νοσοκομείων. Στο «Αγία Βαρβάρα» γίνονταν το χρόνο περίπου 25.000 εισαγωγές, 100.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, 1.500 χειρουργεία, εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις στα εργαστήρια. Τώρα ο λαός της Δυτικής Αττικής στερείται σημαντικών υπηρεσιών και σπρώχνεται προς τον ιδιωτικό τομέα.

πηγή 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου