ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

Αντώνης - Πάρις Σώτος: Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Εύβοιας για το μέλλον του Ε.Σ.Υ. στο Νομό «Σε λίγα χρόνια το ΕΣΥ θα βρίσκεται όχι απλά στο γήρας αλλά στη σύνταξη. Θα παραμείνουν κεντρικές μονάδες ενοποιημένες, όπου θα συλλέξουν τους τελευταίους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. και έπειτα τα περιφερειακά συστήματα υγείας θα αρχίσουν να μαραζώνουν μέχρι το οριστικό λουκέτο»



Ο Προέδρος της Ε.Ι.Ν.Ν.ΕΥΒ. στην Ελ. Φωνή


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Συνέντευξη στη Γιώτα Περήφανου

Η όμορφη ανθρωπιστική δράση των Νοσοκομειακών Γιατρών της Εύβοιας και της Λαϊκής Επιτροπής Κηρίνθου που έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Κυριακή (24 Μαρτίου) στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου στη βόρεια Εύβοια - παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις σε περισσότερους από 100 κατοίκους της περιοχής - έδωσε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τον Επικεφαλής του ιατρικού κλιμακίου και Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νομού Ευβοίας (Ε.Ι.Ν.Ν.ΕΥΒ.) - Ορθοπεδικό - Επιμ. Α΄ Ορθοπ/κου Τμ. Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας κ. Αντώνιο - Πάρι Σώτο για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας στην Εύβοια και όχι μόνο.
Ο κ. Σώτος μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Την εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα Κέντρα Υγείας τους Νομού και για τη γενικότερη κρίση στην οποία θα περιέλθει μελλοντικά το Ε.Σ.Υ.
Σας παραθέτουμε χαρακτηριστικά σημεία της συνομιλίας μας με τον Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών της Εύβοιας.
«Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας - δυστυχώς - δεν μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις σε ο,τι αφορά στο θέμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο Ε.Σ.Υ., διότι δεν υπάρχει προοπτική οι γιατροί να ανανεωθούν τη στιγμή που γηράσκει το προσωπικό. Σε λίγα χρόνια το ΕΣΥ θα βρίσκεται όχι απλά στο γήρας αλλά στη σύνταξη. Οπότε εμείς είμαστε το τελευταίο ανάχωμα των γιατρών με σχέση μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν προβλέπεται μέσω των μνημονιακών συμβάσεων που έχουν γίνει να προσλάβουν με τέτοιου είδους συμβάσεις άλλο προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ. ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ


Οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση και από κει και μετά όλα αυτά θα έχουν επίπτωση στο να μπουν καινούργιες μορφές εργασίας μέσα στο ήδη αποδιοργανωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα να επέλθει η πλήρης ιδιωτικοποίηση όλης αυτής της ιστορίας που λεγόταν Ε.Σ.Υ», τόνισε ο κ. Σώτος επισημαίνοντας διαρκώς πως το Ε.Σ.Υ. «βρίσκεται στα τελευταία του και εμείς κοιτάζουμε πάνω από όλα πώς να βοηθήσουμε τον κόσμο, μέσα σε αυτή την κατάσταση κρίσης, να ξεπεράσει τα προβλήματα του αλλά και ο,τι επιπτώσεις έχει παράλληλα και η κρίση στο Ε.Σ.Υ.».
Μελλοντικά ο κ. Σώτος εκτιμά πως θα παραμείνουν μόνο κάποιες κεντρικές μονάδες ενοποιημένες, όπου θα συλλέξουν τους τελευταίους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. και έπειτα όλα τα περιφερειακά συστήματα υγείας θα αρχίσουν να μαραζώνουν μέχρι το οριστικό λουκέτο.
«Για παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου θα μοιάζει με ένα μεγάλο Αγροτικό Ιατρείο, δεν θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο όπως το ξέραμε παλιά με γιατρούς πολλών ειδικοτήτων. Τώρα πλέον δεν παρέχεται η δυνατότητα να έρθουν γιατροί από κάπου αλλού. Είχα προτείνει στο Διοικητή του Νοσοκομείου να φέρει επικουρικούς. Ζητήσαμε τέσσερις, πήρανε τελικά δύο», είπε ο κ. Σώτος και μας διαβεβαίωσε - παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομής - πως η δράση παροχής Δωρεάν Υγείας για ΟΛΟΥΣ θα συνεχιστεί!
Επίσης μας ενημέρωσε, ότι έχει προχωρήσει σε μια σοβαρή μελέτη για την υποδομή των Κέντρων Υγείας τονίζοντας «σύντομα θα εκπονήσουμε ένα σχέδιο για το πώς η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών φαντάζεται την Υγεία για το Νομό μας. Από τα Περιφερειακά Νοσοκομεία μέχρι και τα Κέντρα Υγείας που έχω επισκεφθεί - δεν έχω προλάβει ακόμη να επισκεφθώ το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας - είδα πως η υλικοτεχνική υποδομή φθίνει, τα κονδύλια λόγω του ότι είναι μειωμένα δεν φθάνουν για να επισκευαστούν κάποιες βασικές υποδομές και παραμένουμε σε μεγάλες ελλείψεις, οι οποίες χρόνο με το χρόνο θα γίνονται ακόμη πιο ορατές. Τελικά θα μείνει μόνο ένα Νοσοκομείο και όλα τα άλλα θα είναι Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, καθώς οι επιχορηγήσεις συμπυκνώνονται και ότι έχει γίνει μέχρι τώρα υποδομικά θα μείνει ως έχει. Όσα από τα έργα έχουν δρομολογηθεί θα γίνονται με αργούς ρυθμούς μέχρι να τελειώσουν και τα τελευταία κονδύλια. Δεν πρόκειται να επενδυθούν χρήματα (εκ νέου) στο Ε.Σ.Υ. αυτή τη στιγμή.
Για να αλλάξει αυτό το δυσμενές μέλλον για την Υγεία χρειάζονται αλλαγές πολιτικών κατευθύνσεων! Ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει αυτά που έχει, να διεκδικεί και να μπορεί με πρωτοβουλίες και με αλληλεγγύη να επιβάλει τα θέλω του. Πρέπει πάνω από όλα να αλλάξει νοοτροπία ως προς τις πολιτικές του επιλογές!».
πηγή  eleutherifoni.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου