ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

«Τρίβουν τα χέρια τους» οι επιχειρηματίες της Υγείας
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη και απροσπέλαστη στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Οι δημόσιες δομές που την απαρτίζουν είναι ελλιπείς και υποστελεχωμένες, χωρίς σοβαρή διασύνδεση μεταξύ τους ή με τα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και οι επιμέρους πληθυσμιακές ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν: Περίπου 200 Κέντρα Υγείας, 250 υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, 1.400 Περιφερειακά Ιατρεία, 80 πολυδύναμα περιφερειακά κέντρα και 40 Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία. Τα μεγάλα κενά σε προσωπικό και υποδομές που συνειδητά έχουν προκαλέσει οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας (ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά εργαστήρια κ.λπ.), ο οποίος κυριαρχεί κατά 60%. Σε αυτόν άλλωστε αναγκάζονται να στραφούν οι ανασφάλιστοι, αφού δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπου στις εφημερίες επικρατεί «κόλαση».
Συρρίκνωση μετά τον ΕΟΠΥΥ
Η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ είχε ακριβώς αυτή τη στόχευση και ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση, να σπρώξει τη μεγάλη πλειοψηφία ασφαλισμένων και ασθενών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας, που έσπευσαν να πάρουν τη «μερίδα του λέοντος» στην ΠΦΥ. Είναι ενδεικτικά τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ότι οι επισκέψεις στα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ μειώθηκαν από 32 εκατ. σε 8 εκατ. το χρόνο. Αυτό συνέβη γιατί οι ασφαλισμένοι εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τη μεγάλη αναμονή για ραντεβού, εξετάσεις κ.λπ., αλλά και γιατί αυξήθηκαν κατά πολύ οι ανασφάλιστοι που δεν έχουν πλέον πρόσβαση. Αποτέλεσμα, όλοι -όσοι έχουν- να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τις επισκέψεις και τις εξετάσεις.
Επίσης, με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ οι πρώην υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ συρρικνώθηκαν, έχουν κλείσει εργαστήρια ή λείπουν από αυτά αντιδραστήρια και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πρέπει να πληρώσουν συμμετοχή 15% για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ στις αντίστοιχες μονάδες των δημόσιων νοσοκομείων οι ουρές είναι πολύμηνες.
Ο ΕΟΠΥΥ για 10 εκατ. ασφαλισμένους απασχολεί περίπου 12.000 γιατρούς (6.500 μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 5.500 συμβεβλημένους) και 2.900 υγειονομικούς υπαλλήλους, ενώ πριν ο αριθμός των γιατρών του ΙΚΑ και των συμβεβλημένων με τα άλλα Ταμεία (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) ξεπερνούσε τις 30.000. Κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν να μειωθεί ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις 8.500 ενώ ήδη διαγράφεται μείωση λόγω των συνταξιοδοτήσεων και επειδή αυτοαπασχολούμενοι γιατροί διακόπτουν τις συμβάσεις τους λόγω των δυσμενών όρων. Αυτή η λειτουργία που «αφήνει στην αγορά» να λύσει το θέμα των γιατρών έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές χωρίς κανένα συμβεβλημένο γιατρό και 21 νομοί να μην έχουν συμβεβλημένο παιδίατρο!
Αλλωστε, η έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού, δείχνει πως το 59% των κατοίκων της χώρας έχει μειώσει τη χρήση των υπηρεσιών ΠΦΥ είτε γιατί αντιμετωπίζει «αυξημένα εμπόδια λόγω της υστέρησης της προσφοράς όσο και λόγω του κόστους χρήματος, δεδομένου ότι η ιδιωτική δαπάνη Υγείας (σ.σ. πόσα πληρώνει κανείς απευθείας από την τσέπη του στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας) μειώθηκε κατά 52,9% το 2012 σε σχέση με το 2009». Επίσης, προέκυψε πως 6 στους 10 αρρώστους αναβάλλουν ή τελικά δεν προσφεύγουν στις υπηρεσίες ΠΦΥ λόγω «υστέρησης της προσφοράς». Δηλαδή, λόγω της υποβαθμισμένης λειτουργίας των δομών, των περικοπών του νέου Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού, αλλά και της δραματικής μείωσης των εργαστηριακών εξετάσεων.
Σχεδιάζονται συγχωνεύσεις - ακρωτηριασμοί
Πολλές φορές το υπουργείο Υγείας έχει αναφερθεί στο «όραμα» για έναν ΕΟΠΥΥ μεγάλο αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει προσανατολισμός για ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ. Αυτό γίνεται στο όνομα του «νοικοκυρέματος στα οικονομικά του κράτους», δηλαδή όλο και λιγότερα από το χαράτσωμα, τη βαριά φορολογία των λαϊκών οικογενειών να πηγαίνει για δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα να δίνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους (εισφορές ή απευθείας) και ο ΕΟΠΥΥ, που «βουλιάζει» από τον ιδιωτικό τομέα να προχωράει σε διαρκείς περικοπές. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι «τρίβουν τα χέρια τους» για τη διαρκώς αυξανόμενη πελατεία και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν, αφού όποιος δεν έχει να πληρώσει δε θα μπορεί να «βρει την υγειά του».
Ετσι η συγκυβέρνηση σχεδιάζει ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ με τη συγχώνευση των πολυϊατρείων του ΙΚΑ και των Κέντρων Υγείας που θα υπάγονται στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας (Εθνική Υπηρεσία Υγείας).
Πρόκειται για μια συγχώνευση που θα οδηγήσει σε νέους ακρωτηριασμούς πρωτοβάθμιων υπηρεσιών όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» στα τέλη Γενάρη. Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, μεταξύ των άλλων, είπε: «Ανάλογες τέτοιες ενέργειες θα επακολουθήσουν λαμβανομένων υπόψη των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, των Κέντρων Υγείας, νοσοκομειακών μονάδων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους».

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου