ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ Μέχρι και 25% συμμετοχή σε φάρμακα!


Απαγορευτική η πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία και σοβαρός κίνδυνος για έλλειψη σε αίμα
Η έλλειψη σε αίμα και η υπολειτουργία των μονάδων αιμοδοσίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και όχι μόνο
Eurokinissi
Ολο και πληθαίνουν οι ασθενείς που τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή τους, παρότι με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να κρατηθούν στη ζωή και να ανακουφιστούν. Αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα της παράδοσης της Υγείας στον έλεγχο των μονοπωλίων, την οποία έρχεται να εξυπηρετήσει και ο λεγόμενος «εξορθολογισμός των δαπανών» που επιταχύνουν συγκυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ. Ετσι, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία πληρώνουν στο εξής ως και 25% συμμετοχή για φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου μετά από αιφνιδιαστική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 2883/26-10-2012), που ήρθε και «κούμπωσε» στο ν. 4025/2011 (άρθρο 38) περί «Συμμετοχής δικαιούχων περίθαλψης στα φάρμακα».
Για χιλιάδες ασθενείς γίνεται απαγορευτική η πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία, αφού πλέον μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα αποσιδήρωσης χορηγούνται χωρίς συμμετοχή. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), η Μεσογειακή Αναιμία είναι «ένα πολυσυστηματικό νόσημα με σοβαρές επιπλοκές όπως: Καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, ενδοκρινολογικές επιπλοκές (σακχαρώδης διαβήτης, υπογοναδισμός, υποθυρεοειδισμός κ.ά.), βαριά οστεοπόρωση, σπληνεκτομή, λοιμώξεις, ή ηπατική ανεπάρκεια λόγω της ηπατίτιδας C, από μολυσμένο αίμα που χορηγήθηκε, αρθρίτιδες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, συνεχής και επίπονη θεραπευτική αγωγή με σοβαρές παρενέργειες».
Για όλες τις παραπάνω θεραπείες πληρώνουν από 10% - 25% συμμετοχή και μάλιστα την ώρα που κάθε πάσχοντας μπορεί να έχει πολλές παθήσεις. Ενδεικτικά, είπε η Ολγα Κακαράκη, Γενική Γραμματέας του ΠΑΣΠΑΜΑ, μιλώντας στον «Ρ»: «Τον περασμένο μήνα πλήρωσα για συμμετοχή φαρμάκων 60 ευρώ, χωρίς να τα πάρω όλα. Αν συνυπολογίσουμε και τα έξοδα για υλικά αποσιδήρωσης που φτάνουν στα 1.500 - 2.000 ευρώ το μήνα και έχουμε περίπου ένα χρόνο να πληρωθούμε από τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. κυρίως οι ασφαλισμένοι από ΟΠΑΔ και ΟΓΑ), είναι φανερό πως δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε. Σκέψου έναν ασθενή που πρέπει να πληρώσει φάρμακα για οστεοπόρωση, διαβήτη, αρθρίτιδα...».
Οσοι δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα αποσιδήρωσης βρίσκονται σε αδιέξοδο και πολλοί επιλέγουν τα πιο φθηνά, που είναι πιο δύσκολα στη χρήση, από λιγότερο φιλικά υλικά και πιο επώδυνα.
Επιπλέον, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κάθε δυο βδομάδες κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία και υπόκεινται σε μεταγγίσεις αίματος. Αυτό σημαίνει πως θα πληρώνουν 50 ευρώ το μήνα χαράτσι, σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο που από 1/1/2014 επιβάλλει εισιτήριο 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.
Θανατηφόρα «αφαίμαξη»...
Η βασική θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας είναι οι μεταγγίσεις αίματος, που γίνονται κατά μέσο όρο κάθε 15 μέρες και κρατούν στη ζωή τους ασθενείς. Κι όμως και σε αυτό το ζωτικό θέμα η πολιτική που εφαρμόζεται είναι δολοφονική.
Ο ΠΑΣΠΑΜΑ εκφράζει έντονες ανησυχίες για έλλειψη σε αίμα, κάτι που θα οδηγήσει να χαθούν ανθρώπινες ζωές: Πολλές μονάδες αιμοδοσίας δε λειτουργούν απογεύματα και Σαββατοκύριακα λόγω έλλειψης προσωπικού και μειώνεται η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών. Στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως είναι βελόνες, ασκοί και φίλτρα αιμοδοσίας και δεν μπορούν να συλλέξουν αίμα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας μείωσε κατά 50% την εισαγωγή αίματος από την Ελβετία για ...εξοικονόμηση. Είναι βέβαιο, προειδοποιεί ο ΠΑΣΠΑΜΑ, πως θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα.
Πρόκειται για έναν εν ψυχρώ εκβιασμό, αφού από τη μετάγγιση εξαρτάται ευθέως η επιβίωση του ασθενή κι έτσι κάποιοι τοπικοί σύλλογοι έχουν αναγκαστεί να εκταμιεύσουν χρήματα στα νοσοκομεία για να αγοραστούν τα υλικά! Εκεί φαίνεται να «ποντάρει» και η συγκυβέρνηση: Πάνω στην ανάγκη τους πολλοί ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους. Αλλά κι όπου υπάρχει επάρκεια υλικών δεν υπάρχει η μέγιστη ποιότητα, γιατί επιλέγονται τα φθηνότερα.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου