ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ Γεν.Συν. ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ 29.11.2012Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες,

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Την ώρα που η συγκυβέρνηση πανηγυρίζει για το νέο σώσιμο και την στιγμή που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει ολοένα και πιο πολύ, στην Υγεία οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Άνω των 10.000 νοσοκομειακών κλινών κλείνουν με τις προβλεπόμενες συγχωνεύσεις Κλινικών – Τμημάτων και 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Οι δαπάνες για την Υγεία από 7507 εκ. ευρώ το 2009 μειώνονται κατά 41,4% και πέφτουν στα 4400 εκατ. ευρώ το 2013. Οι συνολικές περικοπές του Ενοποιημένου Κοινωνικού Προϋπολογισμού φτάνουν στα 5 δις. Ευρώ. Η φαρμακευτική δαπάνη από 3007 εκατ. ευρώ το 2012, γίνεται 2621 εκατ. ευρώ το 2013. Οι προνοιακές δαπάνες από 3671 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτουν στα 1883 εκατ. ευρώ. Οι παροχές ασθένειας από 1961 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτουν στα 1840 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων από 2653 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτει στα 2351 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες του δημόσιου τομέα υγείας από 2453 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτουν στα 2151 εκατ. ευρώ. Τα Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα καταργούνται μέχρι το 2015.

Οι αμοιβές των λειτουργών της υγείας ακρωτηριάζονται. ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 1700 ευρω ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΘΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΑ 2500 Ο ΔΕ ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΤΑ 1500 ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΈΝΩΝ ΤΟ ΠΟΛΥ 1200 ΟΣΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ.  Η μισθολογική εξόντωση των νοσοκομειακών γιατρών με τις περικοπές στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο και την ωριαία αποζημίωση των εφημεριών, εξαφανίζει και τα τελευταία υπολείμματα της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του 2008. Tα κονδύλια εφημεριών από 323 εκατ. ευρώ το 2012, γίνονται 285 εκατ. ευρώ το 2013. Οι προσλήψεις έχουν μηδενιστεί, δεν γίνεται αντικατάσταση ούτε των συνταξιοδοτούμενων. Σε 8 μήνες από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο, έχουμε καθαρή μείωση προσωπικού κατά 2092 άτομα. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει εξ’ άλλου για τα νοσοκομεία 15112 αποχωρήσεις υπαλλήλων και μόνο 2261 προσλήψεις την πενταετία 2012-2016.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%. Άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ, ενώ 154 έτοιμες κλίνες είναι κλειστές και μέχρι την 31/12/12 θα κλείσουν άλλες 40-50 διότι λήγουν οι συμβάσεις νοσηλευτών. Ο ΕΟΠΥΥ διαλύεται, η επείγουσα περίθαλψη υπονομεύεται, εμβόλια για τους ανασφάλιστους – ακόμη και τα παιδιά – δεν υπάρχουν παρά τις διαβεβαιώσεις. Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της υγείας. Καθιερώνεται η δυνατότητα στον οιονδήποτε επιχειρηματία ν΄ ανοίγει Πολυϊατρεία και να συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα τα μέτρα κάνουν πιο βάρβαρη τη μετακύλιση του βάρους στις άδειες τσέπες των λεηλατούμενων πολιτών, καθώς τροποποιούν δραματικά τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, για να εισπράξουν άλλα 65 εκατ. ευρώ ετησίως. Εντάσσουν βίαια το ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) στον καταρρέοντα ΕΟΠΥΥ και απαλλοτριώνουν την περιουσία του. Επιβάλλουν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς κ.ά. Καθορίζουν συμμετοχή 50% στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων επί του συνόλου της δαπάνης, προς συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές, όταν γίνεται χρήση ΚΕΝ. Περιορίζονται οι δικαιολογούμενες φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες. Αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής και τις κρατήσεις των ασφαλισμένων, πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, εμποδίζουν τη πρόσβαση των ανασφάλιστων, καθιερώνουν αυθαίρετα την αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και καλύπτουν μόνον τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα, επιβάλλουν κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή. Το πιο τρομακτικό: επιβάλλουν είσπραξη – χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία, μέτρο που παρεμποδίζει τη νοσηλεία των φτωχών ανθρώπων, μέτρο που θα αυξήσει τις απώλειες ανθρώπων, θα κάνει πιο τραγική την ανθρωπιστική κρίση.

Συνάδελφοι,η εκτίμησή μου είναι,ότι πρέπει να γυρίσουμε τη πλάτη στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ. Είναι θιασώτες του ευρωμονόδρομου. Καλλιεργούν αυταπάτες ότι μία καλύτερη διαπραγμάτευση μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτρέψει τα μέτρα που μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Γυρίστε τους τη πλάτη. Η αντίθεσή τους με την κυβέρνηση δε γίνεται από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και της πλειοψηφίας των γιατρών. Δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, δεν νοιάζεται να οργανωθεί η πάλη για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, που τη πληρώνουν οι ασθενείς των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.    Τώρα να γίνουν παντού συγκεντρώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τις εξελίξεις, να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Χρειάζονται κοινοί αγώνες υγειονομικών και εργαζομένων Λαϊκό μπλόκο-απειθαρχία. Η επιχειρηματική δράση στην υγεία προϋποθέτει γιατρούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικούς, με μπλοκάκια αντιπαροχής υπηρεσιών, με χαμηλούς μισθούς, με εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Να μην κοιτάμε πως θα κάνουμε καλά τον άρρωστο, αλλά αν έχει να πληρώσει τα χαράτσια για να έχουν έσοδα και κέρδη τα δημόσια νοσοκομεία- επιχειρήσεις. Προϋποθέτει να πεθαίνει ο άρρωστος που δεν έχει να πληρώσει ή να έχει υποτυπώδης υπηρεσίες.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Οργανώνουμε τον αγώνα, αξιοποιούμε όλες τις μορφές πάλης. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, εδώ βρίσκεται και η λύση!

1) Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

2) Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.

3) Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.

4) Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κ.λπ.) με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

5) Κατάργηση εισφορών για το κλάδο υγείας. Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο 6ωρο και μία εφημερία το πολύ την εβδομάδα. Αυξήσεις στους μισθούς.

6) Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

7) Κατάργηση των 5 ευρώ και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες υγείας.

8) Μείωση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού. Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμούς για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών αποκλειστική ευθύνη του κράτους, καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

9) Με αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, παροχή συγγραμμάτων, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

10) Κατάργηση των πληρωμών, της συνταγογράφησης με την δραστική ουσία, κατάργηση            των εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.

11) Βιβλιάριο Υγείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση κάθε πληρωμής, εισφοράς και συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες.

12) Αποδέσμευση από την Ε.Ε. με μονομερή διαγραφή του χρέους, οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή απέναντι στην πλουτοκρατία και στην πολιτική της εξουσία. Δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία. Δεν μπορεί, τελικά, παρά να περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

-Η Διοίκηση μας ανάφερε ότι αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα προμήθειας υλικών για την ανακαίνιση του εφημερίου και για τον λόγο αυτό καθυστερεί η έναρξη εργασιών.

-Για το θέμα του νυκτερινού συσσιτίου προτιμήθηκε η λύση του κλειδώματος της τραπεζαρίας μετά την λήξη της βάρδιας των τραπεζοκόμων στις 21.00, και να ισχύσει το κλειδί σε κάθε κλινική όπως είχαμε συμφωνήσει από την προηγούμενη θητεία της 3μελούς.Σε περίπτωση που δεν αποδώσει πάλι το μέτρο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για να υπάρχει ένα ελαφρύ δείπνο (σάντουιτς-γάλα-χυμός) σε όσους δεν προλάβουν την τραπεζαρία ανοικτή!!!

-Η αποπληρωμή των οφειλομένων εφημεριών Αυγούστου,Σεπτεμβρίου,Οκτωβρίου,Νοεμβρίου και των καθυστερούμενων του 9% η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι θα αποπληρωθούν κανονικά μέχρι το τέλος του έτους.

-Επίσης έκανα σαφές στην διοίκηση ότι εάν μέχρι τέλους του έτους δεν έχουν αποληρωθεί όλα τα χρεωστούμενα και δεδουλευμένα τόσο των εφημεριών των μηνών Ιανουαρίου,Φεβρουαρίου και Μαρτίου όσο και των καθυστερούμενων εφημεριών Αυγούστου,Σεπτεμβρίου,Οκτωβρίου,Νοεμβρίου και των εφημεριών που εμπίπτουν στο 9% η ΕΙΝΝΕΥΒ θα προχωρήσει σε όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει αλλά και σε ποικίλες μορφές δυναμικών κινητοποιήσεων με την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.
Εκκρεμεί η συνάντηση του νέου ΔΣ της ΕΙΝΝΕΥΒ με πανευβοϊκά ζητήματα με την ΔΙΟΙΚΗΣΗ που θα γίνει σύντομα με απόφαση και ολοκληρωμένες αποφάσεις και προτάσεις του ΔΣ που θα βασίζονται πάνω στις αποφάσεις της σημερινής Γενικής μας Συνέλευσης.
Θα τονίσω ότι παρατηρείται ένα νοσηρό  φαινόμενο που πρέπει επιτέλους να εκλείψει και είναι οι μεμονωμένες και σχεδόν καθημερινές επισκέψεις των συναδέλφων χωρίς θεσμικό ρόλο στην διοίκηση για οποιοδήποτε ζήτημα που μπορεί να τους απασχολεί . Θέλω να παρακαλέσω τους να χρησιμοποιούν τα θεσμικά τους όργανα και κατ΄επίφαση τους εκπροσώπους της ΕΙΝΝΕΥΒ που άλλωστε αυτό είναι το έργο τους.
Να ενημερώνουν δηλαδή οι συνάδελφοι τους εκπροσώπους της ΕΙΝΝΕΥΒ ή της 3 ΜΕΛΟΥΣ για τα θέματα που τους απασχολούν έτσι ώστε να γίνονται οργανωμένα και με στόχευση η παρουσίαση των αιτημάτων των συναδέλφων με σκοπό την επίσημη δέσμευση της Διοίκησης ,τα οποία η ΕΙΝΝΕΥΒ θα καταγράφει επίσημα και θα ενημερώνει τους συναδέλφους με έγγραφά της .
Έτσι μόνο θα υπάρχουν και αποτελέσματα ως προς τον έλεγχο που θα ασκεί η ΕΙΝΝΕΥΒ στην Διοίκηση και ενημέρωση για την πρόοδο της ικανοποίησης των αιτημάτων μας που θα ζητάμε κάθε μήνα από την Διοίκηση.
Εδώ συνάδελφοι μπαίνει το ζήτημα της λειτουργίας της ΕΙΝΝΕΥΒ με οργανωμένη σχεδίαση, δράση και ταχεία ανταπόκριση για την επίλυση των προβλημάτων που καθημερινά ανακύπτουν. Η ΕΙΝΝΕΥΒ θα λειτουργήσει πλέον οργανωμένα αλλά και μαζικά με συνδυασμένες δράσεις και ενέργειες από όλο το φάσμα των συνδικαλιστικών ενεργειών και δραστηριοτήτων όπως νομικές διεκδικήσεις , μηνιαία αναφορά της Διοίκησης για ικανοποίηση αιτημάτων ,κυλιόμενες μορφές κλιμακούμενης δράσης (εναλλασσόμενες πχ από αποχή στα Τακτικά Ιατρεία, κατάληψη ταμείων, γραφείων διοίκησης και κλιμάκωση μέχρι την Γενική απεργία διαρκείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο εργαζομένων κλπ) με συνεχή πίεση προς την διοίκηση και συνεχή ενημέρωση τοπικών φορέων και ΜΜΕ.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θέλω να σας ενημερώσω είναι και το θέμα της στέγασης του σωματείου μας που βρίσκεται σε καλό δρόμο και σύντομα το ΔΣ θα πάρει απόφαση για την οριστικοποίηση της δέσμευσης από την πλευρά της Διοίκησης για την δημιουργία του γραφείου της ΕΙΝΝΕΥΒ μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου που είναι η αρχική μας επιδίωξη μέχρι τα οικονομικά μας επιτρέψουν να στεγαστούμε σε άλλο χώρο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στις 16 Νοεμβρίου παρέδωσε η κα Γυφτονικολού και επίσημα την Προεδρία της ΕΙΝΝΕΥΒ στον υποφαινόμενο μαζί με τα έγγραφα που είχε στην κατοχή της.

-Μετά από ενημέρωση που είχα από τον νέο μας νομικό σύμβουλο κο  Κοκονό  Ιωάννη εργατολόγο ,δικηγόρο Χαλκίδας, οι τρείς προσφυγές που μου έδωσε η κα Γυφτονικολού έχουν ήδη εκδικαστεί και αναμένονται οι αποφάσεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος πολύ πιθανόν μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση.

-Επίσης εκκρεμεί και η προσφυγή για το 48ωρο η οποία θα ξεκαθαρίσει μετά από συνάντηση του νομικού μας συμβούλου με τον κο Τριμίτζιο πιθανώς και την επόμενη εβδομάδα.

-Ανατέθηκαν επίσης στον νομικό μας σύμβουλο τα θέματα των οικονομικών εκκρεμοτήτων σχετικά με την μη απόδοση της παλαιάς ΕΙΝΝΕΥΒ των παρακρατηθέντων συνδρομών των μελών μας για τα έτη 2008-2009 και της διερεύνησης της υπόθεσης του λογαριασμού που έμπαιναν οι συνδρομές αυτές.

-Η δέσμευση του νομικού μας συμβούλου είναι ότι μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση μας θα έχει έτοιμη αναλυτική έκθεση πεπραγμένων και θα ενημερώσει δια ζώσης το σώμα.

Τέλος θέλω συνάδελφοι και κλείνω με αυτό να θέσω το θέμα της συσπείρωσης μας γύρω από το σωματείο μας που πρέπει να ενδυναμωθεί σε όλους τους τομείς όπως οργανωτικούς, γραμματειακής υποστήριξης κ.α. αλλά κυρίως στον οικονομικό τομέα με σκοπό την όσο το δυνατόν αυτόνομη δράση του.

Προτείνω λοιπόν τον καθορισμό της μηνιαίας συνδρομής στο ποσό των 4 ευρώ λαμβανομένου υπ΄όψην ότι το 1,5 ευρώ πάει στην ΟΕΝΓΕ και εάν μείνει στα  3 ευρώ που είχαμε αποφασίσει στο ΔΣ θεωρώ ότι το 1,5 ευρώ τον μήνα είναι πολύ λίγα για τα 124 μέλη που είμαστε μετά τις τελευταίες εκλογές. Πιθανώς αν εγγράψουμε και νέα περισσότερα μέλη στο μέλλον να μπορέσουμε να μειώσουμε την συνδρομή.
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ
Αύριο έχει προκηρυχεί η Παρασκευή 30 Νοέμβρη ως «Πανελλαδική μέρα λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς ειδικευόμενους». Τη συγκεκριμένη μέρα όλοι οι ειδικευόμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους με πανελλαδική επίσχεση εργασίας που κηρύσσει και καλύπτει η ΟΕΝΓΕ. Το πρωί θα γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας συνελεύσεις ειδικευομένων με θέμα τα προβλήματα των νέων γιατρών μέσα στο σύστημα υγείας που κατεδαφίζεται από τα μνημόνια. Στις 1 μμ ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί συγκεντρώνονται στο υπουργείο υγείας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που καλούν πολλά νοσοκομεία της επαρχίας τα οποία κινδυνεύουν με κλείσιμο.
-Προτείνω ,να κηρύξουμε στάση εργασίας από τις 12 έως το τέλος του ωραρίου σαν ένδειξη συμπαράστασης, με ταυτόχρονη κατάληψη του γραφείου του Διοικητού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Νοσοκομείο Καρύστου (Διόκλειο) αναφέρω τα πιο κάτω, πέρα από τα γνωστά μισθολογικά προβλήματα που μας είναι γνωστά (καθυστέρηση εφημεριών ,καθυστερούμενα νυκτερινά νοσηλευτικού προσωπικού)
ΚΑΡΥΣΤΟΣ:
-Ελλιπής η στελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ιδίως το νοσηλευτικό παρουσιάζει μεγάλη ανομοιογένεια.
-Μεγάλη καθυστέρηση οφειλομένων εσόδων και κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ.
-Η επιχορήγηση από το υπουργείο ολοένα και μειώνεται.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Σύντομα θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και από τις υπόλοιπες περιφερειακές μονάδες του Νομού μας .Μόλις ολοκληρωθεί η εικόνα αυτή η ΕΙΝΝΕΥΒ θα αναθέσει σε ειδική επιστημονική επιτροπή την εκπόνηση ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδίου για την αναβάθμιση της  Δημόσιας Υγείας με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού αλλά και των σύγρονων ιατρικών δεδομένων και όχι βασισμένο στα μνημονιακά κελεύσματα και τα διατάγματα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.
Το πόρισμα της επιτροπής αυτής θα τεθεί προς έγκριση της Γενικής Συνέλευσης και θα προκριθεί σαν την δική μας πρόταση ενάντια στην μνημονιακή λαίλαπα και την συνεχιζόμενη υποβάθμιση και αποσάθρωση της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας.

 Και κλείνω με το εξής:
Ηταν τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός της χώρας, από το Καστελόριζο και με φόντο τις βαρκούλες που αρμενίζανε, μας ανακοίνωσε την υπαγωγή της Ελλάδας στη δίνη των μνημονίων.
Οπως μας είπαν τότε οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους, για τα μνημονιακά μαρτύρια του ελληνικού λαού, που ξεκίνησαν έκτοτε και συνεχίζονται ακατάπαυστα, η αιτία ήταν - έτσι μας είπαν - ότι το χρέος της χώρας ανήρχετο στο 125% του ΑΕΠ.
Αλλά να που σήμερα ήρθε ή ώρα να πανηγυρίσουμε. Ετσι μας λένε οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους. Μας λένε ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε. Να ευτυχίσουμε. Να ελπίσουμε. Να χαρούμε...
Η αιτία;
Οτι το 2020, δηλαδή σε 8 χρόνια από σήμερα και σε δέκα χρόνια από το διάγγελμα του Παπανδρέου στο Καστελόριζο, η Ελλάδα, μετά από την πολιτική της ανελέητης φτώχειας, της εξαθλίωσης, της εισοδηματικής και εργασιακής υπαγωγής του λαού της σε καθεστώς Νταχάου, θα έχει χρέος - πάλι - 125% του ΑΕΠ!
Δηλαδή, σε δέκα χρόνια - αλλά αυτή τη φορά εντελώς λεηλατημένοι, πλήρως εξαθλιωμένοι, απόλυτα είλωτες - μετά από τα τόσα και τόσα μαρτύρια, μας λένε ότι το «έπαθλό μας», η «σωτηρία» μας, θα είναι ότι θα μας έχουν ξαναγυρίσει στην ίδια θέση! Στην ίδια κατάσταση!
Μετά από τόσα μνημόνια, τόσους εφαρμοστικούς, τόσα μεσοπρόθεσμα, τόσες περικοπές, τόσες κλοπές, τόσα λουκέτα, τόση ανεργία, τόση δυστυχία, θα μας έχουν οδηγήσει εκεί απ' όπου ξεκίνησαν τα μαρτύρια!
Αυτός είναι ο λόγος που μας λένε ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε. Οτι πρέπει να τους... δοξάσουμε. Να τους ανακηρύξουμε «σωτήρες» άμα τε και «ευεργέτες»: Επειδή μας υπόσχονται ότι στις 23 Απρίλη του... 2020, θα μας έχουν γυρίσει στο... Καστελόριζο!
Μόνο που αυτή τη φορά, αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να πανηγυρίζουν πάνω στις πλάτες μας, δεν θα είμαστε εδώ για να απολαύσουμε εκείνο το μελλοντικό τους διάγγελμα. Θα μας έχουν αφανίσει. Κι εμάς, και το Καστελόριζο και την Ελλάδα ολόκληρη.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου