ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ


ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Τεράστιες και επικίνδυνες για το λαό ελλείψεις
Η προστασία της υγείας του λαού απαιτεί πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία
Την ανάγκη να αναπτυχθούν δημόσια Κέντρα Υγείας σε όλη την ελληνική περιφέρεια, στελεχωμένα με το προσωπικό που απαιτεί η 24ωρη λειτουργία τους με τους όρους που απαιτεί η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψης, αποκατατάστασης αλλά και θεραπείας) και η σύνδεσή της με τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ) ήρθε να αναδείξει η κατάληξη ενός 64χρονου κάτοικου της Αλοννήσου.
Στις 10.30 μ.μ. το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, συγγενής του συγκεκριμένου νησιώτη τηλεφώνησε στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αλοννήσου και ενημέρωσε τον διευθυντή ότι ο 64χρονος αντιμετώπιζε έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Ο διευθυντής, που ήταν μόνος του στο Ιατρείο -όπως, άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, τα βράδια - επειδή υπάρχουν κενά στις εφημερίες οδηγών, οδήγησε ο ίδιος το ασθενοφόρο στο σπίτι του ασθενή, μόνος τον επιβίβασε και τον μετέφερε στο ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες. Διαπιστώνοντας, όμως, τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, ειδοποίησε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη διακομιδή του στο Βόλο και μαζί ενός δεύτερου περιστατικού ασθενούς μιας 60χρονης γυναίκας, που είχε φτάσει στο ιατρείο σχεδόν ταυτόχρονα και έχρηζε νοσηλείας.
Η συνεννόηση και ο συντονισμός για τη διακομιδή κράτησε τρεις ώρες, περίπου. Τελικά αποφασίστηκε ως λύση το πλωτό ασθενοφόρο «Ευαγγελίστρια». Ο διευθυντής ανέλαβε πάλι το ρόλο οδηγού ασθενοφόρου και μετέφερε, μαζί με την αγροτική γιατρό, την οποία είχε ειδοποιήσει, τους δύο ασθενείς στο λιμάνι.
Το ασθενοφόρο δεν είχε καύσιμα
Το σκάφος απέπλευσε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά, παρά την επισήμανση του διευθυντή να «δέσει» στο λιμάνι του Βόλου, αυτό στάθηκε ανέφικτο, καθώς δεν είχε επάρκεια σε καύσιμα! Κατέπλευσε, τελικά, μετά από μιάμιση ώρα στο λιμανάκι του Πλατανιά.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ιατρείου, πληροφορούμενος ότι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ήταν αδύνατο να παραλάβει τους ασθενείς, καθώς η μία από τις δύο μονάδες βρισκόταν σε διακομιδή και η δεύτερη εντός της πόλης, επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για να μεταφερθεί από εκεί με ασθενοφόρο. Ομως κι εκεί υπήρχε μόνο ένας γιατρός και το ασθενοφόρο ήταν ακινητοποιημένο λόγω των ελλείψεων σε οδηγούς. Η τελευταία λύση που δόθηκε ήταν οι δυο ασθενείς να επιβιβαστούν σε δυο ταξί - τον 64χρονο, που ήταν πιο σοβαρά, τον συνόδευε η αγροτική γιατρός - για να πάνε στο νοσοκομείο. Εφτασαν εκεί στις 5 τα ξημερώματα και ο 64χρονος μπήκε στα ΤΕΠ για να διασωληνωθεί. Ηταν, όμως, αργά και κατέληξε από το πνευμονικό οίδημα που είχε εξελιχθεί και κατέστη μοιραίο...
Σύμφωνα με τη γνώμη των ίδιων των γιατρών στο νοσοκομείο όπου έφτασε ο ασθενής, αν η διασωλήνωση είχε γίνει έγκαιρα, ο ασθενής είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να σωθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου