ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ Χωρίς φάρμακα εξαιτίας ... γενοσήμων


Οι γιατροί αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία αφού ο κάθε ασθενής θα αγοράζει σκευάσματα ανάλογα με την τσέπη του.
Χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπλοκών της νόσου είναι την τελευταία βδομάδα οι πάσχοντες με Μεσογειακή Αναιμία εξαιτίας της απόφασης της συγκυβέρνησης που υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν τη δραστική ουσία του φαρμάκου και τους φαρμακοποιούς να δίνουν το φθηνότερο σκεύασμα, που είναι γενόσημο. Ετσι, πολλοί γιατροί που παρακολουθούν ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία αρνούνται να αναλάβουν αυτή την ευθύνη, γιατί ο κάθε ασθενής θα επιλέγει τα φάρμακα ανάλογα με την τσέπη του με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του.
Οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία εκτός από τα βασικά φάρμακα (σ.σ. σκευάσματα αποσιδήρωσης) λαμβάνουν και μια σειρά άλλα φάρμακα για τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου όπως: Καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, ενδοκρινολογικές επιπλοκές (σακχαρώδης διαβήτης, υπογοναδισμός, υποθυρεοειδισμός κ.ά.), βαριά οστεοπόρωση, σπληνεκτομή, λοιμώξεις, ή ηπατική ανεπάρκεια, αρθρίτιδες, αγγειακά, εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά.
Σε όλα αυτά τα σκευάσματα επιβλήθηκε συμμετοχή των πασχόντων ως και 25%, στην περίπτωση που ο πάσχων επιλέξει γενόσημο. Αν επιλέξει το πρωτότυπο, θα πληρώσει εκτός από τη συμμετοχή και όλη τη διαφορά της τιμής αυτού από το γενόσημο.
Σύμφωνα με την ΥΑ ΦΕΚ 3057/Β/18-11-2012: «Γίνεται υποχρεωτικό για τους ιατρούς να συνταγογραφούν καθολικά με βάση την διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας (...) Κατά την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών που αναγράφουν μόνο την δραστική ουσία, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο διαθέσιμο στην ελληνική αγορά φάρμακο της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας (...) Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας υποχρεούται να πληρώσει, πλέον της συμμετοχής του (εφόσον υφίσταται) και τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή της θεραπευτικής κατηγορίας που ανήκει το φάρμακο». Να με ποιο τρόπο μειώνει η συγκυβέρνηση τη φαρμακευτική δαπάνη. Εκβιάζοντας στην ψύχρα τους ασφαλισμένους να «ξηλωθούν» και να πληρώσουν αν θέλουν τη θεραπεία που ρυθμίζει την ασθένειά τους.
«Οι γιατροί αρνούνται να συνταγογραφήσουν με βάση τη δραστική ουσία, ιδιαίτερα σε χρόνιους ασθενείς, που λαμβάνουν πάνω από 5 διαφορετικά σκευάσματα ημερησίως με ποικίλες επιπλοκές χωρίς να ξέρουν ποιο τελικά σκεύασμα θα καταλήξει να πάρει ο ασθενής από το φαρμακείο», αφού αυτό εξαρτάται μόνο από την οικονομική δυνατότητα του καθένα, σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία. Η γγ του Συλλόγου, Ολγα Κακαράκη, σημειώνει στο «Ρ» πως ήδη στις μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο», Παίδων «Αγία Σοφία», «Λαϊκό», οι γιατροί δε συνταγογραφούν.
Είναι επιτακτική ανάγκη για την Υγεία των ασθενών και ιδιαίτερα των χρόνια πασχόντων να καταργηθεί κάθε συμμετοχή στα φάρμακα και αυτά να χορηγούνται σε όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου