ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Λίγο «πριν την ανακοπή»


Τα 200 θα φτάσουν τα κλειστά κρεβάτια μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς λήγουν πολλές συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών
Αν υπήρχε μόνιμο προσωπικό και δεν έκλειναν κρεβάτια στις ΜΕΘ θα σώζονταν ζωές
Eurokinissi
Σε κατάσταση λίγο «πριν την ανακοπή» βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα λόγω των τρομακτικών κενών προσωπικού και τη συνεχιζόμενη αποψίλωση απ' το ιατρικό προσωπικό, που παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, εξαιτίας των διαρκών περικοπών στις αποδοχές τους.Αυτή τη στιγμή είναι κλειστές 154 από τις 634 κλίνες που λειτουργούν συνολικά σε 70 νοσοκομεία. Ετσι οι κλειστές κλίνες επανήλθαν στο επίπεδο του 2009 (κλειστές 146 σε σύνολο 634, έναντι 124 κλειστών σε σύνολο 490 κλινών το 2008).
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) Απόστολος Αρμαγανίδης. Το 2010, και υπό την απειλή της επιδημίας της γρίππης Η1Ν1, άρχισαν να γίνονται προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι προσλήψεις αφορούσαν επικουρικούς γιατρούς με 11 συμβάσεις και πληρωμή με «μπλοκάκι», νοσηλευτές με διετείς συμβάσεις και επικουρικούς γιατρούς με συμβάσεις ενός έτους.
Στο τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις 48 απ' τους 73 συμβασιούχους γιατρούς. Συνολικά στις ΜΕΘ υπηρετούν 370 μόνιμοι γιατροί και 148 ειδικευόμενοι γιατροί ενώ υπάρχουν και 39 κενές οργανικές θέσεις. Επίσης στο τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις 124 νοσηλευτών. «Αν δε ληφθεί μέριμνα να μείνουν οι συμβασιούχοι, θα κλείσουν άλλα 40-50 κρεβάτια και ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 200» υπογράμμισε ο Απ. Αρμαγανίδης.
Με δεδομένο ότι σε κάθε κρεβάτι νοσηλεύονται 28 ασθενείς το χρόνο, τα 154 κλειστά κρεβάτια στερούν τη νοσηλεία σε 4.312 αρρώστους (154 Χ 28) -και κατ' εκτίμηση σε 4.620 αρρώστους. Συνολικά στα λειτουργούντα κρεβάτια των ΜΕΘ νοσηλεύονται 16.200 ασθενείς με μέσο χρόνο νοσηλείας 13 μέρες.
Η αδυναμία εξεύρεσης κρεβατιού σε ΜΕΘ διπλασιάζει τη θνησιμότητα όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα η θνησιμότητα στις ΜΕΘ είναι 23% ενώ όταν δε βρουν κρεβάτι τότε η θνησιμότητα φτάνει στο 45%.
Για να λειτουργήσει μια ΜΕΘ χωρίς προβλήματα -δηλαδή να εξασφαλιστούν με πληρότητα οι άδειες, θερινές, ασθενείας κτλ. των εργαζομένων- χρειάζεται εξαπλάσιος σε σχέση με τα κρεβάτια αριθμός νοσηλευτών. Δηλαδή τρεις νοσηλευτές ανά κρεβάτι. Στην Ελλάδα η αντιστοιχία είναι 1,6 νοσηλευτής ανά κρεβάτι. Ενας νοσηλευτής να αναγκάζεται να έχει υπό την εποπτεία του τρεις βαριά αρρώστους! Αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ υπηρετούν 1.202 μόνιμοι νοσηλευτές.
Αυτή η δραματική παλινδρόμηση διαμορφώνεται σε μια περίοδο που θα έπρεπε να αναπτυχθούν άλλα 600 κρεβάτια για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες. Στην Ελλάδα ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους είναι 5,68 ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 12,2.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου